Autor Wątek: [Sonata EF] Dziwne zachowanie auta zaraz po zapaleniu  (Przeczytany 8299 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pawelek013

• Gość
[Sonata EF] Dziwne zachowanie auta zaraz po zapaleniu
« dnia: 12 Czerwiec 2013, 11:10:17 »
Witam. Jak zapalam moje auto to od razu po zapaleniu obrotomierz wchodzi na 3 tys obrotów i potem spada, ale auto nie ma siły normalnie ruszyć. Nawet jak daję dużo gazu to szarpie i dopiero po jakichś 100 metrach zaczyna pracować normalnie. Co może być tego przyczyną?

Hants

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Czerwiec 2013, 00:18:22 »
Lewe powietrze? Dziura w wydechu?

pawelek013

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Czerwiec 2013, 14:06:20 »
Cytat: "Hants"
Lewe powietrze? Dziura w wydechu?

Te objawy są tylko na początku jak odpalam. Po 30 sek już jest normalnie.

Szrama

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Lipiec 2013, 16:00:37 »
Ja bym obstawiał jakiś czujnik, np. położenia wału, przepustnice. Byłeś na komputerze sprawdzić błędy ?

pawelek013

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Lipiec 2013, 14:09:43 »
Cytat: "Szrama"
Ja bym obstawiał jakiś czujnik, np. położenia wału, przepustnice. Byłeś na komputerze sprawdzić błędy ?

Mam swój kabel i sprawdzałem dostępnymi programami to nic tam nie wyskoczyło, choć nie wiem czy to jest miarodajne. Takie objawy tylko jak jest zimny i tylko na początku po odpaleniu.

Mam jeszcze pytanie o gaz. Na niskich biegach ( 1-2 bieg) troche mi zamula i jak daje gazu to troszkę szarpie. Przewody WN wymienione, świece podobno jeszcze sprawne. Czy to może być odrobinę za duża przerwa w świecy zapłonowej, ponieważ była już zmniejszana i wtedy też był na niskich biegach mułowaty.

Szrama

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Lipiec 2013, 14:11:49 »
Raczej nie, szczególnie, że ten objaw później ustaje. Mimo wszystko zmień świece, wiele to nie kosztuje, ja w swoim zmieniam co ok 40 000 km tak profilaktycznie - ale ja czasami przeginam ;)

pawelek013

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 31 Lipiec 2013, 21:10:39 »
Cytat: "Szrama"
Raczej nie, szczególnie, że ten objaw później ustaje. Mimo wszystko zmień świece, wiele to nie kosztuje, ja w swoim zmieniam co ok 40 000 km tak profilaktycznie - ale ja czasami przeginam ;)

Świece wymieniałem razem z przewodami w listopadzie zeszłego roku.

Offline niebrzydal

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Sierpień 2013, 23:01:05 »
Jaką masz instalację, jaka firma, która wersja sekwencji? Może filtr fazy lotnej, może listwa wtryskowa do regeneracji, a może tylko regulacja i podkręcenie w oprogramowaniu dawki w odpowiednim zakresie obrotów.

pawelek013

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Sierpień 2013, 11:59:36 »
Cytat: "niebrzydal"
Jaką masz instalację, jaka firma, która wersja sekwencji? Może filtr fazy lotnej, może listwa wtryskowa do regeneracji, a może tylko regulacja i podkręcenie w oprogramowaniu dawki w odpowiednim zakresie obrotów.

Nie jestem pewny czy przyczyny szukać w instalacji bezpośrednio, ponieważ odpala na benzynie a nie na gazie także raczej instalacja gazowa odpada...

Hants

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Sierpień 2013, 01:55:28 »
Cytat: "pawelek013"

To je wymien ponownie i ustaw poprawnie odstep. 15000 to (teoretycznie) max na gazie jaki moga przejechac.

pawelek013

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Sierpień 2013, 14:12:07 »
Cytat: "Hants"
Cytat: "pawelek013"

To je wymien ponownie i ustaw poprawnie odstep. 15000 to (teoretycznie) max na gazie jaki moga przejechac.

Jaki zalecacie odstęp? Nie jestem pewien jaki mam teraz bo mi mechanik ustawiał.

[ Dodano: 2013-08-16, 13:02 ]
Mój mechanik powiedział, że to pompa paliwa. To przez nią zaraz po odpaleniu auto jest słabe. Podobno ma za małe ciśnienie. Powinna mieć 3,3 bara chyba a ma 1,3. Jak wymienię to zobaczę czy to rzeczywiście to i dam znać.

Jednak to nie pompa paliwa:( Pompa wymieniona i dalej jest to samo zaraz po odpaleniu.

cold one

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Wrzesień 2013, 07:03:18 »
Prawdopodobnie zły odczyt czujnika temperatury  na zimnym silniku.

pawelek013

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Listopad 2013, 15:48:47 »
Cytat: "cold one"
Prawdopodobnie zły odczyt czujnika temperatury  na zimnym silniku.

Ostatnio chyba rozwiązałem problem. Kupiłem taki uszlachetniacz do paliwa PB95, który ma za zadanie oczyścić wtryskiwacze i powiem szczerze, że już jest lepiej. Nie przejechałem jeszcze dostatecznej liczby kilometrów, ale czuję różnicę i silnik nie jest już tak słaby jak kiedyś. Mam nadzieję, że będzie jeszcze lepiej a wtedy będę wiedział, że to dobre rozwiązanie było.