Autor Wątek: Diagnostyka komputerowa.  (Przeczytany 23991 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

stefan811

• Gość
Diagnostyka komputerowa.
« dnia: 05 Czerwiec 2013, 23:00:37 »
Może ktoś polecić "czarodzieja" z komputerem do odczytania błędów w TUCSONie w Zielonej Górze? Fajnie gdyby jakiś klubowicz robił takie usługi dla kolegów z HKP

Offline bobek310

• Giełda
Diagnostyka komputerowa.
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Czerwiec 2013, 19:29:59 »
Miałem ostatnio trochę stresów i ceregieli z pracą silnika. Czekały mnie kolejne odwiedziny na komputerze - koszt 80,00 - 100,00 zł. Kupiłem sobie na allegro skaner diagnostyczny Automax U480 - z przesyłką niecałe 92,00 zł. Przed chwilą przeskanowałem silnik - wykazał mi błąd - pozostałość po nieszczelnym, a już naprawionym wężyku podciśnienia. Wykasowałem go. W tej chwili zakładając, że udałbym się na komputer w celu wykasowania błędu - skaner mam gratis.

Xondz

• Gość
Diagnostyka komputerowa.
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Czerwiec 2013, 11:55:52 »
Podobna sytuacja. Ja zdecydowałem się na OBDLink SX za 200 zeta. Działa z Tuskiem bez problemu. Błędy czyta i kasuje. Tak samo zamrożone ramki. Podaje dane z większości sensorów.

stefan811

• Gość
Diagnostyka komputerowa.
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Czerwiec 2013, 22:16:35 »
Dzieki za podpowiedzi. A czy te  systemy kasują kontrolke check ?

Xondz

• Gość
Diagnostyka komputerowa.
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Czerwiec 2013, 01:05:56 »
Mój OBDLink SX kasuje. Po wykasowaniu błędów powinna zgasnąć. Chyba że błędy sypią się cały czas, wtedy znów się zapali.

Offline bobek310

• Giełda
Diagnostyka komputerowa.
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Czerwiec 2013, 16:30:19 »
Mój też kasuje błędy, w tym kontrolkę check.

stefan811

• Gość
Diagnostyka komputerowa.
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Czerwiec 2013, 00:16:16 »
Panowie dzięki za podpowiedź.
Kupiłem skaner diagnostyczny Automax U480- błąd wykasowany lampka check już nie drażni !
Gdyby ktoś potrzebował skasować błąd w Z.G. jestem do dyspozycji.

Nix2

• Gość
Diagnostyka komputerowa.
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Czerwiec 2013, 17:28:19 »
Podepnę się pod temacik... możecie napisać coś więcej o błędach i ich kasowaniu? Czy np. niektóre błędy (silnika) w ogóle nie zapalają "checka" ? Czy są błędy znaczące tj. takie przez które silnik gorzej funkcjonuje i takie które niewiele wnoszą?
Co się dzieje jeśli sterownik ma zapisany błąd a nie wykasuje się go wcale ? Czy odpięcie aku także nie kasuje (niktórych??) błędów?

A jakie parametry można monitorować, z jakiego programu korzystacie?
Czy da się zaobserwować np. co daje podpięcie power-boxa pod gniazdo( jedyne) w listwie CR ? Albo czy da się zaobserwować jak po podpięcie boxa wpływa na dawkę paliwa?

y4r3k

• Gość
Diagnostyka komputerowa.
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Czerwiec 2013, 18:08:01 »
Spodziewam sie, ze malo istotne bledy silnika nie sa sygnalizowane lampka 'check'. Takie bledy komputerka 'ECU' mozna skasowac praktycznie wszystkim co wejdzie w obd :D
Kiedys widzialem taki blad, ktory nie spowodowal checka w Tucsonie.

Bledow systemu SRS (poduszki, napinacze, czujniki zderzeniowe) w Tucsonie raczej nie skasujemy czyms co kosztowalo mniej niz 2-3 tys zlotych (chyba, ze sie  myle - prosze mnie poprawic ?). Podobno w starszych modelach (Santa Fe) dalo sie to zalatwic odpieciem aku, lecz nie tu..). Testowalem, gdy padl mi nagle czujnik zderzeniowy.

stefan811

• Gość
Diagnostyka komputerowa.
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Czerwiec 2013, 23:47:32 »
Ja ze swoim błędem (coś z egr)jeździłem ok trzech tygodni. Kontrolka check świeciła ale auto działało jak zawsze, czyli nie przeszedł w tryb awaryjny, nie blokowało obrotów brak spadku mocy. Odpięcie akumulatora na 48h nie zgasiło kontrolki.
Skaner który zakupiłem nie podaje żadnych parametrów pracy silnika tylko pozwala czytać błędy i je kasować.

Nix2

• Gość
Diagnostyka komputerowa.
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Czerwiec 2013, 18:02:39 »
Cytat: "stefan811"
Ja ze swoim błędem (coś z egr)jeździłem ok trzech tygodni...

A tylko skasowałeś ten błąd, czy wykryłeś też może jego przyczynę ?

stefan811

• Gość
Diagnostyka komputerowa.
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Czerwiec 2013, 23:30:47 »
Tylko wykasowałem. Mam cichą nadzieję, że to przypadek i bedzie ok.

Offline niebrzydal

• Giełda
Diagnostyka komputerowa.
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Lipiec 2013, 00:49:33 »
Komputer w przypadku błędu zapamiętuje go przez tzw wstrzymaną ramkę z danymi. Można z niej odczytać kiedy i w jakich warunkach pracy wystąpił błąd.
Po wyświetleniu check, Komp potrafi po ponownej diagnostyce przy odpowiednich warunkach pracy  wyłączyć cheka po ponownym uruchomieniu. Odpowiednie warunki to np temp. pow. 65C wtedy wyłączają się mapy standardowe i zaczyna przechodzić w sterowanie w układzie otwartym, sczytuje sygnały i dobiera parametry.

poeticon

• Gość
Problem z obrotami i drganiami na wolnych obrotach
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Luty 2014, 18:05:43 »
Ja mam znowu problem z obrotami na wolnym biegu(falowanie, czasami wpadanie silnika w huśtawkę)i świeci mi się lampka poduszki. Teraz się zastanawiam, czy zakup czegoś pod obd by nie było dobrym pomysłem. Zrobiłem adaptacje przepustnicy, wymieniłem korkowca i problem znikł na 2 miesiące. Pozostało tylko przenoszenie drgań na kierownicy i na budę na biegu jałowym po dłuższym postoju - na rozgrzanym silniku. Tylko czy do Lantry będzie taki obd pasował i czy można nim wykryć przyczynę w silniku takich drgań, ewentualnie podnieść nim obroty do 1000? Za podłączenie do kompa w Hyundaiu łódzkim biorą 160PLN. A gwarancji na długotrwałą prace bez powrotu usterki brak:] Proszę o podpowiedź.