Autor Wątek: Problem z centralnym zamkiem - siłownik.  (Przeczytany 7767 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

soviet100

• Gość
Problem z centralnym zamkiem - siłownik.
« dnia: 18 Kwiecień 2009, 21:32:15 »
Witam mały problem mam bo kupiłem auto ale nie było pilota tylko sam kluczyk a central zamek mam i skąd mogę ten pilocik wsiąść ? i drugie pytanie jeśli otwieram auto to wszystkie drzwi się otwierają oprócz pasażera przednich . Je tylko mogę otworzyć i zamknąć z kluczyka ale jak zamykam to inne się też nie zamykają te przednie od pasażera więc od czego mam zacząć ? Bo pojęcia nie mam

kml

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Kwiecień 2009, 21:51:57 »
soviet100, OD UŻYCIA OPCJI SZUKAJ http://forum.hyundaifanklub.pl/search.php Zadaj sobie odrobinę trudu a nie zakładasz i powielasz tematy, które już były!

Pisałem o tym nie tylko ja. Jeżeli nie masz pilota to albo szukasz zakładu który "dorobi" albo kupujesz na allegro zestaw cały zestaw i montujesz do samochodu. Jak to zrobic znajdziesz pod hasłem "demontaż boczków tapicerki" - opisywałem to bardzo dokładnie.

Drzwi pasażera się nie otwierają bo zdechł silownik. Trzeba go wymienić.

soviet100

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Kwiecień 2009, 22:46:50 »
A da się taki siłownik samemu wymienić ? jak bym kupił czy tylko w warsztacie ?

xardas

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Kwiecień 2009, 23:02:02 »
U mnie też tak było, jak napisał kolega siłownik zdechł. Ja wymieniłem , potem znowu zdechł. To się wk..... i wywaliłem wszystkie siłowniki, bo jeden padł, drugi się tak zatarł, że uniemożliwiał normalne zamknięcie drzwi. Tak to było z centralnym, wolę sam sprawdzić czy mam drzwi zamknięte, bo nie wierzę siłownikom :)

A siłownik kupujesz sam, w sumie to tanio jest np na 8 kilo, tylko lepiej wymontuj swój i porównaj czy podobny, żebyś miał możliwość jego zainstalowania.

soviet100

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Kwiecień 2009, 23:09:39 »
Jakieś linki jak to w ogóle wygląda i czy do każdych drzwi jest inny ? czy do wszystkich ten sam ?

xardas

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Kwiecień 2009, 23:18:31 »
Masz chyba 1 siłownik master (bo to przecież kierowca zamyka a wszytskie drzwi mają się wraz z kierowcy zamknąć), a 3 siłowniki slave. Jak to wygląda, ano mniej więcej tak http://www.allegro.pl/item605939676_najmocniejszy_silownik_zamka_8kg_master_slave.html
W tym wypadku potrzebujesz slave.

Rozbierz drzwi i sam zobacz. Boczki ściągają się bez problemów.... A montaż, odkręcasz stary,przykręcasz nowy, sprawdzasz podłączenie i jedziesz ...

soviet100

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Kwiecień 2009, 23:35:46 »
Dzięki wielkie :)

kml

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Kwiecień 2009, 07:57:22 »
soviet100, wymiana jest BEZPROBLEMOWA. Powaznie. Jeżeli nie jesteś totalnym głąbem technicznym i potrafisz coś zrobić to musi się udać. Ja kupowałem 8kg od stiga i siłowniki są bardzo dobre a najważniejsza rzecz to obrotowa główka. Montuje się je w miejsce starych na zasadzie sztuka za sztukę.

UWAGA: jezeli masz alarm to być moze bedziesz musiał się dogrzebać do centralki i przełączyć kabel sygnałowy od zamykania drzwi: u mnie tak było i działało to odwrotnie niż powinno :D

Nie wiem jak jest u Ciebie ale wydaje mi się, że w accencie instalacja pod zamki centralne była fabryczna więc po prostu się dopina centralkę etc.

Jakkolwiek nie jestem elelktrykiem to uważa, że to można zrobić samemu i będzie ok.

soviet100

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Kwiecień 2009, 13:30:53 »
Alarmu chyba nie ma . Ok koledzy kupuję siłownik i zobaczymy co z tego będzie dzięki wielkie za pomoc i za rady .

kml

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Kwiecień 2009, 15:45:31 »
soviet100, nie wiem gdzie kupujesz ale taki zestaw na wszystkie drzwi to raptem 120 zeta ze wszystkim ( dwa piloty etc ) Jak ciągniesz z Polska to kup sobie zestaw, wymień wszystko i bedziesz miec spokoj. Koszt znikomy a wiadomo ze bedzie działać.

soviet100

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Kwiecień 2009, 17:50:40 »
No ale pewnie to ciężko podłączyć wszystko i trzeba rozbierać wszystko a podałby mi ktoś linki jak to w ogóle na allegro wygląda ?

kml

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 19 Kwiecień 2009, 19:39:47 »
Cytat: "soviet100"
No ale pewnie to ciężko podłączyć wszystko i trzeba rozbierać wszystko a podałby mi ktoś linki jak to w ogóle na allegro wygląda ?

No wlasnie nie ponieważ masz już instalację w samochodzie i odepniesz stare i załozysz nowe. Poszukaj użyszkodnika na allegro stig_pl czy jakoś tak i on tego wszystkiego ma w ciul po prostu. Popros to moze Ci podeślą instrukcję zanim kupisz. Jak drzwi rozebrać znajdziesz na forum, śrubokręt grosze kosztuje a przewody są kolorwe :) Pograż temat, poszukaj w sieci i jak poczujesz sie na siłach to mozesz to zrobić. Jak wymieniałem siłownik to też sie bałem, ale stara i sprawdzona zasada pt "STARANNIE, POWOLI, PO KOLEI i SPOKOJNIE" działa wyśmienicie.

soviet100

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Kwiecień 2009, 20:09:32 »
Czas mam narzędzia mam bo mi się nigdzie nie spieszy więc siedzieć przy tym mogę ok dzięki koledzy a stary kluczyk będzie pasować do drzwi ? bo on podobno ma jakieś zabezpieczanie jak chciałem go dorobić to się nie dało .

wlad

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Kwiecień 2009, 20:13:43 »
stary kluczyk będzie pasować do drzwi ? bo on podobno ma jakieś zabezpieczanie jak chciałem go dorobić to się nie dało .

pewnie chodzi o kod do immobilizera-to nie ma nic wspólnego z centralnym zamkiem.a zamka jako takiego nie zmieniasz. :mrgreen:

kml

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Kwiecień 2009, 20:13:52 »
a stary kluczyk będzie pasować do drzwi ? bo on podobno ma jakieś zabezpieczanie jak chciałem go dorobić to się nie dało .

Tak, ponieważ nie zmieniasz zamka tylko urządzenie elektryczne które te zamki otwiera za pomocą klucza/pilota. Problem z dorobieniem jest ponieważ samochód ma immobilajzer i klucz musi byc pod to dostrojony. Nie wiem jak tam się potoczą Twoje losy z tym samochodem ale jezeli na dłużej to dobrze by było mieć 2 klucz bo jak coś by sie stało to będzie problem.