Forum > Santa Fe (2006-
[Santa Fe CM] AWD a badanie techniczne
tibadu:
Witam,
Czy można przeprowadzić badanie techniczne santa fe na stacji tylko z rolkami na przednią oś? Niby jest napisane w instrukcji, że to może zniszczyć system AWD, ale podczas przeglądu przed zakupem w ASO Hyundaia sprawdzali mi auto właśnie na ścieżce na przednich rolkach. Czy mogli w ten sposób uszkodzić system AWD? Jak sprawdzić czy teraz działa?
Mam również pytanie kolejne, w instrukcji jest napisane, żeby nigdy nie używać hamulca ręcznego podczas takiego badania ang "Never engage the parking brake while performing these tests." (DRIVING YOUR HYUNDAI 2 str 19) W jaki sposób zatem stacja kontroli pojazdów powinna zbadać auto żeby nie uszkodzić AWD?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
jaclwapl:
Temat był już gdzieś poruszany. Poszukaj.
Ja osobiście jeżdżę na stacje gdzie nie ma rolek tylko takie "pola" do hamowania i diagnosta hamując na nich wie czy hamulec działa czy nie. Co do ręcznego to przecież nie jedziesz na ręcznym tylko go na chwile zaciągasz sprawdzając czy "łapie". Daj sobie spokój z jakimiś teoriami na temat niszczenia 4wd na przeglądach. Jedziesz tam tylko raz na rok więc nie ma strachu. Jakby 4wd był tak awaryjny, że na stacji by się psuł to po przejażdżce w terenie trzeba by było go wymienić.
Reasumując... jedź i zbadaj... jeszcze nie słyszałem żeby komuś się coś stało - jak chcesz bardzo dbać o 4wd to pamiętaj o wymianie płynu w mostach.
tibadu:
Właśnie przeszukałem forum, ale kurcze nic nie znalazłem. To nie są teorie tylko informacje w instrukcji obsługi pojazdu więc z jakiegoś powodu producent takie wytyczne tam umieścił. Pytam dlatego, bo to moje pierwsze auto AWD i nie chcę go uszkodzić i narażać się na koszty.
Dzięki za info o wymianie płynu w mostach.
Miłek25:
Producent w instrukcji zamieszcza wiele różnych informacji. Ja bym się nie przejmował na Twoim miejscu tylko cieszył się z posiadania takiego autka. Dodatkowo tak jak to napisali powyżej jakby AWD był tak podatny na uszkodzenia to by go nie możnabyło wykorzystać w terenie.
Leszek_S.:
--- Cytat: "tibadu" ---Jak sprawdzić czy teraz działa?
--- Koniec cytatu ---
Bardzo prosto. Są dwie metody
1. Stajesz na piachu i dajesz przez chwilę ostro po garach puszczając sprzęgło, żeby zabuksował... powinieneś mieć 4 ślady po buksowaniu
2. Podjeżdżasz pod strome zbocze z trawą i robisz to samo, a po wszystkim cofając się widzisz czy ci ciągnie na 4 łapy :-)
Nawigacja
[#] Następna strona