Forum > Lantra / Elantra
[Elantra MD] Nowa Elantra 2012 - jaki olej ?
jakuza:
Witam
Zakupiłem nową Elantrę rocznik 2012, przejechałem 1000 km i pytanie mam do Was; jaki olej do niej zalać? Bo na dniach zanim wybije przejechane 1500 km muszę pojechać na pierwszą wymianę oleju. Serwis mówi że w niej jest jak i w innych autach lany mineralny (nie wiem jakiej marki ale chyba Shell) a ja tak sobie myślę, że chyba lepszy by był syntetyk... ale może się mylę... nie wiem.
Prośba do Was o podpowiedź czy zmieniać na syntetyk? Jeśli tak, to jaki? Czy zostać przy tym co naleją? zapewne nadal mineralny.
Pozdrawiam wszystkich
Grzegorz
Jeden znak zapytania w zupełności wystarcza. Ujarzmiony wysyp pytajników. tekla
barzuc:
Z ciekawości - a co jest napisane w instrukcji obsługi samochodu?
Mineralny w nowym samochodzie to aż mi ciężko uwierzyć ;-D.
Złośnik:
Co jest lane? Mineralny? Chyba ich Bóg opuścił. Nie daj Boże, żeby Ci ta nalali mineralny. 1000km i mineralny - wiedza na temat aut chyba skończyła się tym Panom w momencie jej rozpoczęcia.
Pierwszy olej jaki idzie do silnika to pełen syntetyk i leje się go jak najdłużej. Moje auto przez nieudolność i niewiedzę poprzedniego właściciela miało już poznane wszystkie gatunki i rodzaje. Ale odkąd je mam najlepiej czuje się na pełnym syntetyku a ma 180tys km nakręcone. Proponuję powiedzieć Panom z serwisu aby smołę to sobie na dach lub do gara wlali a nie Tobie do silnika. Dotrzeć to sobie mogą na mineralnym papierem ściernym przedział na siedzeniu.
Złośnik, ja Ci spację chyba wydłubię, jak będziesz ciągle ją stawiał przed kropkami i pytajnikami! tekla
felkner:
kosmos2011:
Nawigacja
[#] Następna strona