Autor Wątek: [ix35 EL] bagażnik na hak - rowery  (Przeczytany 8434 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

vqsoft

• Gość
[ix35 EL] bagażnik na hak - rowery
« dnia: 20 Maj 2013, 22:05:59 »
Panowie jakie macie bagażniki rowerowe montowane na hak ?
jakie wady i zalety ?
jak z oświetleniem i tablicą ?

co ze spalaniem ?

Offline jacek2

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Maj 2013, 07:35:06 »
No nie wiem kolego, ale takiego tematu jeszcze chyba nikt nie poruszał, a i hyuików z takim bagażnikiem to jeszcze na forum nie opisywano........

mada

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Maj 2013, 18:39:15 »
Ja kupiłem na dach ale mocowanie rowerów to masakra!!!!!
Przydał by się patent z opla?

tumariusz

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 24 Maj 2013, 11:05:32 »
Problem z bagażnikiem na hak jest tego rodzaju ,że zgodnie z przepisami tablica rej. musi być widoczna a po założeniu trzech rowerów jest mało widoczna. I tu powstaje problem związany z tablicą bo urząd nie wydaje trzeciej tablicy a ta którą mamy z tyłu formalnie nie może być zakładana na bagażnik gdyż jest integralną cześcią samochodu. Tak więc  tak czy inaczej jesteśmy skazani na dobrą wolę policjanta. Bo jak będzie nie widoczna tablica rej. to możemy dostać mandat a w przypadku kiedy ją założymy na bagażnik też możemy dostać mandat. I tak jak jest w przysłowiu ,,jak nie kijem to pałą'' tak to jest w naszym kochanym kraju.
Innych problemów nie posiadam jeżeli chodzi o moje użytkowanie.

vqsoft

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Maj 2013, 19:11:18 »
w każdym dowolnym kraju wystarczy wydrukowana tablica na bagażniku.
Ja bardziej zastanawiam się jak ze spalaniem i jazdą z takim bagażnikiem..

Janusz

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Maj 2013, 19:30:24 »
Cześć,
trochę może nie w temacie, bo o wyższości bagażnika dachowego  ;-) Ostatnio zamontowałem taki bagażnik – moim zdaniem ten sposób montażu ma więcej zalet niż montaż na tylnej klapie (nie zmienia się szerokość samochodu, nie ma problemu z dostępem do bagażnika samochodu, nie trzeba demontować bagażnika jak się jeździć bez rowerów…). Jeśli chodzi o samo zakładanie roweru, to kupiłem w markecie budowlanym plastikową, składaną drabinkę (2 stopnie, lekka,  po złożeniu dobrze się mieści za oparciem przedniego  siedzenia). Jedna osoba (najlepiej płci męskiej) trzyma rower za przedni widelec i ramę i wstawia rower na bagażnik, druga osoba staje na progu przy otwartych przednich drzwiach i asekuruje. Przy zdejmowaniu jak odepnę rower z uchwytów to z nim nie schodzę, tylko podnoszę i nie schodząc z drabinki podaję „asekurantowi”. Zakładałem rower dopiero parę razy, tak więc jeszcze udoskonalam technikę  :-) . Najbardziej chyba trzeba uważać przy zakładaniu roweru na bagażnik, żeby nas nie przeważył i nie poleciał na dach.
Jeśli chodzi o spalanie, to przy 1 rowerze na dachu nie widzę różnicy. Do 100 km/h w ogóle nie czuć, że się coś ma na dachu (szybciej z nim nie jechałem, chociaż zgodnie z instrukcją bagażnika można do 130 km/h).
Pzdr.
J.

Azool

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Maj 2013, 21:17:55 »
Cytat: "Janusz"
druga osoba staje na progu przy otwartych przednich drzwiach i asekuruje.

Przy miernej jakości plastików w naszych autach, nie wiem czy to jest dobry pomysł.

klemens

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Maj 2013, 22:11:29 »
Bagażnik na dachu to super-sprawa dokąd nie wjedzie się z nim (i z rowerkami) do... garażu. Kto tego cudu już doznał więcej bagażnika dachowego nie założy.
To samo dotyczy wjazdu do garaży marketowych i niektórych tuneli.
My wozimy rowery wewnątrz. Jednak jest warunek: mogą jechać wówczas tylko 2 osoby.

Alibaba

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Styczeń 2017, 16:46:06 »
Polecam bagażnik na hak, od stycznia można w wydziale komunikacyjnym zamówić 3 tablicę wstęplowana w dowód rejestracyjny koszt 53 zł. nie Musimy liczyć na dobry humor policjanta  Nie ma dyżych oporów powietrza, I bez problemu załadunek.

Offline Mirek

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Styczeń 2017, 16:58:53 »
Mam takowy bagażnik rowerowy zakładany na hak - jest super - istnieje tylko jeden problem - jeżeli "na poważnie" chcę zajrzeć do bagażnika to albo od środka lub zdjąć trzeba rowery.
Uchylana szyba jest przydatna ale do sięgnięcia płytko do bagażnika  ;-)