Autor Wątek: Głośniki  (Przeczytany 10494 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wwojtas77

• Giełda
Głośniki
« dnia: 20 Maj 2013, 18:06:36 »
Jakie macie głośniki w swoich i30-stkach , ewentualnie jakie zakładaliście i chodzą bardzo fajnie .

Puciek i Mi?

• Gość
Głośniki
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Maj 2013, 17:58:25 »
Według nas seria całkiem przyjemnie gra :) nie wiem czy jest sens zmieniać. Bo lepsze głośniki mogą nic nie dać... Dochodzi potem jakość końcówki mocy itd. Ale jeśli już to polecam przetworniki firmy "Power Bass" ;)

foxtrot49

• Gość
Głośniki
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Maj 2013, 20:02:21 »
Kilka dni temu odebrałem nowego wagona. głośniki wg mnie grają bardzo fajnie, każdy rodzaj muzyki. Regulacje zakresów niskie/wysokie/średnie wystarczające.

Offline dario_79

• Giełda
głośniki i30
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Marzec 2015, 09:59:17 »
Temat stary - ale dla zainteresowanych (gdzyż nie jest roztrzygnięty).
Głośniki są jednodrożne pakowane seryjnie z produkcji hultaja. Nie wiem jak przednie, bo się do nich nie dobrałem jeszcze, ale tylne porażka. (Przednie grają niebo lepiej, ale może to być spowodowane dodatkowymi wysokotonowymi w moim przypadku).
Głśniki w tylnych drzwiach to dosłownie kilkunastowatowe przetworniki z magnesem wielkości obrączki małżeńskiej i do tego głośnik jest razem z pierścieniem dystansowym jako jedna całość. Wstawiłem Hertze 165mm, dwudrożne (modelu teraz nie pamiętam). Z oryginalnych głośników obciąłem pierścienie dystansowe (inaczej nie ma możliwosci zamontować głośnika). Jakość dźwięku wyraźnie się poprawiła. Głównie ze względu na system dwudrożny. No i przestały "chrupać" przy większej głośności z "nasileniem" basów.

WADE1982

• Gość
Głośniki
« Odpowiedź #4 dnia: 24 Maj 2015, 14:51:29 »
hej !!!
powiedz mi jak grają te głośniki ?
http://allegro.pl/listing/listing.php?fuzzy=1&order=m&string=Hertze+165mm&bmatch=seng-ps-mp-p-sm-isqm-1-default-0519&fallback=fuzzy

i czy pasują te DYSTANSE do oryginalnych zamienników?

bo tak samo jedynie co chcę zamienić to właśnie z fabrycznych na jakieś mocniejsze :)

posiadam i30 po lifcie rocznik 2014
i myślałem o tym:

w dumie napisane że dedykowane do I30
http://allegro.pl/kenwood-6-5-glosniki-samochodowe-300w-16-5-cm-i5254404392.html

Offline dario_79

• Giełda
Głośniki
« Odpowiedź #5 dnia: 24 Maj 2015, 16:24:43 »
Hertz jak najbardziej. Tylko patrz, żeby były dwudrożne. Co do tych kenwood - jak chcesz je kupic, to lepiej fabryczne zostaw. Po za tym nie są dedykowane - chwyt marketingowy. A to dlatego, że nie mają chociażby dystansów jakie są potrzebne. Bez dystansów nie otworzysz szyby, bo się oprze na głośniku. Więc albo musisz dokupić dystanse, albo zniszczyć oryginalny glosnik z hyundaia odzyskując dystans, gdyż są jako jedna całość.

WADE1982

• Gość
Głośniki
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Maj 2015, 17:06:43 »
NO w końcu ktoś się odezwał :) dzięki wielkie za info....

jakbyś mi wskazał jeszcze :) linkiem z allegro jakie "Ty" masz założone głośniki ;-)
tak żebym już kupił te właściwe, chyba że coś jeszcze możesz zaproponować ? polecić, to będę wdzięczny //////

i powiedz mi czy te :) zakupione przez Ciebie one już mają dystanse (które można bez problemu zamontować w oryginalne hyundajowskie) już bez kombinowania  ?
http://allegro.pl/hertz-dsk165-3-dystansemdf-smycz-kurier-wroclaw-i5305929536.html
na tej aukcji widzę że  DYSTANSE GRATIS TYLKO JAKBYŚ MI POMÓGŁ WYBRAĆ JAKIE MODEL ? 1.............27 ?

i jak właśnie grają ?

dużo lepiej? głośniej?

Offline dario_79

• Giełda
Głośniki
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Maj 2015, 18:44:10 »
Hertz robi chyba tylko dwa modele Dcx i Dsk. Ja mam dcx 165.3. Grają ładnie, zresztą w prawie każdym samochodzie miałem hertza. Kupiłem kiedyś blaupunkty (polecane były) i szybko się ich pozbyłem. Co do dystansów. Przecież w tym linku co podesłałeś nie ma dystansów do hyundaia. Ale jak już dają darmo, to weź sobie uniwersalne. Najwyżej nawiercisz nowe otwory pod śruby.
Jeszcze jedno - hertz i pewnie nie tylko nie robi głośników dedykowanych. To by bylo bez sensu. Wiesz ile musieli by naprodukować modeli? :)

WADE1982

• Gość
Głośniki
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Maj 2015, 19:30:07 »
tak właśnie zrobię :)

dzięki wielkie !!!!  ;-)

Dario chcę wymienić przednie jak i tylne głośniki ! i stąd jeszcze zapytanie czy głośniki z przodu w naszych poliftowych i30 różni się od tylnych głośników (mam na myśli średnicę itd)  czy mogę w ciemno brać takie same >?

w tym przypadku Hertz DSK165.3 +DystanseMD

raptor

• Gość
Głośniki
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Październik 2016, 16:31:48 »
Cięzko znaleźć informacje na temat głośników do i30 tek Ja tez planuję wymiane na Hertze EV F 165.5 są bardzo płaskie więc powinny z dystansami pasować Pytanie mam dotyczące wysoko tonowych czyli tweeterów

Jakie tam powinny się zmiescić ?

Offline bobekos

• Giełda
Głośniki
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Październik 2016, 19:31:03 »

Offline kosmos2011

• Giełda
Głośniki
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Październik 2016, 20:13:37 »
pomoże... SPACJAhttps://docs.googl to link będzie działał.

raptor

• Gość
Głośniki
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Listopad 2016, 05:24:51 »
Ponieważ jestem już po wymianie głośników, a informacji na ten temat niewiele to podzielę się swoimi spostrzeżeniami po pierwsze przeżyłem szok gdy je zobaczyłem  mam i30 z 2014 roku a głośniki sa warte góra z 20zł, mało tego podobny głośnik to wynotowywałem 15 lat temu z TV Unitra Papierowe membrany, mikro magnes, także jak na głosniki tej jakości to i tak grają zaskakująco dobrze, ale jesli jednak ktoś będzie chciał wymieć głośniki na cos bardziej z obecnej epoki to mozna to zrobić na 2 sposoby

OPCJA 1
Kupujemy dystanse z mdf-u i najlepiej redukcje do fabrycznej instalacji Za pomocą wiertarki rozwiercamy nity i jesli nie mamy reukcji zawsze mozna uciąc wtyczkę i przylutować kabelki bezpośrednio do głośnika

OPCJA 2
Nożem wycinamy membranę fabryczne głośnika, odlutowujemy przewody i za pomoca np obcęg musimy sie pozbyć plastikowych łączeń głośnika, dolutowujemy nowe przewody, w oryginalnym dystansie wiercimy otwory pod głośnik i tyle

Moim zdaniem lepszy i szybszy jest sposób drugi no i tańszy bo nie musimy kupować ani dystansów ani redukcji, jedynie musimy sie liczyć z całkowitym zniszczeniem głośników

Offline bobekos

• Giełda
Głośniki
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Listopad 2016, 17:40:38 »
Te fabryczne głośniki czy radio są H warte! Inwestuje w Car audio więc wiem co grało w moim i u ludzi :) Teraz to ja słyszę więcej informacji i jest reakcja na skórze przy niektórych utworach :D