Autor Wątek: [Accent LC] 1.Hamulce 2.Wyciszenie  (Przeczytany 13703 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pionteknhb

• Gość
[Accent LC] 1.Hamulce 2.Wyciszenie
« dnia: 19 Maj 2013, 22:53:24 »
Witam,

Mam do wymiany tarcze z klockami, dlatego moje pytanie jest takie:
1. Jakiej firmy części w rozsądnej cenie polecacie?? Oraz jakie są numery oryginalne tych części??

W zimie w tylnych hamulcach często słychać tarcie przy pierwszych hamowaniach po odpaleniu silnika, teraz tego nie ma, rozumiem że maja na to wpływ warunki??

2. Czy polecacie zaglądnąć tam i przeczyścić te bębny??

Strasznie wkurza mnie że samochód nie jest dobrze wyciszony,
3.czy można poprawić w jakiś sposób wyciszenie w samochodzie rozsądnym nakładem pieniężnym?? czy są w ogóle takie metody??

pozdrawiam

Offline albert

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Maj 2013, 23:09:39 »
Ad.1. Ja mam tarcze i klocki firmy TRW. Dobra jakość za rozsądną cenę.

Polko

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Maj 2013, 23:16:12 »
1. Nie kupuj rzeczy typu "no name"...nie będzie hamować a na pewno będzie piszczeć. Srednia półka w zwyczajności będzie okej. A na "tarcie" w tylnych hamulcach mają wpływ warunki i tego nie zmienisz.

2. Nie musisz nie zaglądaj..."im bardziej grzebiesz w g*wnie tym bardziej śmierdzi". Po prostu hamuj jak należy i parę razy na tydzień depnij ostro ten pedał hamulca. Tam to musi się ruszać...a nie zapiekać.

3. Po accencie od teściowej widzę, że nie da się bardziej tego wytłumić niż jest. Nie oszukujmy się, to nie jest auto klasy premium. Jedynie co można, to ewentualnie na plastykowe nadkola, czy np. ściągnąć siedzenia i na blachy od wewnątrz nalepić maty wygłuszające, nie wchłaniające wody. Np. takie http://allegro.pl/wyciszenie-wygluszenie-drzwi-podlogi-bagaznika-waw-i3244976746.html nic więcej nie poradzisz.

Offline Zbyszek

• Administrator
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Maj 2013, 23:20:15 »
Ad.1. Polecam produkty marki ALPHA BRAKES. Jeździłem na nich wcześniej i jeżdżę teraz. Klocki nr ref.: HKP-HY-522 (wujek google pomoże, w Krakowie też są firmy, które sprzedają te produkty), nr OE: 58101-1CA00, tarcze przód: HTP-HY-508, nr OE: 51712-25061, szczęki: HST-HY-500, nr OE: 58305-28A70, bębnów akurat nie mają.
Ad.2. Można ale niekoniecznie. Jeśli wszystko działa.
Ad.3. O jakim wyciszeniu mówisz? (czego dokładnie).

kml

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Maj 2013, 06:13:16 »
Jeżdżę na Alpha Brakes i z ręką na kierownicy mogę je polecić. Mam tarcze i drugi komplet klocków z przodu oraz szczęki tylne. Jakość hamowania bardzo dobra, żadnych dziwnych dźwięków no i dobra cena.

W kwestii bębnów: powinno się tam co jakiś czas zaglądać i czyścić, ale głównie dlatego, że wraz ze zużyciem bębna robi się rant po wewnętrznej stronie i ciężko wszystko zdjąć a potem trzeba bobrować papierem ściernym żeby było równo.

Kiedy będziesz rozbierać bębny KONIECZNIE rozbierz i doprowadź do metalicznego połysku samoregulatory (rozpieraki szczęk) W Accencie one są potwornie wolno działające i jakiekolwiek zabrudzenia pogarszają ich działanie dramatycznie.

Szuranie po dłuższym postoju to "standard" i nie ma się czym przejmować tak długo jak po kilku hamowaniach jest cisza.

pionteknhb

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Maj 2013, 07:56:31 »
Dzięki za odpowiedzi :) jeżeli moglibyście mi jeszcze napisać jaka jest cena takich tarcz i klocków na przód to bym był bardzo happy.  Niedaleko mam hurtownie części do samochodów japońskich i koreańskich "Maxima". Gość mi złożył zestaw na przód (tarcze plus klocki) za 300 zł. Nie pamiętam tylko firmy :/dowiem się dzisiaj bo tam podejdę to napisze. Dopytam tez o Alpha brakes i TRW.

Zbyszek:

Chciałbym wyciszyć w kabinie wszystkie dźwięki jakie dobiegają z zewnątrz. o ile podczas jazdy po mieście nie jest tragicznie to na autostradzie już dramat. pomysł z matami podsunął kolega Polko. Zastanawiam się czy sprawdziło by to egzamin i jak pracochłonne jest założenie.

kml

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Maj 2013, 09:43:24 »
Żeby naprawdę wyciszyć accenta musiałbyś okleić gródź czołową  plus wnętrze maski. Roboty od cholery z samą maską a grodzi to nawet nie warto mówić bo trzeba by samochód rozbebeszyć.

Wyciszenie na pewno coś pomoże, ale cudów się nie spodziewaj :(

pionteknhb

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Maj 2013, 14:34:19 »
W sklepie gdzie kupuje zawsze części polecili mi cos takiego:

tarcze marki japan line - 90zł szt.
klocki marki akebono - 100zł kpl.

co sądzicie??

Offline kosmos2011

• Giełda
Re: [Accent LC] 1.Hamulce 2.Wyciszenie
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Maj 2013, 16:09:56 »
Cytat: "pionteknhb"
czy można poprawić w jakiś sposób wyciszenie w samochodzie rozsądnym nakładem pieniężnym?? czy są w ogóle takie metody??

http://forum.accent-club.ru/index.php?s=75ad1796597dc25ad6ffa12dca832283&showtopic=87958

pionteknhb

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Maj 2013, 17:05:18 »
szkoda że po rusku. ale google coś przetłumaczy. fajnie by było jakby sie ktoś wypowiedział kto to zrobił sam.

kml

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Maj 2013, 19:35:56 »
Się komuś nudziło w mateczce rosjii :)

skyline

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Maj 2013, 20:41:29 »
temat z pewnoscia do ogarniecia przy wolnym czasie ;-)
na poczatek wyglusz wszystkie drzwi i spod maski i zobaczysz czy jest roznica, a na pewno bedzie. Jak nie zadowoli to Ciebie to wyglusz podloge i bagaznik, przy okazji zrobisz generalne sprzatanie  :mrgreen: , mysle, ze w cieply weekend da sie takie cos zrobic. Jednak wszystko ma swoje plusy i minusy, uwazam, ze te maty troche waza i osiagi auta spadna wzrosnie spalanie no ale cos za cos.

Offline Zbyszek

• Administrator
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Maj 2013, 20:44:20 »
Przypuszczam, że wzrost wagi będzie jednak niewielki. Te materiały są lekkie.

kml

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Maj 2013, 20:51:56 »
Zbyszek, wyklejałem drzwi w lanosie znajomego masą bitumiczną i to wcale NIE jest takie lekkie :( Drzwi od razu zamykają się inaczej :/ Czuć, że tam jest coś ekstra choć z drugiej strony właściciel mówił, że zrobiło się dużo lepiej przy głośnym słuchaniu muzyki :D

pionteknhb

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Maj 2013, 22:58:00 »
Mam jeszcze pytanie do klocków. Jak zacząłem dzwonić po hurtowniach to zaczęli się mnie pytać czy ja mam klocki z czujnikiem czy bez?? wiecie jak to jest w moim hyundaiu??