Autor Wątek: [Accent LC] Wymiana mieszka zmiany biegów  (Przeczytany 15435 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

KISIEL2000

• Gość
[Accent LC] Wymiana mieszka zmiany biegów
« dnia: 16 Maj 2013, 22:00:18 »
witam,

Czy ktoś zmieniał w Accencie LC mieszek zmiany biegów?
W moim Hyundaiu skóra zaczęła pękać i się wykruszać. Znalazłem taniego producenta który szyje mieszki, skóry kierownicy itp:
http://allegro.pl/mieszki-hyundai-sonata-accent-lantra-i3235870973.html

Niestety nie potrafie wyjąć z mocowania mieszka, tzn wiem, że u góry gałka sie wykręca a u dołu przy tunelu środkowym nie jestem w stanie tego wyjąć.

Czy przypadkiem nie trzeba odkręcać tunelu?
Jak to sie robi? Ktoś dysponuje manualem?

pozdrawiam

Offline kosmos2011

• Giełda

KISIEL2000

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Czerwiec 2013, 19:09:59 »
Dzięki - udało się wyjąć mieszek :)
Wysłalem go do obszycia skórą do w/w firmy zajmującej się tym.
Nie chce zachwalać, ale wysłałem priorytetem we środę wymontowany mieszek, we czwartek gościu na stole już go obszył i tego samego dnia wysłał.
Dziś go dostałem i od razu zamontowałem
Poniżej foty jak to wyszło :)

za 25 PLN (z przysyłką) udało sie znacznie poprawić wnętrze.

Offline albert

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Czerwiec 2013, 20:14:04 »
Wygląda elegancko. Dzięki za wyczerpującą informację. Zrobiłem sobie zrzut strony z aukcją i może się przyda w przyszłości. Przyjemnego wachlowania drążkiem.  :-D

skyline

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Czerwiec 2013, 20:36:21 »
ja tez kupowałem mieszek u tego gościa z jakieś 2-3 lata temu i dalej ładnie wygląda i dobrze mi służy :-P

Offline Zbyszek

• Administrator
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Czerwiec 2013, 22:56:08 »
KISIEL2000, muszę powiedzieć, że wygląda rewelacyjnie ;-) Fajnie by było jakbyś na dodatek w pierwszym poście zamieścił screen aukcji zamiast linka...

KISIEL2000

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Czerwiec 2013, 09:55:14 »
Jestem początkującym i amatorskim użytkownikiem forum także wybaczcie - niestety przekroczyłem max limit upload'u jezeli moze ktos to za mnie zrobić zrzut :)

W każdym razie polecam wyjąć i wysłać swój oryginalny mieszek. Trzeba zlecić wg wzoru, gdyż ten z aukcji może się delikatnie różnić od orginalnych.
A skóra naprawdę I-wsza klasa, nawet wyglada lepiej niż ta fabryczna (zrobiona ze sztucznej skóry).

Jeszcze poluje na orgyginalną gałkę, bo ta jest wyślizgana.
Może ktoś dopasowywał:
http://allegro.pl/galka-biegow-hyundai-i10-lantra-trajet-accent-atos-i3319698631.html
Do czarnej skóry z mieszka może fajnie się prezentować.

Offline albert

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Czerwiec 2013, 10:36:43 »
Załóż bezpłatne konto na ImageShack lub Fotosik lub inny serwer i wrzucaj tam zdjęcia. Potem wstaw je na forum i po kłopocie. Konto na forum będzie puste.  ;-)

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Czerwiec 2013, 11:39:07 »
Coś mi się zdaje że 85 tyś km przebiegu przy wytartej gałce zmiany biegów to mało realne, choć na zdjęciu tego nie widać. Mój LC ma 107 tyś km przebiegu i gałka i mieszek ok.

KISIEL2000

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Czerwiec 2013, 23:27:04 »
Gałka na dole jest matowa, a na górze juz wyślizgana na błysk.
Po pedałach tylko widać lekkie zuzycie na rogu gumy pedału sprzęgła, reszta ok.
Kierownica zżółkła, tapicerka w bdb stanie.
Na manetkach od świateł lekko wytarty nadruk.

Przebieg może był cofany, pewien nie jestem - jestem II wł - poprzedni miał go od Grudnia.2004 do Listopada.2012.
Pierwsze dwa stemple w książce serwis. świadczyły mniej wiecej o przebiegu rzędu 10-15km/rok.
Jak go kupowałem gosciu juz miał drugie auto i jeszcze starą Astrę I do jeżdżenia w
pole.
Zimówki dostałem z rocznika 2004 z dobrym bieżnikiem.
A do tej pory ma org Akumulator Hyindai'a.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Czerwiec 2013, 23:36:08 »
Cytat: "KISIEL2000"
Gałka na dole jest matowa, a na górze juz wyślizgana na błysk.

I tak jest fabrycznie czyli przebieg ok.

Cytat: "KISIEL2000"
A do tej pory ma org Akumulator Hyindai'a.

Chyba marki Solite bo takie były na pierwszy montaż. U mnie akumulator wytrzymał 12 lat i 95 tyś kilometrów.

KISIEL2000

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Czerwiec 2013, 11:07:40 »
Cytat: "kosmos2011"
Chyba marki Solite bo takie były na pierwszy montaż. U mnie akumulator wytrzymał 12 lat i 95 tyś kilometrów

Masz rację - Solite - z logo "H".
Gdzies wyczytałem, że AKU powinno się ładować 2x/rok: przed i po zimie aby utrzymał swoją kondycję przez długie lata.
Ja tak zrobiłem przed zimą 2012/2013.
W Listopadzie prostownik po podłączeniu do AKU pokazał 20% napełnienia - ładowałem go w trybie "wolnym".
Po zimie juz 75%, wiec ma zbliżoną do fabrycznej pojemności.
Ale juz sie nie rozpisuję na ten temat bo to juz trąca offtopem :)

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Czerwiec 2013, 22:38:11 »
Zdemontowałem gałkę zmiany biegów i stwierdziłem że chyba jednak nie powinna być wyślizgana na tej części gdzie jest piktogram układu zmiany biegów. Moją gałkę widziałem od 90 tyś km przebiegu i zawsze taka była. Czyżby tak szybko się wycierała.

KISIEL2000

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Lipiec 2013, 07:58:26 »
Ja mam Hultaja od 82 Kkm i taka była gałka - wyślizgana.
Jakość materiałów zastosowanych w kabinie pozostawia wiele do życzenia...
Kierowca w miejscach najbardziej narażonych na uzytkowanie zrobiła się żółta, platiki szybko się rysują, w/w mieszek szybko zrobił się wytarty.
Narazie tapicerka się trzyma. Muszę ja i wykładzinę wyprać, bo poprzedni właściciel mieszkał w małym miasteczku przy głównej drodze i auto w środku było mocno zakurzone.

Offline plumbus

• HKP
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Październik 2019, 19:21:23 »
Wybaczcie, że odświeżam tak stary wątek, aczkolwiek nie chciałem tworzyć nowego. Otóż chciałbym powrócić do pierwotnego pytania - jak zdjąć mieszek, a raczej założyć nowy. Stary, zniszczony "wyrwałem" z dolnej ramki i teraz niestety nie wiem, jak założyć nowy, by ten nie wypadał z tej czarnej ramki, której nie mogę w żaden sposób odczepić? Mieszek zakupiłem standardowy (w opisie jest m.in. model mojego Accenta). Problem w tym, że nie wiem jak go zamocować po nałożeniu na drążek.