Forum > Sonata

[Sonata NF] niedziałające ogrzewanie

<< < (3/6) > >>

scoffer:
Witam,
Mam problem z w/w siłownikiem - nie działa. Podłączałem na krótko pod 12v silniczek i echo. Czy ktoś z szanownych forumowiczów wie skąd można przełożyć taki silnik (z jakiego innego siłownika)?. Oryginalny siłownik jest nieprzyzwoicie drogi - ponad 300 PLN.

Pozdr.
Paweł

wtom:
ale po co od razu przekładać? wyciągnij silniczek, rozbierz go. to są silniczki jak w zabawkach sprawdź szczotki, prawdopodobnie się wytarły, wystarczy podgiąć i wyczyścić komutator. przy okazji sprawdź potencjometr położenia (jeżeli taki jest) czy nie ma przerw i nasmaruj scieżkę (może być WD40 jak nie masz do potencjometrów)

scoffer:
Dziękuję za info :-). Dziś wieczorem popróbuję to rozebrać chociaż na pierwszy rzut oka silniczek wyglądał na nierozbieralny ;-)

Pozdr.
Paweł

wtom:
wszystko się da  :mrgreen: . wyjmij denko ze szczotkami i zdejmij slimak z ośki, wirnik wtedy też wylezie

scoffer:
Wszystko się dało tak jak mówiłeś ;-). Okazało się, że szczotki upalone przy samej d..ie ;-). Zamówiłem na alle..o dawcę szczotek za 8 PLN - silniczek C9050. Mam nadzieję, że będą pasować :-)

Pozdr.
Paweł

[ Dodano: 2017-02-14, 09:34 ]

--- Cytat: "scoffer" ---Wszystko się dało tak jak mówiłeś ;-). Okazało się, że szczotki upalone przy samej d..ie ;-). Zamówiłem na alle..o dawcę szczotek za 8 PLN - silniczek C9050. Mam nadzieję, że będą pasować :-)

Pozdr.
Paweł
--- Koniec cytatu ---

Operacja się udała pacjent przeżył :). Wspomniany silniczek idealnie nadaje się do przekładki szczotek.

Pozdr.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej