Forum > Sonata

[Sonata NF] niedziałające ogrzewanie

<< < (2/6) > >>

Złośnik:
Podepnij na krótko silniczek pod 12V i zobaczysz czy w ogóle żyje. Może być też tak, ze żyje ale pod obciążeniem nie daje rady. Wszystko jest nasmarowane więc kwestię zatarcia się mechanizmu wykluczam. Dobrze jest też zmierzyć napięcia we wtyczce podpiętej do sterownika.

Jeśli sterowanie nawiewem jest elektroniczne (a pewnie tak jest sądząc po wyglądzie sterownika) wtyczka daje zasilanie dla silniczka w dwie strony (otwieranie/zamykanie - ciepłe/zimne) oraz odbiór sygnału od potencjometru (jak bardzo jest otwarta klapa i w jakiej jest pozycji) lub po prostu pełni funkcję krańcówek dla silnika aby przy maksymalnie otwartej/zamkniętej klapie wyłączyć silnik i nie spalić go.

Nowy sterownik kosztuje tylko 350zł więc warto zastanowić się nad próbą jego naprawy.

Na allegro nic nie znalazłem. Wszystko podobne ale to jednak nie to.

Marcin W:
Witam kolegow. Dziekuje za odp. Silniczek byl spalony wymienilem na drugi i silniczek jako on dziala tylko z tym ze jak temp.zmiejsze to otwiera na maksa zimne jak zwieksze otwiera na maksa cieple nie zatrzymuje sie gdzies na srodku czy jakos tak plynnie jak pokrecam na pokretle.w automacie tez nie dziala. A nie wiem w jaki sposob ten potencjometr zmierzyc czy to nie on padl bo na zamiane takiego nie moge znalezc. A silniczek identyczny wymontowalem na szrocie z calkiem innej marki auta ale potenc.niebylo

[ Dodano: 2013-12-29, 10:53 ]
już wszystko jest w porządku przy składaniu tego mechanizmu źle włożyłem ośkę w potencjometr i się (rozszedł) poprawiłem i go skleiłem.działa już malinowo.
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc i za zainteresowanie.
KLUB HYUNDAI  i osoby w nim jest Super.

mlody_wtd:
Witam wszystkich,
też mam problem z niedziałającym ogrzewaniem. Klimatyzacja działa jak należy natomiast ogrzewanie w każdym zakresie to samo - chłodne powietrze.
Nie za bardzo się orientuje, ale żeby dojść do tego siłownika (ten, który otwiera/zamyka) trzeba pewnie rozebrać cały przedni panel kokpitu.
Jak tam dojść? w którym miejscu on się znajduje?

kosmos2011:
http://www.hyundai-forums.com/nf-2006-2010-sonata/219369-2009-sonata-how-remove-replace-heat-control-actuator.html

Marcin W:
kolego nie jest aż tak trudno się dostać do tego siłowniczka.
u mnie spalił się silniczek w srodku tego ustrojstwa. Taki silniczek jest czesto stosowany w japończykach i nie tylko.
sam siłownik może wyglądać inaczej ale silniczek ten sam.
załatwiłem sobie nawet juz na zapas u znajomego na szrocie

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej