Autor Wątek: [Getz] [Getz] Automatyczne otwieranie klapy bagażnika  (Przeczytany 7425 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kurako

• Gość
[Getz] Automatyczne otwieranie klapy bagażnika
« dnia: 11 Maj 2013, 11:35:30 »
Witam was w kolejnym odcinku z serii abstrakcyjne bajery - Getz.

Tak jak w temacie, czy zamontowanie automatycznego otwierania bagażnika w getzie dałoby rade zrobić? Czy sam fakt zamykania klapy bagażnika na klamkę przekreśla już ten plan?
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 18:52:41 przez Brt »

Arnold

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Maj 2013, 11:51:46 »
Wydaje mi sie ze nie bedzie z tym wiekszych problemow bo sa na necie zdjecia tuningowych getzow gdzie klapy maja "czyste" wiec musza je jakos otwierac albo od srodka jak klapka wlewu paliwa albo na pilot tak jak w samochodach luxusowych:) co do cen to nie mam zielonego pojecia co gdzie jak i za ile...

Kurako

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Maj 2013, 12:32:05 »
kolega w fiacie bravo, który nota bene nie ma klamki zamontował sprężynki za 30 zł bodajże i działa pięknie :)

ma ktoś pomysł jak to zrobić? kosmos?:D

Offline albert

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Maj 2013, 13:46:26 »
Pewnie jest to do zrobienia w specjalistycznym warsztacie, tylko koszt nie bedzie mały. Robiąc to samodzielnie, trzeba by zastosować pewnie jakieś sprężyny do wstępnego otwarcia klapy do takiej wysokości, od której istniejące siłowniki poradziły by sobie same z dalszym otwarciem. Czytałem o tym pomyśle na innych forach i kiepsko to wygląda. Być może otwieranie elektryczne załatwiło by sprawę. W każdym razie podyskutować można, może coś się z tego urodzi.  8-)

Kurako

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Maj 2013, 14:03:06 »
problemów byłoby pełno :)

problemem jest wywołanie otwarcia klapy klamka poprzez impuls elektryczny, następnie sprężyny muszą imitować siłę naszych rąk, a to wszystko połączyć z autoalarmem najlepiej lub przyciskiem na desce rozdzielczej  :)

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Maj 2013, 20:54:07 »
Jakiś czas temu znalazłem coś takiego http://forum.skodaclub.pl/fabia-zrob-sam/otwieranie-

Offline albert

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Maj 2013, 21:14:34 »
Kosmos2011, to nie jest przypadkiem Twoja Skoda. Nick podobny.  ;-)

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Maj 2013, 21:19:44 »
Albert chylę czoła przed bystrym wzrokiem. To tylko taka zbieżność choć przez C i ja jestem z pomorza tak jak Ty.