Autor Wątek: [Santa Fe SM] nagle zgasł - Problemy z odpaleniem - Immobili  (Przeczytany 32945 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

szteo

• Gość
Witam dziś podczas jazdy auto nagle szarpnęło i silnik  zgasł. Później juz nie odpalił prosze o pomoc co mogło sie stać?

felkner

• Gość
[Santa Fe SM] nagle zgasł - Problemy z odpaleniem - Immobiliser
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Maj 2013, 16:18:24 »

szteo

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Maj 2013, 18:54:49 »
nic takiego konkretnego tam nie ma opisane sa tam inne usterki u mnie wszystko niby jest ok silnik kreci a nie pali.
mam jeszcze jedno pytanie czy po wlaczeniu zaplonu przed zapaleniem silnika kontrolka taka zółta z kluczykim w srodku  powinna zgasnać czy nie bo u mnie sie swieci caly czas?

Gal

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Maj 2013, 19:14:22 »
W instrukcji na pewno masz opisane wszystkie kontrolki i to, która ile powinna się świecić.

felkner

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Maj 2013, 19:18:35 »

szteo

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Maj 2013, 19:28:01 »
no tak ale silnik nie odpala juz sam nie wiem co moglo sie usrac dodam ze jakies 150 km temu wyminilem rozrzad moze miec to cos wspolnego?
moj mechanik twierdzi ze imobilajzer padl bo pompe slychac wszystko niby ok a swieci kontropka z kluczem w srodku moze miec racje?

Gal

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Maj 2013, 19:43:30 »
Ikonka z kluczem to immobilizer (przynajmniej w Gackach), ale jak mój nie zaskoczy to się drze alarm. Chociaż co auto to inaczej pewnie.
W instrukcji do Gacka jest napisane, że zakłócenia w działaniu immobilizera może powodować sąsiedztwo innych kluczyków do tego systemu (nawet do tego samego auta).
Na pewno w instrukcji do Twojego auta są dokładnie opisane objawy i powód różnych zachowań immobilizera. Starczy przeczytać. ;)

szteo

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Maj 2013, 19:49:25 »
bede szukal a jak wam cos wpadnie do glowy to dajcie znac

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 09 Maj 2013, 19:54:20 »
Poszukiwanie można zacząć od demontażu osłony kolumny kierowniczej i sprawdzeniu połączenia w kostce M16 (antena imobilaizera). Czy na drugim komplecie kluczyków też występuje usterka ?.

szteo

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Maj 2013, 20:30:01 »
tego to nie wiem bo autko u mechanika stoi.
 a ten  kluczyk mógł się tak rozkodować podczas jazdy?

felkner

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 09 Maj 2013, 20:38:28 »

szteo

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Maj 2013, 20:48:21 »
auto czasami nie chciało zapalic od razu trzeba było krecic chwile a jak zapalił to silnik z 2 sekundy nie rowno pracował dziś rano tez dopiero za drugim razem załapał i z rury poszedł czarny dym po przejechaniu 20 km gdy trochę przygazawałem silnik szarpnął mocno i zgasł potem już nie zapalił

felkner

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 09 Maj 2013, 21:56:48 »

szteo

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Maj 2013, 20:07:28 »
teraz juz wiem auto szarpneło podczas jazdy zgasło  póżniej po przekreceniu kluczyka swieciła się kontrolka żółta z kluczem  środku i nie chce odpalić. Maił ktoś taki problem?

Offline Arni71

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Maj 2013, 16:11:38 »
to że świeci się kontrolka z kluczykiem to jest jak najbardziej właściwy objaw, problem by był gdyby pulsowała albo nie świeciła, powinna zgasnąć dopiero po uruchomieniu silnika.
Nie szukałbym problemu w immo, jeśli coś szarpnęło podczas jazdy to może być problem mechaniczny/elektryczny, jakiś czujnik który nie pozwala na uruchomienie, pozostaje podłączenie do komputera i sprawdzenie ewentualnych błędów