Autor Wątek: [Santa Fe SM] nowe przednie amortyzatory  (Przeczytany 19790 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

BMsw

• Gość
[Santa Fe SM] nowe przednie amortyzatory
« dnia: 25 Kwiecień 2013, 18:10:17 »
Witam, zaczne nowy temat bo szukajka nie znalazła, a miano wicie, jakiej firmy polecacie amory na przód?, co lepsze, gaziaki czy olejowo-gazowe? Czekam na opinie podparte doswiadczeniami.

maciekw

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Kwiecień 2013, 18:38:00 »
kayaba. opinia moja i kilku znajomych i warsztatów, w których robiliśmy. dobra cena i jakość.

nie ma czegoś takiego jak amortyzatory gazowe. są olejowe i gazowo-olejowe. Zdecydowanie mieszane.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Kwiecień 2013, 20:05:23 »
Jeśli szukasz do SM (w temacie zaznaczyłeś CM) to prawy przód 54660-26300 KYB 334501, lewy przód 54650-26300 KYB 334500. Potwierdzam kup KYB i bedziesz zadowolony, cena od 224 pln/szt.

BMsw

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Kwiecień 2013, 20:34:44 »
Mam złe doświadczenia z kayabami kiedyś kupiłem zestaw do chryslera wymieniałem je w zaprzyjaźnionej stacji diagnostycznej no i żeby mieć papier z prawidłowego montażu wjechaliśmy na ścieżkę. No i niespodzianka nowiuśkie amory a ich sprawność wahała się w okolicach 40%. Jeszcze imałem wielkie problemy z reklamacją dopiero po napisaniu do filii KYB w Polsce i za ich wstawiennictwem udało mi się odzyskać gotówkę. Kupiłem na ich miejsce amory firmy SACHS i było wszystko ok. Niestety na alledrogo nie znalazłem sachs do sanciaka

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Kwiecień 2013, 20:42:04 »
Sachs lewy 313361, prawy 313360. Na allegro świat się nie kończy. Coś mi się zdaje że masz większe doświadczenie w wyborze amortyzatorów niż się Ci wydaje. Czy te 40% nie wyszło przypadkiem w zimie.

maciekw

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Kwiecień 2013, 22:38:53 »
może po prostu wadliwy produkt/seria, zdarza się. Ewentualnie tak jak mówił kosmos - może zmarznięte mocno.

BMsw

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Kwiecień 2013, 20:06:14 »
Cytat: "kosmos2011"
Czy te 40% nie wyszło przypadkiem w zimie.

Amorki wymieniane były w lipcu, całe szczęście że zrobiłem wydruk po montażu , bo w przeciwnym wypadku gwarancją mógłbym cztery litery podetrzeć. Podejrzewam, że amory były źle przechowywane , znajomy mechanik mówił że podobno amortyzatory jak są dłużej przechowywane to należy je trzymać pionowo, ile w  tym prawdy, nie wiem.

Miłek25

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Kwiecień 2013, 22:41:28 »
Coś w tym prawdy zapewne jest. Amorki jak są zamontowane to też są w pionie.

Ja z Kayabami mam dobre wspomnienia w poprzednim autko miałem gazowe i się dobrze spisywały.

maruszcz

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Maj 2013, 11:04:40 »
Niech służą bezproblemowo jak najdłużej  :-) .
Ja w zeszłym roku zmieniałem na Monroe i na razie wszystko jest ok ( były ostatnio sprawdzane i mają skuteczność na poziomie 70% i 73%)

Offline javelin

• Giełda
[Santa Fe SM] Wymiana amortyzatorów - jakie wybrać?
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Kwiecień 2014, 13:33:54 »
Prawdopodobnie czeka mnie wymiana amorków z przodu. No i pojawia się odwieczne pytanie, jakie wybrać. Czy jest sens dopłacać czy nie ma to większego znaczenia.

Mogę mieć praktycznie od ręki amorki firmy OEM (przynajmniej tak jest zaksięgowana w InterCars) po 176 pln/szt. Czy jest sens szukać KYB lub Sachsa? W IC tych dwóch ostatnich praktycznie nie ma, tylko na zamówienie. No i cena sporo większa.

[ Komentarz dodany przez: Zbyszek: 2014-04-04, 21:29 ]
Temat został scalony z podobnym. Proponuję korzystać z opcji "Szukaj"

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Kwiecień 2014, 18:35:47 »
Cena OEM to chyba po zniżkach. Producentem jest chyba MANDO (opakowanie z brązowego kartonu) więc jakość ok.

Hulltay

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Kwiecień 2014, 20:22:02 »
Siemasz, jestem świeżo po wymianie, polecono mi japońskie Daichi i mogę śmiało polecić je dalej, dobry stosunek ceny do jakości (220 pln za szt.)

Offline javelin

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Kwiecień 2014, 08:07:16 »
Cytat: "kosmos2011"
Cena OEM to chyba po zniżkach.

Cena detaliczna tych amorków to ok 250 zeta. Na inne firmy nie mam aż tak dużej zniżki, dlatego zastanawiam się czy jest sens kupować Sachsa lub KYB.

Andrut78

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Kwiecień 2014, 13:22:02 »

Offline volcan

• Giełda
    • http://www.prace-geologiczne.pl
Re: [Santa Fe SM] nowe przednie amortyzatory
« Odpowiedź #14 dnia: 12 Kwiecień 2014, 11:44:14 »
Cytat: "BMsw"
Czekam na opinie podparte doswiadczeniami.

Hyundai Mobis - czyli oryginalne. W sklepach typu Fox do kupienia w cenie średnich zamienników. Przygotuj się od razu na wymianę poduszki z łożyskiem (najczęściej jest na nim luz w momencie, gdy przyszedł już czas na wymianę amortyzatorów).