Autor Wątek: [i20 PB] Samodzielna wymiana płynów i filtrów - jakie filtry i olej w  (Przeczytany 50320 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline de_assis

• Giełda
Samodzielna wymiana płynów i filtrów - jakie filtry i olej wybrać.
« Odpowiedź #15 dnia: 01 Lipiec 2013, 18:33:43 »
Cytat: "kosmos2011"
de_assis kupiłeś Mobil czy Mobil 1 na opakowaniu ? Bo te wyroby bardzo się między sobą różnią.

Od zawsze mówie Mobil 1, a kupuje chyba Mobila z tego wszystkiego :)

MarcoAntonio

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 13 Październik 2015, 10:13:10 »
Witam, dołączę się do tematu, mnie też czeka pierwszy przegląd. Mam pytanie co do filtra kabinowego, wiem, że są 2 sztuki. Olej i filtry powietrza i kabinowe kupuję sam. W sklepie podali mi 2 symbole kabinówki: 1257 i 1457, a dzwoniłem do serwisu i podali mi symbol oryginalnego 97133- 4P000. Jest to filtr z wpinką. Który jest odpowiedni: 1257 czy 1457? Z góry dzięki. Pozdro

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #17 dnia: 13 Październik 2015, 18:16:56 »
Do trzech razy sztuka temat o pierwszym przeglądzie jest tutaj http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=828&highlight=pierwszy

Niech już będzie tutaj  :-D  

Cytat: "MarcoAntonio"
dzwoniłem do serwisu i podali mi symbol oryginalnego 97133- 4P000.

Żeby nie zawracać głowy serwisowi tutaj http://epc.japancars.ru/hyundai/ po wpisaniu numeru vin sam znajdziesz numer oryginału, a gdy wpiszesz tutaj numer oryginału http://www.westpart.com.ua/part/oemparts-f45002oem/1999734185/ to uzyskasz symbol zamiennika.

Cytat: "MarcoAntonio"
Który jest odpowiedni: 1257 czy 1457?

Żaden. Masz model 2014 z Turcji (dobrze że choć w serwisie zdradziłeś wielką tajemnicę numeru vin samochodu, my możemy jedynie się domyślać) więc pasuje jeśli chodzi o Filtrona K1357-2X. Filtry od początku produkcji i20 zmieniano, a ten temat dotyczy wszystkich odmian.  

https://www.dropbox.com/s/wpi948lrj3m1lby/1357K2X.pdf?dl=0

MarcoAntonio

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 15 Październik 2015, 11:13:11 »
Podziękować, mnie w serwisie też właśnie ten symbol kabinówki podali, ale tutaj na forum zauważyłem w jednym z tematów symbol kabinówki 1257, w punkcie gdzie zakupiłem też 1257. Może teraz jest to symbol 1357, może się zmienił. Jak podałem w punkcie 1257 i symbol oryginału, to stwierdził, że pewnie będą to krótsze filtry i tak było. Bo tam gdzie kupiłem  wykazało im dwie wersje : 1257 i 1457
( dłuższe). Jestem już po przeglądzie. W ASO Hyundai w Kaliszu pełna profeska, miła obsługa. A i koszt nie taki duży, olej kupiłem swój, kabinówkę też swoją. Kupiłem też filtr powietrza, ale powiedzieli, że dopiero po 2 roku się wymienia, wtedy też dojdą świeczuszki do wymiany. Polecam ASO Hyundai Kalisz

Offline steyr

• Giełda
[i20 PB] Świece zapłonowe wymiana, filtr paliwa
« Odpowiedź #19 dnia: 07 Marzec 2016, 11:20:54 »
Witam,

czy są jakieś większe trudności z wymianą świec w silniku 1.2? Zdarza się że auto nie odpala za pierwszym razem. Na świecach według książki serwisowej jest przejechane 25kkm. O ile były wymieniane. Bo książka podaje że po xx przebiegu wymienić x,y,z,... , natomiast są tylko wbite pieczątki bez informacji co zostało zrobione. Czy filtr paliwa wystepuje w tym aucie i czy jest wymienny? Jeśli tak to gdzie się znajduje i jaki jest interwał wymiany? pozdrawiam

Offline Jacaw

• Giełda
Re: [i20 PB] Świece zapłonowe wymiana, filtr paliwa
« Odpowiedź #20 dnia: 07 Marzec 2016, 15:23:12 »
Nie pamiętam dokładnie jak to jest, ale mniej więcej:
- świece wymieniają co drugi przegląd, czyli 2 lata lub do 40 tys. km,
- filtr paliwa, jest i... według mojej instrukcji nie podlega wymianie, ale według aktualnych danych ASO już tak i jest to w okolicach 55 tys. km.
Przy czym dotyczy to i20 z 2011 i silnika 1.2

Offline de_assis

• Giełda
« Odpowiedź #21 dnia: 07 Marzec 2016, 19:52:04 »
Mam i20 z 2009 roku, filtr paliwa jest pod tylną kanapa, lapiesz na dole, sa tam chyba takie do zlapania dwa szmaciane kóleczka, pociagasz i siedzenie jedzie w góre, i na górze baku jest filtr, kupilem takowy MOBISa ale do tej pory lezy bo po fakcie zauwazylem ze jego sie nie wymienia co rok dwa jak w moim starym aucie ktore mailem wczesniej ale chyba przy ilus tam tysiacach km, dokladnie pisze w ksiazce a moze kolega piszac 55tys ma racje.

Offline steyr

• Giełda
« Odpowiedź #22 dnia: 07 Marzec 2016, 20:44:03 »
Dzięki za informacje, auto ma 95kkm, teoretycznie do 70kkm było serwisowane przez poprzedniego właściciela. Świece zamówione, jutro pewnie wymiana jak znajdę czas ;-)

Offline Kudłaty_1975

• Giełda
« Odpowiedź #23 dnia: 08 Marzec 2016, 13:08:49 »
Cytat: "steyr"
Świece zamówione, jutro pewnie wymiana jak znajdę czas

Tylko proszę pamiętać, że zgodnie z zaleceniami świece wymieniamy na zimnym silniku.

Offline steyr

• Giełda
« Odpowiedź #24 dnia: 08 Marzec 2016, 22:38:08 »
Oczywista oczywistość, to nie był mój "pierwszy raz" :-D  Zaskoczony byłem, ponieważ wykręciłem świece Champion-a z silnika. Standardowe świece, z standardową elektrodą centralną. Hyundai montował świece Championa na pierwszy montaż? Założyłem świece NGK PLKR7A z grupy Laser Platinum z stożkową elektrodą centralną. Przejechałem parę km, miałem wrażenie że auto lepiej jeździ. Zobaczymy co jutro powie główny szofer. pozdrawiam

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #25 dnia: 08 Marzec 2016, 22:56:17 »
Hyundai montował świece Championa na pierwszy montaż?

Tak RER8YC Champion.

Można też zamontować Irydowe DENSO SXU22HDR8.

Offline steyr

• Giełda
« Odpowiedź #26 dnia: 08 Marzec 2016, 23:08:22 »
Dzięki za info, z Championem nie mam dobrych wspomnień. W poprzednim aucie jedna świeca pękła mi na porcelanie po 3kkm, cud że ją wykręciłem. Także stosuje przeważnie NGK o ile są produkowane w Japonii a nie w Francji. Za to przewody WN Hyundai montował pierwszej klasy ;-)

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #27 dnia: 08 Marzec 2016, 23:14:58 »
Za to przewody WN Hyundai montował pierwszej klasy ;-)

Przewody WN są firmy Bougicord i moim zdaniem dobrej jakości.

Offline steyr

• Giełda
« Odpowiedź #28 dnia: 09 Marzec 2016, 06:13:47 »
tak, o tym właśnie mówie. Swego czasu szukałem u siebie do P2 lpg tych przewodów i nigdzie nie mogłem ich znaleść.

Offline wafel

• Giełda
« Odpowiedź #29 dnia: 09 Marzec 2016, 20:14:46 »
Witam.
W moim I20 14700km stosuje olej Shell helix Ultra 5-W40 paliwo Shell 95VP. Filtr oleju serwisowy, kabinowy pierwszy raz Filtron (trochę luźniejszy niż ten zakładany w serwisie) są lepsze niż Filtron np. Knecht,Mann . Filtra powietrza nie  wymieniałem - będę musiał w tym miesiącu. Filtr paliwa podobno samoczyszczący , ale po dużym przebiegu warto wymienić - przeczyścić. Co do klimatyzacji  polecałbym pełny przegląd z uzupełnieniem czynnika chłodzącego. U mnie po trzech latach brakowało dużo. Odczuwalny spadek wydajności no i w tyłek dostaje kompresor.  Na dzień dzisiejszy spalanie w cyklu mieszanym 6,1. NIE STOSUJE się do "podpowiadacza zmiany biegu"