Forum > Pony / Excel

Skaczą obroty przy rozruchu na ciepłym silniku

<< < (2/2)

Timon:
kosmos2011, u mnie jest inny krokowiec (niż w linku z elektrody). Są przy nim dwie wtyczki (jak w instrukcji krzyżaka). W jednej w jednym rzędzie jest 6 pinów (z tym, że na 6 miejscu nie ma konektora), a w drugiej wtyczce są tylko 2 piny. Druga wtyczka odpowiada jedynie za wysuwanie i wsuewanie krokowca. Kiedyś jak go czyściłem to podając tam prąd wsuwał się raz w jedną raz w drugą stronę.

Według Sam naprawiam jakie mam to ta wtyczka szersza jest od przepustnicy, a ta dwu pinowa od krokowca (nazwanego "Serwem regulacji biego jałowego (ISC)"). Między tymi dwoma pinami od krokowca przy temp 10 stopni C jakoś mam 2 Ohmy. W książce podają, że przy temp 20 stopni C powinno być z zakresu 5-35 Ohmów.

Wczytując się dzis w manula wiem, dlaczego jak kiedyś sprawdzałem krokowiec to nie działał płynnie -> otóż należy go sprawdzać napięciem do 6V. Jeśli poda się wyższe serwo będzie się zatrzymywać, bo ma takie zabezpieczenie. Ja podawałem 9V i działał skokowo. W takim przypadku myślę, że krokowiec raczej jest ok.

Co do tej pierwszej wtyczki to na wyłączonym silniku nie mam nigdzie 30 Ohmów. Jedynie między skrajnymi pinami jest jakikolwiek opór, ale o wiele niższy. Styki mam czyste, "oskrobane" w miarę możliwości śrubokrętem/papierem ściernym.

-----
Przepustnicy jeszcze nie czyściłem i nie sprawdzałem. Muszę kupić trochę lepszy multimiernik, bo to co mam to stara analogowa zabawka. Obrotów nie regulowałem.

[ Dodano: 2014-02-09, 19:03 ]
Problemem były źle wyregulowane wolne obroty.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej