Autor Wątek: [i40 VF] Wypalanie filtra DPF w 1,7 CRDI  (Przeczytany 242940 razy)

Offline kosmos2011

• Giełda
[i40 VF] Wypalanie filtra DPF w 1,7 CRDI
« Odpowiedź #90 dnia: 22 Listopad 2017, 18:38:56 »
Cytat: "Alonzo_"
czy ich wygląd zewnętrzny jest taki sam?

Tak

Offline Alonzo_

• Giełda
« Odpowiedź #91 dnia: 22 Listopad 2017, 18:40:50 »
Dzięki.

Offline pudzian3

• Giełda
« Odpowiedź #92 dnia: 22 Listopad 2017, 22:39:39 »
Aby nie włączać apki za każdym razem ja opierać się będę na powyższych objawach z czego najważniejszym dla mnie będzie  wskażnik chwilowego spalania.

Jaka apke masz na mysli?

Offline Alonzo_

• Giełda
« Odpowiedź #93 dnia: 23 Listopad 2017, 00:08:29 »
Torque - kilka stron wcześniej o tym pisane było.

Offline waszek_rmc

• Giełda
« Odpowiedź #94 dnia: 24 Listopad 2017, 17:27:31 »
No i jestem po. Obyło się bez nocki, a wszystko dzięki temu, że tak naprawdę filtr oprócz popiołu (45g które wypalili/usunęli) jest w idealnym stanie. Zatem zapewnili 100% sprawność.
Diagnostyka komputerowa wykazała minimalne odchylenia przy czujniku ciśnienia, póki co w normie. Mam się nie przejmować. Rok gwarancji bez problemu, wyszło jeszcze taniej, bo za :
- demontaż/montaż
- regenerację
- diagnostykę i adaptację

Zapłaciłem 800 zł brutto :)

Efekt, jak na razie na trasie 70km nie dopalał się i spadło spalanie :) Może jest trochę żywszy, ale to muszże ocenić jak pojeżdże dłużej. Póki co mam filtr i zalety auta bez niego :) Ciekawe jak długo.

Offline djrexy

• Giełda
Temperatura DPF w programie Torque Pro
« Odpowiedź #95 dnia: 27 Listopad 2017, 14:17:10 »
Witam!
Zakupiłem interface OBDII ELM 327 na wifi oraz program Torque Pro.
Wszystkko ładnie skonfigurowałem do komunikacji i pokazuje obroty silnika prędkośc itp. lecz jak wybrałem widget z  temperaturą DPF to pokazuje -40. Czy coś pominałem? czy ktoś z Was mógłby mnie naprowadzić jak dobrze skonfigurować Torue pro? A może muszę poruszać się autem bo DPF nie będzie pokazywany na postoju? Link do filmu przedstawiającego mój problem.

dzięki za każdą pomoc.

Offline Venom

• Giełda
« Odpowiedź #96 dnia: 27 Listopad 2017, 14:31:06 »
wow,  aleś ładnie skonfigurował.

Offline djrexy

• Giełda
« Odpowiedź #97 dnia: 27 Listopad 2017, 14:42:37 »
Pokazałem tylko wskazanie DPF a nie konfigurację. Czytaj ze zrozumieniem kolego i nie jedź mi po rajtach.

Offline Alonzo_

• Giełda
« Odpowiedź #98 dnia: 27 Listopad 2017, 14:55:57 »
To było tak:

Odpalasz auto z wtyczką, odpalasz aplikację w telefonie, łączysz.
1. Wybierasz na telefonie "Realtime Information"- zegar - pokazują Ci się różne wskaźniki  a na dole po lewej stronie masz małe trzy suwaczki - klikasz w nie,
2. Wybierasz  z listy pierwsze "Dodaj ekran"
3. Wybierasz jak ma wyglądać nowy zegar dla temperatury DPFa- np pierwszy od góry
4. Teraz masz długa listę parametrów , lecisz w dół aż znajdziesz niepodświatlony " Temperatura katalizatora (Bank 1, czujnik 2) - tam pod tym opisem jeśli robisz to na pracującym przez chwilę silniku powinien mieć temperaturę  pomiędzy 100 a 200 stopni.
Klinaksz w to.
5. Wybierasz jaką wielkość wskazań chcesz mieć na ekranie telefonu- np średni lub duży i
masz zegar od temp dpfa- jest w tej chwili poświetlony w ramce - możesz go sobie przesunąć w prawo lub lewo w "pole " gdzie masz miejsce i chcesz żeby był.
Zrobione.

Jakbyś chciał usunąć ten zegar to przytrzymujesz palec na nim chwile i pojawia się lista a na niej m.in. "skasuj wskazanie" na dole.
Jak chcesz przesunąć go w inne miejsce - w zakładke po prawej lub lewej -  tak samo przytrzymujesz paluch na tym zegarze i wybierasz "Przesunięcie wskazań" wtedy zegar Ci się podświetli i możesz go przesująć gdzie Ci wygodnie.

Temperatura wypalania to ok 600 stopni- do 650 u mnie.
Jak masz <250 stopni tzn że  nie wypala.

Instukcja za waszek_rmc, żeby nie było że się tu teraz wymądrzam  ;-)

Powodzenia

PS.
Jakby Ci się chciało to poobserwuj czy  masz podobne objawy (poza apką)  wypalania jak napisałem na dole w temacie o wypalaniu dpfa
http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=3481&start=75

Offline waszek_rmc

• Giełda
« Odpowiedź #99 dnia: 27 Listopad 2017, 16:46:58 »
Instukcja za waszek_rmc, żeby nie było że się tu teraz wymądrzam  

:lol:  :lol:  :lol:  :lol:
Ja tam na swojej  skrackowanej wersji nie mam takiego ładnego wskaźnika jak temperatura DPF;) Widać, Hyundai nie obsługuje ;)

Co do temperatury, ziomek od DPF gdzie byłem, mówił ze 700 i więcej to już jakaś awaria. Tak jak pisze Alonzo, wszystko w koło 590-650. Najlepiej czekać aż spadnie na postoju do 150-160, mi wcześniej wyłączając przy 170 ponawiał dopalanie po odpaleniu...

Offline Venom

• Giełda
« Odpowiedź #100 dnia: 28 Listopad 2017, 10:29:43 »
Cytat: "djrexy"
Pokazałem tylko wskazanie DPF a nie konfigurację. Czytaj ze zrozumieniem kolego i nie jedź mi po rajtach.

drogo kolego nie bardzo wiem o co ci chodzi a o tym "jechaniu po gaciach " to wogóle nie wiem o co ci chodzi. tez mam torgue ale u mnie zupełnie inaczej to wygląda. Dużo gorzej .

Offline weuek

• Giełda
« Odpowiedź #101 dnia: 28 Listopad 2017, 11:00:23 »
Torque pro to bardziej zabawka niż wiarygodne urządzenie pomiarowe. Tu jest "najlepszy" odczyt z moich zabaw:

Offline Alonzo_

• Giełda
« Odpowiedź #102 dnia: 28 Listopad 2017, 12:05:30 »
Ale masz potwora....
To jakaś 20-litrowa ciężarówka? To momentu ile CI pokazuje? 2 tyś?  ;-)

Offline Venom

• Giełda
« Odpowiedź #104 dnia: 05 Grudzień 2017, 13:08:00 »
obstawiam że nie ale błędy sobie wykasujesz hehe