Autor Wątek: [i40 VF] Wypalanie filtra DPF w 1,7 CRDI  (Przeczytany 243454 razy)

Offline Pajaro

• Giełda
[i40 VF] Wypalanie filtra DPF w 1,7 CRDI
« Odpowiedź #240 dnia: 20 Lipiec 2018, 07:58:14 »
Ja nadal nie do końca nie rozumiem jak jesteście w stanie stwierdzić czy się filtr wypala czy nie. Jeżeli nie wzrasta Ci poziom oleju i przy tym samochód nie pali 1 litr więcej to nie ma co szukać dziury w całym. Jeżeli jednak jesteś pewien że tak często wypala Ci się filtr to jedyna opcja to soft. Niech zapakują ustawienia fabryczne- tak jakbyś miał nowy filtr wsadzony.

Offline mariusz00-82

• Giełda
« Odpowiedź #241 dnia: 20 Lipiec 2018, 08:20:34 »
Widzę po aplikacji cały czas mam odpaloną i obserwuję jeszcze po pasku spalania łatwo zauważyć

Offline Venom

• Giełda
« Odpowiedź #242 dnia: 20 Lipiec 2018, 08:21:08 »
Cytat: "Pajaro"
Ja nadal nie do końca nie rozumiem jak jesteście w stanie stwierdzić czy się filtr wypala czy nie. Jeżeli nie wzrasta Ci poziom oleju i przy tym samochód nie pali 1 litr więcej to nie ma co szukać dziury w całym. Jeżeli jednak jesteś pewien że tak często wypala Ci się filtr to jedyna opcja to soft. Niech zapakują ustawienia fabryczne- tak jakbyś miał nowy filtr wsadzony.

a ty nie jesteś w stanie ? Auto pali ci X . W pewnym momencie przez jakiś czas pali X+ coś tam . Widzisz to na tym wyświetlaczu . Od takiej chwili zerujesz TRIP i za jakis czas to się ponawia i wiesz jaki dystans przejechałeś .Powiem ci ze ja tez bardzo sporadycznie to wyłapuje .Pewnie ze dwa,trzy razy mi sie to przytrafiło .Może dlatego ze mam blisko do autostrady i poprostu profilaktycznie od czasu do czasu wyskoczę na highwaya i przewietrze trochę dpf ;-)

[ Dodano: 2018-07-20, 08:21 ]
Cytat: "mariusz00-82"
Widzę po aplikacji cały czas mam odpaloną i obserwuję jeszcze po pasku spalania łatwo zauważyć

na jakiej aplikacji podglądasz ?

Offline mariusz00-82

• Giełda
« Odpowiedź #243 dnia: 20 Lipiec 2018, 08:40:24 »
Na torque tym płatnym plus zwykła najtańsza wtyczka

Offline Venom

• Giełda
« Odpowiedź #244 dnia: 20 Lipiec 2018, 08:50:19 »
aaa ok, mam wtykę ale torgue mam to za free.Musze  chyba kopic to co ty masz .

Offline mariusz00-82

• Giełda
« Odpowiedź #245 dnia: 20 Lipiec 2018, 08:53:12 »
Jeszcze zauważyłem że w mieście przed rozpoczęciem wypalania czasami przytyka silnik dwa razy ale obroty nie spadają wtedy wiem że zaraz zacznie wypalac.Jak już wypala a musisz wyłączyć silnik to trzeba poczekać z 5 min jest takie jakby szarpnięcie pstryknięcie silnikiem i wtedy temperatura spada

Offline Alonzo_

• Giełda
« Odpowiedź #246 dnia: 20 Lipiec 2018, 09:49:20 »
Venom ja naprawde jestem pełen podziwu  że przy tym nalocie i jeżdzie miejskiej jak piszesz Ty nie masz kłopotów z dpf. Znaczy ze upierdliwość wypalania Cię nie dopadła.
Generalnie i po innych modelach widac na forum, zę hiundai ma ten minus ze dpfy się wypalaja bardzo dzęsto. Te 50-100 km w cyklu miejskim to nie rzadkośc nawet w świeżych autach. PLusem za to jest to że nie notuj e się cyrków z trybami awaryjnymi i innymi.
Z tym, że wypalanie co 50-100 km jest zwyczajnie upierdliwe bo robiąc na codzień dystansy po 5-10-15 km w jedną stronę raz, dwa razy w tygodniu - jeśli śledzisz i zwracasz uwagę- czeka CIę jeżdżenie jak osioł  ponad planowe żeby się wypalił.
Jeśli to nie jest upierdliwe eksploatacyjnie to możnaby olac na zasadzie TTTM, z tym, ze nie oszukujmy się wypalanie co 3 dni i co 50 km nie jest zdrowe dla nikogo i niczewgo w tym samochodzie.
Ponadto takie wyskoczenie sobie na autostradę raz w miesiącu to tez nie jest lekarstwo bo ja próbowałem sobie polecieć, potem próbowałem jazdę 15 km z obrotami powyżej 3 tys żeby ruszyć dpfa i nie ma ładu ani składu w tym.
Dobre w tym wszytskim jest to że regeneracje sa coraz tańsze i na upartego można za 500 sobie raz na rok zrobić taki zabieg i to nie majątek. Tylko jeśli nawet to czyszczenie będzie w sporym stopniu skuteczne to wg mnie jeżdżąc po mieście  i tak przerwy nam wtedy w wypalaniu jakoś mocno się nie wydłużą na regenerowanym bo komp "sie uczy" i w warunkach miejskich załącza wypalanie częściej. Ale zawsze lepsze wypalanie co 300-500 km niż co 50-100. Ot taki urok jazdy dizlem w czasach ekoterroryzmu.

Offline Venom

• Giełda
« Odpowiedź #247 dnia: 20 Lipiec 2018, 10:12:20 »
ja to ci powiem że powoli wogóel dochodzę do wniosku ze na moja jazdę wokół komina plus dwa trzy wyjazdy na jakiś urlop w roku to chyba ten diesel to bez sensu. ja akurat wykupowałem auto od siebie z firmy i kupiłem je za niską cenę a do tego jeszcze dostałem nowy piec na gwarancji wiec jakoś to się układa ale jakbym miał kopic normalnie na rynku za cenę giełdową albo nowy to juz wogóle bez sensu.
No u mnie nic się z dpf nie dzieje ale nie oszukujemy się, to jest  obmyślone na max 250k kilometrów wiec za chwilę pewnie coś dziać się zacznie  . Trzeba będzie jechać na regeneracje bo o usuwaniu dpf nawet nie myślę .  Myślę że na dziś wywalenie dpf przy założeniu ze kontrole będą się zaostrzac czyniłoby to auto niesprzedawalnym .

Offline grem13

• HKP
  • **
« Odpowiedź #248 dnia: 20 Lipiec 2018, 11:21:40 »
mam zregenerowany filtr i tez mam ten sam problem co mariusz00-82. Zauważyłem, że na trasie wypala co 120-150km. Po regeneracji w "Euro-Vat Consulting" (zawoziłem tylko DPFa) zrobiłem w sterowniku wymianę filtra. Spalanie znacznie spadło bo prawie 2l na 100km. Nie wiem co może być przyczyna tak częstego wypalania. Zauważyłem, że ciśnienie różnicowe na zgaszonym aucie waha się miedzy 1 a 2. Moim zdaniem powinno wynosić 0 skoro silnik nie pracuje. Chyba założę nowy czujnik.

Offline Venom

• Giełda
« Odpowiedź #249 dnia: 20 Lipiec 2018, 11:55:25 »
to ile ci teraz pali a ile palił?

Offline mariusz00-82

• Giełda
« Odpowiedź #250 dnia: 20 Lipiec 2018, 13:59:01 »
Właśnie kierownik serwisu zadzwonił że sprawdzili wszystko i jest wszystko sprawne dwa dni sprawdzali a więc już sam nie wiem może faktycznie jest wszystko super i tak ma być ....powiedział że porównywał z innym i40 parametry i są takie same

Offline Alonzo_

• Giełda
« Odpowiedź #251 dnia: 20 Lipiec 2018, 14:06:17 »
Cytat: "Venom"
ja to ci powiem że powoli wogóel dochodzę do wniosku ze na moja jazdę wokół komina plus dwa trzy wyjazdy na jakiś urlop w roku to chyba ten diesel to bez sensu.

Nie jesteś sam. Chyba coraz więcej nas jest  :-)

Cytat: "Venom"
Myślę że na dziś wywalenie dpf przy założeniu ze kontrole będą się zaostrzac czyniłoby to auto niesprzedawalnym .

Moze nie aż tak. Przy staruszku za 3-5 tysia robi sie juz słabo.
Przed sprzedażą lub wcześniej (jak bedzie mus) "truciciel"  będzie musiał kupić jakąś używkę i założyć. Na sztukę. I niech się następny martwi.
Z ekonomicznego punktu wycinka to żaden biznes, wręcz dokładka finalnie tyle że do pewnego czasu jakis tam spokój.

Offline mariusz00-82

• Giełda
« Odpowiedź #252 dnia: 20 Lipiec 2018, 14:09:50 »
Co do wgrana nowego softu serwis niema takich softów ma tylko poprawki i aktualizacje

Offline Venom

• Giełda
« Odpowiedź #253 dnia: 20 Lipiec 2018, 14:12:28 »
no to idź byle gdzie do jakiegoś sprawdzonego tunera i niech ci wgra . Przecież mi tez wygrywał przy podnoszeniu mocy .

Offline grem13

• HKP
  • **
« Odpowiedź #254 dnia: 20 Lipiec 2018, 15:26:55 »
Przed regeneracją ostatnie spalanie 8.6l a dzisiaj tankowałem co prawda byłem po trasie to wyszło spalanie 6.3L