Forum > i40 VF
[i40 VF] Wypalanie filtra DPF w 1,7 CRDI
Robbyd:
Witam Panowie. W moim aucie wypalanie ostatnio miałem co 100km. Zaślepiłem egr. odłączyłem odmę i mam teraz przejechane 500km i jeszcze nie wypalał. Jazda po mieście. Odezwę się jak wypali. To jakieś nieporozumienie ten DPF w tym aucie. Miałem Vectrę C 1,9 CDTI to wypalał co 1,2-1,5 tyś.km.
waszek_rmc:
--- Cytat: "Alonzo_" ---waszek_rmc a ten 6400 to co robi?
--- Koniec cytatu ---
Powinien robić robotę :) Tu masz opis:
http://sklep.archoil.pl/?product=ar6400-d-max-kompleksowy-koncentrat-czyszczacy-do-diesela
Generalnie samo zastosowanie 6900-D u mnie od razu efektu nie dało w Santa, potem zalałem 6400 i efekt odczułem po połowie przejechanego baku - taki żwawszy się zrobił. Teraz leję już 6900 i na razie się utrzymuje. Ja miałem problem z czujnikiem doładowania, ciągle próbny i wywalało błąd kiedy dawałem po garach. Czujnik zamówiłem, ale jeszcze nie zmieniłem - bo teraz ten jakoś mniej się syfi. Pojeździmy, zobaczymy. Generalnie u mnie DPF jest na siłę, ten silnik był projektowany pod EURO-4, a dzięki DPF ma EURO-5. Nasi wschodni sąsiedzi, do 2016 roku mieli wybór czy DPF czy bez. A z Santa wszyscy wycięli.. bo dymi, bo sadza itp...
[ Dodano: 2019-10-07, 15:48 ]
--- Cytat: "Robbyd" ---odłączyłem odmę
--- Koniec cytatu ---
nie ma to negatywnego skutku na działanie całego układu smarowania?
Robbyd:
waszek_rmc Teoretycznie nie. Przy dużych przedmuchach może puścić uszczelniacz na wale korbowym. W poprzednich autach nie miałem problemów, wręcz same zalety, a przejechane na każdym z nich po 100kkm. a przebiegi przy rozstaniu ok 250kkm. Zaolejone opary idą w powietrze, jest to niezgodne z ,,ekologią", ale to inny temat. Aa, w kabinie nie czuć oparów, w poprzednich coś tam zalatywało nieraz.
ELETomek:
--- Cytat: "Robbyd" --- Zaolejone opary idą w powietrze, jest to niezgodne z ,,ekologią", ale to inny temat.
--- Koniec cytatu ---
Oj tam, oj tam, tak w ramach ciekawostki. W ciężarówkach euro 6 też odma idzie w powietrze, jakoś nikomu to nie przeszkadza ;-)
Na zdjęciu 13-to litrowy silnik euro 6 taki jak w mojej reni. Odma wyprowadzona przed filtrem oleju na dole silnika
Robbyd:
ELETomek potwierdzam, Volvo również, teraz te dwie marki to rodzina. Trochę odchodzimy od głównego tematu, ale uważam, że odma ma duży wpływ na częstotliwość wypalania, mimo stosowania oleju niskopopiołowego.
Nawigacja
[#] Następna strona