Autor Wątek: [ix35 EL] Dodatek oleju do dwusuwów do oleju napędowego  (Przeczytany 101803 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

dadick

• Gość
[ix35 EL] Dodatek oleju do dwusuwów do oleju napędowego
« dnia: 16 Kwiecień 2013, 23:08:23 »
Cześć wszystkim.
Od roku jeżdzę IX35 z automatyczna skrzynią i najmocniejszym dieslem. Autko sprawuje się świetnie i przez wszystkie 35000km nie miałem żadnych problemów. Samochód użytkowany jest głównie za granicą i tam też serwisowany.Od około 6 miesięcy dodaje do oleju napędowego oleju do dwusuwów w proporcji w przedziale 1:200-1:250. Co mnie skłoniło do tego ? Po części chęć eksperymentowania lecz głównie rozmowa z taksówkarzami i kierowcami TIR/ów i ogromna ilość informacji na ten temat na różnych forach dieslowskich. Zalety to smarowanie pompy wtryskowej i znaczne przedłużenie jej żywotności, poprawa wartości analizy spalin,przedłużenie żywotności DPF i zmniejszenie spalania. Podaje się też inne raczej subiektywnie pozytywne odczucia. Nie rozpisuje się więcej,zainteresowani znajdą w necie mnóstwo informacji. Olej ma polepszać parametry smarne oleju napędowego ,które z uwagi na jego odsiarczenie ze względów ekologicznych znacznie się pogorszyły w ostatnich latach. Działa tez jako pewnego rodzaju katalizator polepszający proces spalania i zmniejszający powstawanie sadzy. Ważne jest ,żeby nie był to olej w pełni syntetyczny i tzw. low smoke, który ma temperaturę spalania taką sama jak olej napędowy. Syntetyki nie spełniają tych kryteriów. Głównie polecany jest olej Liqui Moly 1052.
Moje odczucia i obiektywne pomiary.
Spalanie spadło z średnich 7,8 L do 6,9 i od mniej więcej 13000 km utrzymuje się na tym poziomie, czasem nawet schodzi do 6,7L.
Subiektywnie silnik pracuje bardziej miękko. Przy badaniu analizy spalin gość na stacji diagnostycznej był lekko zaskoczony i mówil , ze nie spotkał jeszcze tak czystego diesla.
Zaglądając do końcówki wydechowej zauważylem, że zmienił się jej kolor z typowego w samochodach z silnikiem diesla czarnego na taki jak w benzyniakach.
Osobiście bedę dalej stosował tą metodę, co więcej , przekonałem też 2 znajomych-jeden z 6/cio miesiecznym Mercedesem E 220 i drugi z Volvo XC60 około półtorarocznym. Oni także zauważyli same pozytywy i nie zamierzają przestawać.
Czy ktoś z Was robi coś podobnego lub słyszał o tej metodzie ?

Pozdrawiam, dadick

Offline kosmos2011

• Giełda

rybkin

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Kwiecień 2013, 23:37:40 »
Na forach czytałem,ale jakoś strach do nowego lać ....
Ile ml  tego oleju dodajesz na jeden zbiornik,powiedzmy 50 litrów??
Dodajesz to ,za każdym tankowaniem?

Offline albert

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Kwiecień 2013, 00:02:00 »
Poczytałem trochę na ten temat i chyba zacznę się w to bawić. 200 ml LM 1052 na bak nie jest wielkim wydatkiem. Lubię eksperymenty, coś się będzie działo.  :mrgreen:

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Kwiecień 2013, 00:11:01 »
Stare czasy się przypominają MIXOL i wszystko jasne.

dadick

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Kwiecień 2013, 00:15:08 »
Cytat: "rybkin"

Dodaje około 200ml za kazdym tankowaniem, z zazwyczaj tankuje 50/55 litrów.

dadick

Offline jacek2

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Kwiecień 2013, 14:49:01 »
Nie wiem jak to się ma w praktyce, ale w różnych pismach i chyba instr obsługi ixa zabronione jest dodawanie dodatków do paliw w związku z posiadaniem dpf-a :-/

rybkin

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Kwiecień 2013, 15:47:57 »
Cytat: "jacek2"
Nie wiem jak to się ma w praktyce, ale w różnych pismach i chyba instr obsługi ixa zabronione jest dodawanie dodatków do paliw w związku z posiadaniem dpf-a :-/

5lat szybko mija,po tym można wyciąć ten DPF :lol:

[ Dodano: 2013-04-17, 15:49 ]
Cytat: "dadick"
Cytat: "rybkin"

Dodaje około 200ml za kazdym tankowaniem, z zazwyczaj tankuje 50/55 litrów.

dadick

Dzieki!
A masz jakiś sprzęt,typu strzykawka,czy lejesz z gwinta?

dadick

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Kwiecień 2013, 20:29:22 »
Cytat: rybkin
Cytat: "jacek2"

5lat szybko mija,po tym można wyciąć ten DPF :lol:

Nie jest w interesie dilera i firmy aby przedłużać żywotność DPF ani silnika więc żaden autoryzowany serwis nie będzie tego polecał. U mnie przez cały okres ,w którym używam tej metody są same pozytywy. Taksówkarze, którzy śmigają po mieście z DPF robiąc znacznie większe przebiegi bez dolewki praktycznie nie tankują. W kraju gdzie głównie mieszkam kontrole okresowe są bardzo skrupulatne i nie ma mowy,by "pan Kaziu" podbił coś na lewo. Żaden, z którym rozmawiałem analizę spalin ma wzorcową i żadnych problemów z DPF nie mieli.

dadick

[ Dodano: 2013-04-17, 20:31 ]
Na butelce jest skala co 100 ml więc przed tankowaniem leje z gwinta. To nie apteka, kilka ml w tą lub tamtą strone nie robi większej różnicy

dadick

Offline albert

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Kwiecień 2013, 15:45:13 »
Olej zakupiony, zaczynam eksperyment.  :-D
Olej kupiłem w sklepie internetowym, bo w stacjonarnych nie mogłem dostać. Takie ma powodzenie.  ;-)

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Kwiecień 2013, 16:46:38 »
Proszę kolejne osoby o wklejanie zdjęcia bańki z olejem LM 1052.

Offline jacek2

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Kwiecień 2013, 14:15:01 »
Skoro tak zachwalacie ten olej, to może ja też spróbuję. Swego czasu do starego diesela we fronterze z silnikiem 2,8 litra dolewałem do tankowanego paliwa trochę mixolu.... Silnik żył prawie wiecznie.....

jarekk

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Maj 2013, 14:11:33 »
witamzaciekwił mnie ten temat, czy ktos oprócz Dadick`a juz stosuje ten olej? jeżeli tak to proszę o opinię.
pozdrawiam

felkner

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 06 Maj 2013, 10:10:01 »

dadick

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Maj 2013, 14:18:26 »
Czesc !
Wczoraj wymienialem tylny tlumik na duplex z nierdzewki. Od dluzszego czasu jezdze na ON z dodatkiem oleju do 2-suwow z pozytywnym wedlug mnie efektem. Po zagladnieciu do wymienianego tlumika bylem w szoku jesli chodzi o jego czystosc- zadnych nalotow z sadzy, po prostu nowka sztuka. To tym bardzie utrwala mnie w przekonaniu , ze ta mieszanka poprawia efektywnosc spalania i zmniejsza ilosc  sadzy.
No coz, leje miksture dalej i smigam.
pozdrawiam,Dadick :-D  :lol: