Cześć wszystkim.
Od roku jeżdzę IX35 z automatyczna skrzynią i najmocniejszym dieslem. Autko sprawuje się świetnie i przez wszystkie 35000km nie miałem żadnych problemów. Samochód użytkowany jest głównie za granicą i tam też serwisowany.Od około 6 miesięcy dodaje do oleju napędowego oleju do dwusuwów w proporcji w przedziale 1:200-1:250. Co mnie skłoniło do tego ? Po części chęć eksperymentowania lecz głównie rozmowa z taksówkarzami i kierowcami TIR/ów i ogromna ilość informacji na ten temat na różnych forach dieslowskich. Zalety to smarowanie pompy wtryskowej i znaczne przedłużenie jej żywotności, poprawa wartości analizy spalin,przedłużenie żywotności DPF i zmniejszenie spalania. Podaje się też inne raczej subiektywnie pozytywne odczucia. Nie rozpisuje się więcej,zainteresowani znajdą w necie mnóstwo informacji. Olej ma polepszać parametry smarne oleju napędowego ,które z uwagi na jego odsiarczenie ze względów ekologicznych znacznie się pogorszyły w ostatnich latach. Działa tez jako pewnego rodzaju katalizator polepszający proces spalania i zmniejszający powstawanie sadzy. Ważne jest ,żeby nie był to olej w pełni syntetyczny i tzw. low smoke, który ma temperaturę spalania taką sama jak olej napędowy. Syntetyki nie spełniają tych kryteriów. Głównie polecany jest olej Liqui Moly 1052.
Moje odczucia i obiektywne pomiary.
Spalanie spadło z średnich 7,8 L do 6,9 i od mniej więcej 13000 km utrzymuje się na tym poziomie, czasem nawet schodzi do 6,7L.
Subiektywnie silnik pracuje bardziej miękko. Przy badaniu analizy spalin gość na stacji diagnostycznej był lekko zaskoczony i mówil , ze nie spotkał jeszcze tak czystego diesla.
Zaglądając do końcówki wydechowej zauważylem, że zmienił się jej kolor z typowego w samochodach z silnikiem diesla czarnego na taki jak w benzyniakach.
Osobiście bedę dalej stosował tą metodę, co więcej , przekonałem też 2 znajomych-jeden z 6/cio miesiecznym Mercedesem E 220 i drugi z Volvo XC60 około półtorarocznym. Oni także zauważyli same pozytywy i nie zamierzają przestawać.
Czy ktoś z Was robi coś podobnego lub słyszał o tej metodzie ?
Pozdrawiam, dadick