Autor Wątek: Klimatyzacja i drżenie auta  (Przeczytany 5245 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

robercik

• Gość
Klimatyzacja i drżenie auta
« dnia: 01 Kwiecień 2009, 08:40:59 »
Czy ma ktoś podobny problem? Na biegu jałowym po włączeniu klimatyzacji zaczynają się "drgawki". Trzęsie się kierownica i wibracje są odczuwalne na całym fotelu kierowcy. Po wyłączeniu klimatyzacji wszystko ustaje za to szyby gwałtownie parują i nawiewy mają problem z osuszeniem ich. Czy ktoś ma podobne problemy, jak sobie z tym poradzić (najprościej to pewnie do serwisu zajechać) i czy parowanie szyb po wyłączeniu klimatyzacji jest normalne - to moje pierwsze auto z klimatyzacją.

BartBartez

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Kwiecień 2009, 09:48:34 »
Cytat: "robercik"
po włączeniu klimatyzacji zaczynają się "drgawki"

Silnik za mało podnosi obroty moim zdaniem

Jarek

• Gość
Re: Klimatyzacja i drżenie auta
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Kwiecień 2009, 11:04:59 »
Cytat: "robercik"
i czy parowanie szyb po wyłączeniu klimatyzacji jest normalne - to moje pierwsze auto z klimatyzacją.

Ja ani raz jeszcze nie włączyłem klimatyzacji :mrgreen: . Jeżeli Ci szyby parują to dawaj ogrzewanie i nawiew na 3 biegu na szyby. Jeżeli w miarę normalnie wentylujesz auto tzn masz dmuchawę na 1-2 i nawiew powietrza z zewnątrz to po osuszeniu szyb nie powinno już parować.
Dla mnie dwie ewidentne przyczyny to:
- załączony wewnętrzny obieg powietrza,
- niedrożny filtr przeciwpyłkowy (ale wtedy nawiew działałby słabo).

gummi.cezar

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Kwiecień 2009, 14:16:11 »
U mojego kolegi w Skodzie Fabii po włączeniu klimy obroty wzrastają o około 300 ob./min. U mnie w i30cw nie zaobserwowałem nic takiego i rzeczywiście trochę drży.
Co do pozbycia się pary z szyb, albo doraźnie włączam odparowanie przedniej szyby i po jakimś czasie wyłączam wraz z A/C albo daję AUTO, kieruję nawiew na przednią szybę i zwiększam siłę nawiewu.

grzech

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Kwiecień 2009, 14:21:20 »
Drży... na wolnych obrotach.
w ASO oczywiście nic złego w tym nie widzą.
Obroty są bez zmian... ~650... niezależnie czy jest klima czy też nie.
Na klimie więcej pali ... o około 0,5l/100km

majpitek

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Kwiecień 2009, 17:54:41 »
Witam@
Drżenie i/lub wzrost obrotów silnika (bieg jałowy) po włączeniu klimy są normalne - włacza się sprężarka, zużywa dodatkowy prąd i potrzebuje zwiększonego poboru mocy - stąd te objawy jak też wzrost zużycia paliwa. Gwałtowne parowanie szyb po wyłączeniu klimy jest związane z uszczelnieniem kabiny (klima obniża wilgotność nawet do 10%), a przcież oddychamy i parujemy (pocimy się). Występowanie tego zjawiska świadczy na korzyść samochodu - a konkretnie uszczelnienia kabiny. Aby temu zapobiec można np przed wyłączeniem klimy lekko uchylić szyby (w związku z tym założyłem u siebie owiewki szyb bocznych z przodu - dodatkowa korzyść to możliwość uchylenia szyb prezy jeździe w deszczu lub śniegu). To chyba tyle w tym temacie. I nie ma się co stresować każdym "nowym" objawem w samochodzie - można zawsze zapytać na forum przed dręczeniem serwisu (i siebie też, bo stały tekst w serwisach to TTTM).
Pozdrawiam@
 :roll:

robercik

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 06 Kwiecień 2009, 14:46:55 »
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi :-D