Forum > Lantra

[Lantra J2] Wymiana przegubu

<< < (6/8) > >>

BartBartez:
Masz suwmiarkę?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Suwmiarka

albert:
Tak, jak napisał BartBartez, bez suwmiarki takiej pracy się nie rozpoczyna. Pomierz wałek i otwór pierścienia, powinien być wcisk rzędu 0,1 - 0,2 mm. Jeżeli ta żółta obejma jest plastikowa, to jest to pewnie osłonka chroniąca powierzchnię pod pierścień przed uszkodzeniem. Ale może być inaczej. Może to być specjalny pierścień stalowy, na który nakłada się pierscień ABS. Na zdjęciu widać, że ma nawet fazę do nasunięcia pierścienia. Takie pierścienie regeneracyjne są stosowane na uszkodzone powierzchnie pod np. łożyska lub profilaktycznie, żeby w przyszłości nie trzeba było wymieniać całego przegubu, a tylko ten regeneracyjny pierścień.

radeek23:
Witam, a więc tak..uporałem się z przegubem,wszystko poszło sprawnie,pierścień ABSu nabiłem bez wiekszych problemów,uprzednio zbiłem tę żółtą obejmę z przegubu o której wspomniałem. Sama operacja wymiany też nie była skomplikowana-najwięcej problemów sprawiło mi zaciśnięcie opasek(te zachaczające o ząbek i zaciskane szczypcami u góry). Namęczyłem się trochę bo tym które dostałem w zestawie brakowało milimetrów żeby zapiąć się na gumie,ale jakoś poszło.

Korzystając z ładnej pogody,wymieniłem również gumę na drugim przegubie by była już sparaciała i popękana. I mam problem-chyba zapomniałem założyć tego pierścienia zabezpieczającego,chociaż pewności nie mam bo robiłem to w pośpiechu a w miedzyczasie kilka innych rzeczy. Zastanawiam się czy ew brak tego pierscienia rodzi jakies poważne konsekwencje bo nie chce mi się już robic tego od początku.

Złośnik:
No rodzi. oczywiście - jak sama nazwa wskazuje - zabezpiecza. A dokładnie to wewnętrzny - zabezpiecza przed wysunięciem się przegubu (półosi) ze skrzyni a zewnętrzny zabezpiecza przez wysunięciem się osi z wewnątrz przegubu.  Z zewnętrznym jest tak, że akurat tutaj teoretycznie nie wypadnie półoś z przegubu ale jak będzie latać luźno to może się tzw. rozkloszować i następnym razem już nie zbijesz przegubu bo na końcu półosi zrobi się taki grzybek.

radeek23:
...czyli czeka mnie powtórna robota...będę miał nauczkę,żeby się nie śpieszyć następnym razem

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej