Autor Wątek: Rosnące obroty po wcisnięciu sprzęgła + złącze OBD  (Przeczytany 3028 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

baklarzan

• Gość
Rosnące obroty po wcisnięciu sprzęgła + złącze OBD
« dnia: 27 Marzec 2009, 14:54:09 »
Witam
Od pewnego czasu mam problem z Lantrą 1,5 GLS G4DJ rocznik 95, 63kW.
Po wciśnięciu sprzęgła gwałtownie zaczynają rosnąć obroty(dodam, że nie dzieje się tak za każdym razem)
Czasem pomaga ponowne wciśnięcie gazu i problem znika, ale czasem przynosi to odwrotny skutek i obroty rosną jeszcze bardziej.Wtedy pozostaje tylko wyłączenie silnika.I tu pojawia się kolejny problem po po takim wyłączeniu z wysokich obrotów nie mogę go później odpalić.

Co do ostatniego problemu czyli z ponownym odpaleniem, to znikł on gdy wymieniłem świece.
Wracając do rosnących obrotów: Najpierw wyczyściłem przepustnicę, ale to nie pomogło bo obroty dalej rosną.
Znalazłem dziurę w gumowej rurze dolotowej do przepustnicy (tej grubej) myślałem że dostaje lewe powietrze i stąd ten problem.Zakleiłem ją , i znów pudło , obroty dalej rosną.
Wczoraj wymieniłem silniczek krokowy , i znów pudło, obroty rosną.
Pojechałem do jakiegoś warsztatu żeby go podpiąć pod komputer,ale koleś nie mógł znaleźć złącza od komputera.
Rozkładam ręce i proszę o pomoc , jakieś porady co może być nie tak, czy ktoś miał podobny problem z obrotami?
I gdzie znajduje się złącze od komputera? I czy komputer znajduje się od siedzeniem kierowcy bo znalazłem coś takiego.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Grzesik1

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 27 Marzec 2009, 22:21:30 »
Złącze kompa masz obok swojej lewej nogi, pod skrzynką z bezpiecznikami.
Linka od gazu się nie zawiesza?

baklarzan

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Marzec 2009, 13:02:33 »
Co do pedalu gazu to raczej się nie zawiesza.
Testowałem samochód od piątku i raz przydarzyła mi się podobna sytuacja oto jej dokładany opis:
Po odpaleniu, silnik był rozgrzany,obroty falowały od 1000 do 2000. Podczas jazdy działy się dziwne rzeczy.Samochód sam wyrywał do przodu (nie wciskałem nic ani sprzęgła ani gazu) tak jakby był na ssaniu.Gdy wciskałem gaz było gwałtowne szarpnięcie obroty spadały do 1000 i rosły w miarę jak dokładałem mu gazu.I tak parę razy.Kiedy już go sie nie dało opanować, wyłączyłem silnik.Po ponownym odpaleniu wszystko wróciło do normy i samochód zachowywał się normalnie.
Czy winą takiego zachowania mogą być jakies zanieczyszczone filtry, moze przepustnice zle wyczyściłem??A może komputer padł?

mihu_24

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Kwiecień 2009, 10:45:49 »
A masz LPG?

baklarzan

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Kwiecień 2009, 11:30:43 »
Nie posiadam LPG,jedze na bezolowiowej 95.

domarchewa

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Kwiecień 2009, 20:58:56 »
kolego mam ten sam problem również mi tak samo obroty wariują i mam LPG <co?> nie weim jak sie za to zabrac? Może trzeba wziąć i wiczyścić wszyskie węzyki podciśnieniowe dochodzące do kolektora ssacego?? POdobne objawy miał mój szwagier w Daewoo Nubira i własnie taki jeden wężyk miał wypięty przy czujniku "MAP" (tak się przynajmiej u niego nazywa). koledzy pomóżcie co mozna z takimi obrotami zrobić?? A na święta i nie tylko zycze zdrowia i pomyślności dla wszystkich

domarchewa

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Kwiecień 2009, 09:21:18 »
witam koledzy wczoraj wziąłem wyłączyłem klemę plusową z akumulatora komputer skasował błędy zresetował swoje ustawienia . Obroty już mam w normie po "przegazowaniu" obroty powracają na normalne 800/min także to mi pomogło. a już miałem dzisiaj kupowac nowy silniczek krokowy :) Pozdrawiam mam nadzieję że wam to coś pomoże. do zaklikania :) <papa> :-D :-D :o <co?>