Autor Wątek: [Lantra J2] Auto nie odpala po przekręceniu kluczyka :(  (Przeczytany 14173 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Micha?

• Gość
[Lantra J2] Auto nie odpala po przekręceniu kluczyka :(
« dnia: 12 Kwiecień 2013, 20:29:17 »
Witam.
Idę się do Was żalić.
Dzisiaj przestawiłem auto na parkingu o dosłownie 10m żeby mieć miejsce na wymianę kół, ułamałem klucz i chciałem jechać do sklepu po następny. Przekręcam kluczyk z ON na START i o dziwo nic. Auto które od 15 lat odpala za pierwszym razem po prostu przestało mnie słuchać. Po przekręceniu kluczyka słychać tylko jak przekaźnik cyka. Sprawdzałem wszystkie bezpieczniki, przekaźniki działają. Gaśnie tylko zegarek na desce rozdzielczej. Inne odbiorniki nie pokazują żeby był większy pobór prądu, nic nie przygasa oprócz wspomnianego zegarka. Wiem jak wygląda rozrusznik tylko nie wiem dokładnie gdzie jest, obstawiam z tyłu za silnikiem bo patrząc gdzie idzie kabel z akumulatora to właśnie z tyłu silnika się kończy.
Sprawa jest pilna bo wiadomo jak to jest bez auta.

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Kwiecień 2013, 21:38:55 »

Proszę: Popukaj w dolny element jakąś przedłużką, rurką. Jak zaskoczy i odpali to szczotki się skończyły w rozruszniku i trzeba zdemontować i zregenerować :)

Micha?

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Kwiecień 2013, 21:56:21 »
Jutro sie pobawię, dzisiaj już za ciemno na to.
Wybiegając w przyszłość. Gdyby to nic nie dało to można te auto zapalić na popych żeby dojechać do mechanika?

Offline skali

• Giełda
    • http://www.facebook.com/profile.php?id=100001998647968
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Kwiecień 2013, 22:21:19 »
Jasne, tylko na wysokim biegu np 3 i z mądrze holować, choć powinien odpalić od strzała. Zobacz jeszcze czy masz mocno skręcone klemy przy akumulatorze.

Offline valdi

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Kwiecień 2013, 22:28:51 »
Hmmm, w zasadzie samochodów z silnikiem posiadającym pasek rozrządu nie powinno odpalać się na pych... Chociaż małe jest prawdopodobieństwo, że pasek "przeskoczy", jest to jednak pewne ryzyko.
Myślę, że na 99% nic się nie stanie ale ten 1% pozostaje. ;-)

Offline skali

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Kwiecień 2013, 22:33:56 »
valdi, racja, ale jak niema wyjścia to trza :P Bardziej obawiałbym się stosować tą metode w przypadku diesla.. Benzyna bez obaw ;)

Micha?

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Kwiecień 2013, 10:17:47 »
Przychodzę grzebać przy aucie z nadzieją że coś się uda. Znalazłem rozrusznik, jest w niezbyt ciekawym miejscu, pierwsza śruba nie jest łatwo dostępna ale to pikuś w porównaniu z drugą. Na szczęście silnik smarka olejem więc wszystko wokół jest zakonserwowane i chyba nie będzie problemu z odkręceniem. Zanim przystąpiłem do demontażu sprawdziłem jeszcze raz jak się zachowuje po przekręceniu kluczyka. Zachował się inaczej. Energicznie pokręcił rozrusznikiem i od razu odpalił  :shock: . Zrobiłem jeszcze kilka rozruchów i wszystkie bez problemu poszły. Po prostu ni mom pytań. Po za jednym albo dwoma.
Tak zapobiegawczo. Jeśli jest gruby kabel z zasilania to chyba też gdzieś jest inny, który steruje, chyba że rozrusznik ma inne info że musi pracować. Moje przypuszczenie to: na tym mniejszym walcu są dwie śruby, jedna gdzie dochodzi kabel prądowy, druga obok jest jeszcze jeden mniejszy jakiś przewód.
I jeszcze jedno. Czy ktoś kiedyś wymieniał szczotki w takim czymś? Jeśli tak to na co zwracać uwagę przy wymianie?

Offline skali

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Kwiecień 2013, 16:00:06 »
Jeden gruby kabel prądowy, drugi minus i taki cienki przewód wzbudzeniowy - nic więcej nie ma. Możesz także odpalić na krótko mostkując przewód wzbudzeniowy z prądowym.

Szczotki bynajmniej w Lantrze z 95` były lutowane razem z uzwojeniem, gdy to zobaczyłem wolałem kupić używany za 40 zł niż bawić sie z uzwojeniem i z tego co wiem to Lantra z tym rozrusznikiem jeździ po dziś dzień.

Micha?

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 13 Kwiecień 2013, 16:36:41 »
Heh, auto raz pali raz nie. Na stacji pompowałem koła i przy chęci odjazdu zaś nie łapał. Wziąłem postukałem po rozruszniku i odpalił. Póki działał pojechałem po używany rozrusznik. W poniedziałek oddaję do mechanika. Sam wiem że nie dam rady, Za ciasno tam i żeby dojść do niego to musiałbym sporo rzeczy powykręcać. Jeden z nich rozkręcę i sprawdzę jak jest zbudowany, jak będzie szło to wymienię szczotki i będzie na "zaś".

Hants

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 13 Kwiecień 2013, 20:57:13 »
Cytat: "valdi"
Hmmm, w zasadzie samochodów z silnikiem posiadającym pasek rozrządu nie powinno odpalać się na pych... Chociaż małe jest prawdopodobieństwo, że pasek "przeskoczy", jest to jednak pewne ryzyko

Bzdury.

Co za roznica, czy zakrecisz walem przez rozrusznik podczepiony do koła zamachowego, czy tez skrzynią biegów - tez podpiętą do ..koła zamachowego?

Jezeli auto jest w dobrym stanie technicznym i nie próbujesz zakręcić na pierwszym biegu przy 50 km/h - to nic - absolutnie NIC SIĘ STANIE

Offline valdi

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Kwiecień 2013, 00:20:22 »
Może i bzdury... Szczerze mówiąc, to ja tylko zacytowałem "mądrości" z różnych "Motorów" i "Auto Światów" w których zawsze ostrzegają przed odpalaniem na "pych" samochodów z paskiem rozrządu. Zresztą trochę wyrwałeś z kontekstu moją wypowiedź, bo napisałem, że na 99% nic się nie stanie ;-)
Ogólnie to ja się z Tobą zgadzam ;-)

Hants

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Kwiecień 2013, 00:29:59 »
OK - ten 1% nieszczęść może się wydarzyć przy każdym starcie silnika. Paski rozrządu podobno psują się najczęsciej przy starcie i gaszeniu auta.

Ale naprawdę - nie warto powielać mitów