Autor Wątek: Problem z obrotami w silniku 2.0 DOHC sonata 97r.  (Przeczytany 9438 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sconi

• Gość
Problem z obrotami w silniku 2.0 DOHC sonata 97r.
« Odpowiedź #15 dnia: 02 Czerwiec 2009, 20:59:28 »
witam sprawdzone, cisnienie kiepskie :( aż mnie smutek wziął, samochód zadbany w 5 lat zrobiłem 80.000 km. i co teraz ?? a tak apropo sondy lambda, zamontowałem sonde BOSCH jako zamiennik i usłyszałem od jednego z mechaników że moge ją wsadzić w d...... powiedział że tylko orginał się montuje to prawda ?? i czy po zamontowaniu nowej sondy trzeba podłączyć silnik pod kompa ?? słyszałem że należy usunąć błędy jakie powstały w momencie uszkodzenia sondy. i jeszcze jedno co radzicie remont silnika - i z jakim kosztem musze się liczyć- czy szukać drugiego silnika??

Hants

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 03 Czerwiec 2009, 10:10:25 »
Dogadalem sie z pewnym szrotem - za skrzynie z silnikiem chce 200 funtow. Problemem moze byc wysylka... i zawsze cos moze byc nie tak. Zajrzyj na www.ebay.co.uk - ewentualnie kup cale auto i sobie nim pojedz do Polski. Przynajmniej przetestowałbys je na trasie.

Remont (porzadny) bedzie o wiele drozszy.. W wymiane tłokow i pierscieni - nie wierz.. Jest tania, ale starczy na krotko.

Sonda, to sonda - choc zastanawia mnie czemu jedna kosztuje 15 funtow, a inna 70..

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 05 Czerwiec 2009, 10:39:42 »
Cytat: "Hants"
Zajrzyj na www.ebay.co.uk - ewentualnie kup cale auto i sobie nim pojedz do Polski. Przynajmniej przetestowałbys je na trasie.

Witam. Bardzo ciekawa propozycja, ale dla takiego domatora jak ja raczej niewykonalna. :-/
Natomiast co do kosztów naprawy silnika, to wielokrotnie praktycy wypowiadali się na rzecz rozwiązania tego problemu poprzez wymianę na inny używany egzemplarz w lepszym stanie technicznym. Trochę szkoda Twojej pracy i czasu jaki poświęciłeś do tej pory, by go naprawić. :-? Pozdrawiam Igor.

Hants

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 05 Czerwiec 2009, 11:14:31 »
Cytat: "IgoReCzeK"
Bardzo ciekawa propozycja, ale dla takiego domatora jak ja raczej niewykonalna

Ech jak potrzeba przycisnie (oby nigdy nie) to tez bys wyskoczyl z kapci. 10 lat temu nie uwierzylbym gdybys mi powiedzial jak fajnie bedzie mi sie zylo i to poza Polska: cały garaz dobrych narzedzi (hehe - SNAP-ON), jakies wymiany silnikow - naprawde mozna sobie rozsadnie podzielic czas na prace, odpoczynek, hobby. No pedze do roverka bo w przyszlym tygodniu znowu w gory jedziemy moja wychuchana, starą Sonatą :-)

sconi

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 25 Czerwiec 2009, 22:24:34 »
WITAM PONOWNIE. Panowie, szukałem hyundaia całego ale niestety nie znalazłem, mało tego w angli nie są wcale tanie a w polsce znalazłem jeden egzemplarz ale się spóźniłem bo został sprzedany silnik wraz z skrzynią biegów. Postanowiłem wyremontować silnik i tu musze podkreślić, że chce to zrobić sam tylko mam pytanie czy przy remoncie silnika robi się szlif wału, cylindrów plus wymiana panewek, bo głowica była remontowana. Dowiadywałem się że pierscienie kosztują 500,- zł komplet plus 100,- sam tłok/sztuka. Ale tu też jest problem ponieważ na części jak chociażby zawory, musiałem czekać miesiąc czasu gdy była remontowana głowica, poza tym Hants powiedział że aby zrobić dobre remont nie można wierzyć w samą wymianę tłoków i pierścieni. Więc jak dokładnie ma ten remont wyglądać i czy zmieszcze się w kwocie 2000,- do 2500,- zł.??

Hants

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 26 Czerwiec 2009, 10:21:16 »
G4CP drogi? Silnik skrzynią biegów manual - 200 funtow.

tu masz emaila do Scrapyarda (szrotu):
fitzsy@ntlworld.com

====

Wracajac do remontu - jesli nic Ci nie puka, nie stuka - to zostaw wał i panewki. Skoro juz sie upierasz, to po prostu wyszlifuj cylindry na pierwszy nadwymiar, zakup tłoki i pierscienie do tego i wtedy na pewno bedzie cacy

ALE

Nadwymiarowe tłoki jakie widuje na ebayu (Wiseco) są bardzo, bardzo drogie - to jest stuff dla milosnikow lancera i klipsa..