Autor Wątek: [Getz] [Getz] Smród w samochodzie.  (Przeczytany 11612 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kurako

• Gość
[Getz] Smród w samochodzie.
« dnia: 07 Kwiecień 2013, 11:46:37 »
Witajcie Koledzy i Koleżanki...

otóż tak, od jakiegoś czasu śmierdzi mi zgnilizną w samochodzie... nie jest to wina niczego usuwalnego co się zepsuło, podejrzewam że odpowiedzialna za ten zapach może być podłoga bagażnika (ta co się otwiera do góry aby wyciagnac kolo zapasowe). Jakiś czas temu wylała mi się woda w bagażniku, a że długo tam nie zaglądałem to dowiedziałem się o tym fakcie dopiero po jakimś tygodniu i zauważyłem że podłoga tam jest dalej wilgotna. Nic nie przeciekło do koła zapasowego tylko tak jakby wchłoneło się w pierwsza warstwe podłogi.

Jak sobie z tym poradzić... ? Jak zniwelować ten zapach? Czy jak będzie ciepło bedzie jeszcze gorzej?

Zapach po kilku sekundach w samochodzie przestaje byc odczuwalny, ale wejscie do samochodu nie jest przyjemne. Wunderbaumy nie działaja..

Ratunku :P
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 18:39:56 przez Brt »

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Kwiecień 2013, 12:08:09 »
Sama woda raczej nie powoduje zapachu zgnilizny. Po prostu najlepiej wyjmij wszystko i zostaw samochód na słońcu z otwartymi drzwiami by przeschła okładzina.  Pewnie masz bardzo zamoczone wszystko a długo nie przesychało aż zatęchło.

Offline albert

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Kwiecień 2013, 14:45:06 »
Na początku zimy wylał mi się płyn do spryskiwaczy, właśnie na tą podłogę z wykładziną w bagażniku. Czuć go było miesiąc, po czym samo przeszło. Jak chcesz się szybko pozbyć tego zapachu, to wyjmij podłogę, umyj płynem do wykładzin i wysusz na świeżym powietrzu. Powinno pomóc.

edit: literówka. tekla

JKowalski

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Kwiecień 2013, 14:55:30 »
Miałem tak w poprzednim aucie i często przerabiałem ten temat. Zima, śnieg na butach wilgoć w środku, parkowanie pod chmurką, to wszystko robi swoje.. Pomogło wstawienie do garażu, pootwieranie drzwi i okien i załączenie w środku grzejnika elektrycznego z dmuchawą.
Na wilgoć pod dywanikami itp. pomaga też rozłożenie gazet, które wilgoć wchłaniają i częsta ich wymiana. Dają też radę chemiczne pochłaniacze wilgoći.
Jeśli jest już gorzej bo np coś gnije czy pleśnieje to są środki chemiczne na bazie chloru. Można też, jak się ma dostęp, użyć lampy UV zabijającej mikroustroje.

Powodzenia życzę.

Kurako

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Kwiecień 2013, 15:01:29 »
dziękuję koledzy za info, że nie tylko ja taka niezdara co wylała wode w bagazniku :) śmierdzi bardzo w aucie i czekam tylko na ciepłe dni, które pozwolą mi wysuszyć wnętrze bagażnika.

pozdrawiam :)

Hants

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Kwiecień 2013, 23:30:15 »
To jeszcze nic.  Kupiłem w polskim sklepie ogórki kwaszone w torebce foliowej... i już nigdy więcej nie popełnię tego błędu :-)

Poradziłem sobie zwykłym żelem do kąpieli, masą ciepłej wody i dehumidif.. osucz..oszus...o..

Gal

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 08 Kwiecień 2013, 11:09:19 »
Wujek kiedyś kupił auto w którym komuś wylała się kapusta kiszona... Rok i było po podłodze xD

Kurako

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 08 Kwiecień 2013, 11:26:55 »
:( mi na szczęście tylko woda :D

clubdk

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Kwiecień 2013, 13:26:03 »
sprawdz dokladnie pod siedzeniami i gdzie sie tylko da moze ktos ci kawal zrobil i zostawil cos na pamiatke :)

Kurako

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 09 Kwiecień 2013, 07:09:33 »
nie nie nie, ja wiem skąd smród dociera, tylko nie wiem jak sie go pozbyć:)

[ Dodano: 2013-04-09, 17:20 ]
Jest gorzej niż myślałem, na podłodze od strony koła zapasowego widać ogniska zielonych kropek, zgaduje pleśni.... co z tym zrobić, podniosem tylnią kanapę, opróżniłem bagażnik z nadzieją że się to wysuszy ale czy to wystarczy ?

clubdk

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 10 Kwiecień 2013, 08:37:05 »
pozostaje czekac na lepsza pogode , ale wyjecie tej podlogi nie zajmuje tez duzo czasu wiec jak nie chcesz czekac to lepiej wyjac wymyc i postawic gdzies niech schnie .

wczoraj zapomnialem zakrecic odmrazac do szyb w bagazniku lezal , teraz  wytrzymac nie idzie i daje jak w bimbrowni a jeszcze samochod stoi caly czas na sloncu to mozna sobie wyobrazic efekt :D

Offline albert

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Kwiecień 2013, 09:00:01 »
Cytat: "clubdk"
wczoraj zapomnialem zakrecic odmrazac do szyb w bagazniku lezal , teraz wytrzymac nie idzie i daje jak w bimbrowni a jeszcze samochod stoi caly czas na sloncu to mozna sobie wyobrazic efekt :D

Efekt to ja sobie wyobrażam, bo jak pisałem, wylało mi się w bagażniku trochę płynu do spryskiwacza ( zimowego! ). Już sobie wyobrażam kontrolę policji. Uchylam okno, a policjant "kierowca jest pijany".  :mrgreen:

Kurako

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Kwiecień 2013, 20:38:28 »
zastanawia mnie ;D gdzie ty to auto trzymasz ze na słońcu :D u mnie słońca nie było 6msc :D

Offline valdi

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Kwiecień 2013, 22:23:07 »
Cytat: "albert"

Efekt to ja sobie wyobrażam, bo jak pisałem, wylało mi się w bagażniku trochę płynu do spryskiwacza ( zimowego! ). Już sobie wyobrażam kontrolę policji. Uchylam okno, a policjant "kierowca jest pijany".  :mrgreen:

Mi kiedyś w samochodzie tak capiło płynem do spryskiwaczy, że policjant po włożeniu czujnika do samochodu od razu stwierdził, że "coś było na pewno", chociaż ja mówiłem, że "nic nie było na pewno" ;-)
Na szczęście jak poszedłem do radiowozu na alkomat, już to paskudztwo zdążyłem "wydychać" ;-)

clubdk

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Kwiecień 2013, 10:02:45 »
Cytat: "Kurako"
zastanawia mnie ;D gdzie ty to auto trzymasz ze na słońcu :D u mnie słońca nie było 6msc :D

na parkingu przed blokiem tyle ze jakies 1400km na polnoc od ciebie ;]

slonce codziennie swieci od dobrych 3 tyg

[ Dodano: 2013-04-11, 10:15 ]
Cytat: "valdi"

Mi kiedyś w samochodzie tak capiło płynem do spryskiwaczy, że policjant po włożeniu czujnika do samochodu od razu stwierdził, że "coś było na pewno", chociaż ja mówiłem, że "nic nie było na pewno" ;-)
Na szczęście jak poszedłem do radiowozu na alkomat, już to paskudztwo zdążyłem "wydychać" ;-)

Haha to niezle musialo dawac ale juz drugi raz tez tego samego bledu nie popelnie wole skrobac na przyszlosc :D