Autor Wątek: Dźwięk sygnału alarmu w i30  (Przeczytany 6089 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

szymonmtb

• Gość
Dźwięk sygnału alarmu w i30
« dnia: 22 Marzec 2009, 18:35:54 »
Witam

Od kiedy kupiłem i30, a w pobliżu postoju mojego auta włączał się jakiś alarm - zawsze patrzyłem/zastanawiałem się - czy to nie, w MOJEJ "gablocie tak wyję".
Pytałem w salonie skąd będę wiedział, czy ktoś nie włamuje się do MOJEGO samochodu, skoro - jest seryjnie zamontowany autoalarm - ale nie znam jego dźwięku !!
Stwierdzili, że alarm nie reaguje np. na mocniejsze uderzenie w samochód, czy też wystrzeloną głośną petardę w jego pobliżu lub "kręcenie śrubokrętem" w zamku.
Twierdzili, że aby uruchomić alarm trzeba (i tego nie byli pewni) np. rozbić szybę w samochodzie ... DZIĘKUJĘ - no chyba, że zrobię to na innym samochodzie z salonu ]:-> (nie potrafili jednoznacznie wytłumaczyć kiedy zadziała).

Jednak ostatnio (w dość prozaiczny sposób) dowiedziałem się, że dźwiękiem alarmu jest po prostu sygnał klaksonu w samochodzie <hahaha>

Zawsze otwierałem samochód używając centralnego zamku z pilota ;p

Ale tym razem spróbowałem otworzyć i30 wkładając kluczyk do zamku (jedynego !!) tzn. drzwiach od strony kierowcy !! Kiedy usłyszeliśmy dźwięk centralnego zamka (jak sądziliśmy) otwierającego wszystkie drzwi w samochodzie - przedni pasażer złapał za klamkę i chciał wejść do samochodu a tu ...
Niespodzianka - zamiast otwarcia drzwi pasażera (mimo otwartych drzwi kierowcy) usłyszeliśmy dźwięk "sygnału alarmu" (czyli "klaksonu" i30) i zobaczyliśmy "mrugające" światła.
Więc nie czekają zbyt długo wyłączyłem "dziada" centralnym zamkiem z pilota <lol2>

JEŚLI MIELIŚCIE PODOBNE SYTUACJĘ, KIEDY/JAK "UDAŁO" WAM SIĘ URUCHOMIĆ ALARM OPISZCIE PROSZĘ - ciekawy jestem jakie niespodzianki szykuje jeszcze zainstalowany/i uaktywniony w HYUNDAI i30 - tryb: "Alarm"

Przemasek83

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Marzec 2009, 19:25:53 »
ja mam Coupe i zaraz jak kupilem moj samochodzik tez chcialem sprawdzic jak dziala alarm :) ja to zrobilem tak otworzylem sobie okienko i zamknelem samochod z pilota siegnelem za klamke od wewnatrz i alarm sie zalaczy,l ale troche sie zmartwilem bo mam strasznie cichy jak jestem w domu to nawet go nie slysze a mieszkam na wsi wiec jest raczej cicho wokol

gummi.cezar

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Marzec 2009, 22:34:32 »
Instrukcja, bodajże mówi, że fabryczny alarm reaguje tylko na nie autoryzowane:
  • otwarcie drzwi,
  • otwarcie maski silnika,
  • próbę uruchomienia silnika.

Żadnych czujników ruchowych nie posiada.

sopel

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Marzec 2009, 11:08:34 »
ale to normalne chyba w kazdym alarmie ze reaguje na otwarcie zamka kluczykiem po zamknieciu z przycisku.

ja mam niefabryczny ale montowany w ASO i juz czujniki ruchu posiadam , do tego reaguje na wstrzasy itp.

kml

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Marzec 2009, 15:41:32 »
Otwierasz szybe, zamykasz drzwi i otwierasz przez otwartą szybę drzwi od środka tak jak powiedział Przemasek83

Jeżeli dzwięk alarmu jest kiepawy to dobrze byłoby do niego dołożyć syrenkę dodatkową.

TOMEKLAD

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 08 Maj 2009, 22:18:45 »
alarm w i30 to prowizorka zamówiłem sobie zabezpieczenie na skrzynię biegów

kml

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Maj 2009, 07:02:55 »
TOMEKLAD, słusznie. Tak naprawdę to poza właścicielem nikt nie reaguje na alarm w samochodzie....