Forum > Tucson JM

Uszczelka głowicy

<< < (2/3) > >>

Grubby:
Miałem podejrzenia co do uszczelki pod głowicą, dlatego pojechałem zrobić test na zawartość spalin w płynie chłodniczym, był minimalny przedmuch na uszczelce, do tego ubytek płynu chłodzącego i majonez pod korkiem wlewu oleju, na szczęście płyn chłodniczy czysty bez oleju, w tedy bardzo trudno olej usunąć z układu chłodzenia.
A co do robocizny ten silnik nie jest skomplikowany, mam mechaników i każdy bez problemów podejmuje się tej wymiany...jak to oni mówią są o wiele wiele gorsze silniki których boją się tknąć :-D , nie miałem objawów kopcenia na biało, wywalania płynu chłodniczego przez zbyt wysokie ciśnienie w układzie, żadnych problemów z odpalaniem ,obrotami i spadkiem mocy...po prostu jestem na to uczulony po kilku samochodach na LPG, przyszedł czas na Tucsona trzeba to zrobić dopóki brzydka pogoda i tyle.

bednar:
Czy miałeś poprawnie ustawiony skład mieszanki LPG i mimo to uszczelka poszła?

Daj znać po naprawie czy pomogło i jakie były koszty robocizny.
Powodzenia.

BTW: Czy możesz podać spalanie LPG i ew. PB w mieście w poniższym wątku?
http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=1496&postdays=0&postorder=asc&start=30

z góry dziękuję za info.

Grubby:
autko zrobione :mrgreen: , wymieniłem uszczelkę głowicy, kolektora ssącego i wydechu, pokrywy zaworów, głowica splanowana była nierówność na niej i z tąd ten przedmuch płyny chłodzącego do oleju, szpilki też były jakby wyciągnięte,( niemożliwe byłoby wkręcenie starych) uszczelka głowicy metalowa na oko trudno określić czy coś z nią było nie tak, zresztą nieważne i tak trzeba było wymienić na nową..nie wiedziałem, że do Tucsona ta uszczelka jest z trzech warstw blach, blaszana jeszcze była inna uszczelka lecz nie pamiętam która. Tak więc silnik i układ chłodzenia wyczyszczone, nowe uszczelki, nowy płyn chłodnicy, nowy olej i filtr oleju, całkowity koszt imprezy :-( , z zakupionymi uszczelkami,nowymi szpilkami szt 8, olejem , płynem, ustroistwem do czyszczenia silnika, planowaniem głowicy, sprawdzeniem szczelności.....czyli rozebraniem silnika :mrgreen: wyniósł 1000 zł.
Instalację LPG marki VSI Prins serwisuję dwa razy w roku pod kątem ustawienia składu mieszanki LPG i raz w roku wymieniam dwa filtry gazu, czyszczę układ LPG, sprawdzam szczelność itd, co 15.000 km wymieniam świece NGK, przewody wymieniałem w tamtym roku.

y4r3k:
Nieźle, sądziłem, że troche więcej wychodzi,
czy tak niska cena wynika z robocizny po znajomości czy poprostu niedrogich  części ?

Grubby:
części czyli uszczelki i szpilki kupowałem oryginalne Hyundai, nie stać mnie na tańsze podróbki papierowe ;-) , olej i płyn do płukania silnika z Niemiec, reszta to robocizna z planowaniem.
części około 400 zł
olej, z filtrem i płynem 120 zł
reszta robocizna u znajomego mechanika

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej