Autor Wątek: znikanie oleju  (Przeczytany 4838 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

maly_gls

• Gość
znikanie oleju
« dnia: 20 Marzec 2009, 22:37:14 »
witam serdecznie po bardzo długiej przerwie :lol: widze że duzo się pozmieniało :shock: ale do żeczy a mianowicie jestem teraz w posiadaniu coupe z 2000r. z silnikiem 2,0 o mocy 140km i zauwarzyłem że znika mi olej z miski olejowej jak nim ostrzej jerzdzę :o i moje pytanie jest takie czy te silniki mają jaką proporcjie do pobierania oleju bo jeśli tak to jest ok bo na świecach niewidać żadnego spalania oleju ( za błędy jak zawsze bardzo przepraszam ci którzy mnie pamiętają to już wiedzą)pozdro

[ Komentarz dodany przez: BartBartez: 2009-03-21, 10:23 ]
Błędy błędami ale postaraj się chociaż używać kropek i wielkich liter.

BartBartez

• Gość
znikanie oleju
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Marzec 2009, 10:24:41 »
Mam ten sam silnik w starszej budzie. Przed remontem przy ostrej jeździe ubywało około litra na 8 tyś km(nie pamiętam dokładnie). Jak będzie teraz - zobaczymy.

maly_gls

• Gość
znikanie oleju
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Marzec 2009, 17:19:27 »
dzięki serdeczne ale ja nie podejrzewam żeby on go w durzym stopniu spalał bo ani nie kopci ani na świecach niema ślady po spalanym oleju daj znać jak to u ciebie wyjdzie po remoncie pozdro

Mroczna

• Gość
znikanie oleju
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Marzec 2009, 21:42:25 »
hmm no wlasnie ja tez mam ten problem... przynajmniej raz w miesiacu musze dolewac litr oleju.. niby nie kopci hmm.. Robie nim jakies 1000 km/mies i jak sie spiesze do pracy to czasem musze miec ciezsza noge, ale najpewniej chyba bedzie jak wybiore sie do mechanika :mrgreen:

maly_gls

• Gość
znikanie oleju
« Odpowiedź #4 dnia: 31 Marzec 2009, 23:12:14 »
z tego co się dowiedziałem w serwisie to one mają tendencje do pobierania oleju i podobno mają jakąś norme przy ostrej jeżdzie a ja raczej go nie oszczędzam i dokładnie jak piszesz tylko że ja dolewam litr na jakieś 5000 km

harabin

• Gość
znikanie oleju
« Odpowiedź #5 dnia: 31 Marzec 2009, 23:12:54 »
Nie chce mi się szukać ale HYUNDAI jako jeden z niewielu producentów ma normę 1.5l na 1000km. Gdzieś na forum był taki wycinek z gazety gdzie przy innych markach norma to było 0,5l, parę miało 1l a jedyny HYUNDAI wyróżniał się owym spalaniem 1,5L, tak więc moim zdaniem nie ma się czym przejmować. Jak znajdę to wrzucę.

Pozdro !

Miromat

• Gość
znikanie oleju
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Kwiecień 2009, 07:40:55 »
Cytat: "harabin"
Nie chce mi się szukać ale HYUNDAI jako jeden z niewielu producentów ma normę 1.5l na 1000km.

Chyba trochę odwrotnie. Ja mam w instrukcji obsługi dopuszczalne zużycie 1l na 1500 km.

Miromat

• Gość
znikanie oleju
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Kwiecień 2009, 07:42:58 »
Cytat: "Mroczna"
hmm no wlasnie ja tez mam ten problem... przynajmniej raz w miesiacu musze dolewac litr oleju.. niby nie kopci hmm.. Robie nim jakies 1000 km/mies i jak sie spiesze do pracy to czasem musze miec ciezsza noge, ale najpewniej chyba bedzie jak wybiore sie do mechanika :mrgreen:

A jaki masz przebieg?

harabin

• Gość
znikanie oleju
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Kwiecień 2009, 19:00:24 »
Cytat: "Miromat"
Nie chce mi się szukać ale HYUNDAI jako jeden z niewielu producentów ma normę 1.5l na 1000km.

Chyba trochę odwrotnie. Ja mam w instrukcji obsługi dopuszczalne zużycie 1l na 1500 km.

To co powiesz na to:

1,5 godziny szukałem ale znalazłem

Trochę niewyraźne ale jak się powiększy to wszystko widać :D

Mroczna

• Gość
znikanie oleju
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Kwiecień 2009, 19:41:59 »
Cytat: "Mroczna"

A jaki masz przebieg?

Przebieg mam okolo 185 tys. (pod warunkiem, ze moj poprzednik nie cofal licznika - bo ktos juz mi to sugerowal, ale to da sie sprawdzic pewnie podlaczajac pod komputer, ale jeszcze nie mialam takiej okazji).

Aha czyli w normie, patrzac na ten wycinek z gazety... troszke mnie uspokoiliscie ;-)

harabin

• Gość
znikanie oleju
« Odpowiedź #10 dnia: 01 Kwiecień 2009, 20:05:29 »
Podstawa to mieć czysty filtr powietrza, jeżeli mamy zapchany to ciągnie żywcem olej z odmy. Nie wiem jak to jest w Coupe rozwiązane ale sprawdźcie ten kanalik bo czasem przez taki mały zabieg można się dużo dowiedzieć. Miałem taki przypadek w oplu, i nie jest to jakiś wymysł. Każdy mechanik to potwierdzi.

Miromat

• Gość
znikanie oleju
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Kwiecień 2009, 20:38:59 »
To co powiesz na to:
1,5 godziny szukałem ale znalazłem

[url=http://images44.fotosik.pl/96/0f9fb0d57bd5599fm.jpg]Obrazek[/URL]

Trochę niewyraźne ale jak się powiększy to wszystko widać :D

Ale to nie jest oficjalny dokument Hyundaia tylko notka z jakiegoś czasopisma.

maly_gls

• Gość
znikanie oleju
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Kwiecień 2009, 20:42:02 »
no to można spać spokojnie :lol: dzięki za info

harabin

• Gość
znikanie oleju
« Odpowiedź #13 dnia: 01 Kwiecień 2009, 20:58:22 »

Ale to nie jest oficjalny dokument Hyundaia tylko notka z jakiegoś czasopisma.

Nie notka, tylko artykuł. Nie jakiegoś, tylko AUTO ŚWIAT. Nie oficjalny?, spójrz na tytuł :!:

Każdy broni swoich racji :D

Tigersoft

• Gość
znikanie oleju
« Odpowiedź #14 dnia: 07 Kwiecień 2009, 10:54:07 »
tylkoo pamiętajcie o tym, że producenci zawsze przekłamują na swoją korzysc, tak jak z prędkościomierzem jak porównamy go z nawigacją :)

więc wierzę temu artykułowi :)