Dziś jeszcze jestem umówiony z elektrykiem (ponoć jeden z lepszych) jak mu powiedziałem o ASO to stwierdził, że to wcale nie musi być pompa i że to sprawdzi jeszcze (ASO lubi najdroższe diagnozy...). Jeśli jednak to będzie pompa to albo regeneracja (mam tu niedaleko świetny serwis bosha) albo kupno używanej (jakaś tam miesięczna gwarancja jest na to).
Co do pompy, mieści się ona pod pokrywą silnika z jego prawej strony

[dodano 21.07.2008]
Kilka nowych faktów. Zaobserwowałem, że rozruch auta gdy silnik jest rozgrzany trwa dłużej (im bardziej rozgrzany silnik tym dłuższy czas rozruchu), nawet do 7-8s po około 40Km jazdy, przy zimnym silniku to kwestia 1-2s.
Chociaż ASO jako główną przyczynę podało pompę wysokociśnieniową (jak się też dowiedziałem jest to 1 rzecz wg. ich procedury która podają za przyczynę przy takim zachowaniu auta...) to wielu innych niezależnych mechaników (a także osób zajmujących się stricte regeneracją pomp) jest zdania iż to mało prawdopodobne przy tak małym (80 tys) przebiegu i dość młodym roczniku auta (październik 2002). Auto w tej chwili stoi u mechanika który ma znaleźć przyczynę (mam taką nadzieję) a w przypadku jeśli jej nie znajdzie przekazać pompę do sprawdzenia co już niestety wiąże się z dalszymi kosztami

Jeśli komuś z Was samochód podobnie kiedyś się zachowywał proszę o jakiekolwiek informacje jak problem został usunięty/rozwiązany co z pewnością pomoże mi w dalszej walce z problemem.
Na koniec dodam jeszcze, że komputer nie wykazuję żadnych błędów, wszystkie parametry są w normie (łącznie z ciśnieniem, obrotami itd.).