Autor Wątek: [i30 FD] Stuki w zawieszeniu zwiazane z odbojnikami.  (Przeczytany 24274 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

dziobo07

• Gość
[i30 FD] Stuki w zawieszeniu zwiazane z odbojnikami.
« Odpowiedź #15 dnia: 28 Listopad 2016, 08:28:22 »
Sprawdz sobie przekladnie kierownicza. Ja mam do regeneracji i wlasnie na drobnych nierównościach najbardziej ja słychać.

Offline srbastek

• Giełda
« Odpowiedź #16 dnia: 28 Listopad 2016, 09:24:13 »
Chyba będę musiał podjechać żeby mi sprawdzili przekładnie.
A znasz cenę za regeneracje? I czy można z tym jeździć czy raczej odstawić samochód na warsztat?

dziobo07

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 28 Listopad 2016, 09:29:07 »

Dodano: 2016-11-28, 09:29
Ja juz tak prawie rok jezdze. Ale pasowalo by zrobic bo coraz bardbiej tlucze... Ceny dokladnej nie znam, wiec nie bede wprowadzal w blad.

kuffs

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 30 Listopad 2016, 17:48:12 »
Podłączę się do tematu bo dziś mechanik zdiagnozował mi skąd dochodzą stuki w przednim zawieszeniu, zwłaszcza z prawej strony. Nie są głośne, ale słyszalne. Gumy od stabilizatora. Luz jest dość wyraźny.

Offline adrianc90

• Giełda
« Odpowiedź #19 dnia: 15 Grudzień 2016, 13:11:13 »
Jeśli wam coś stuka w przednim zawieszeniu, a na przeglądzie mówią wam tylko "Panie, lać i jeździć, wszystko sztywne" to sprawdźcie, czy czasami stukanie nie ustępuje po choćby lekkim wciśnięciu hamulca. Też mam problem ze stukaniem na małych nierównościach w swoim i30 i na przeglądzie uparłem się, żeby diagnosta sprawdził skąd te dźwięki. Jak zaczął walić w koło, to coś zaczęło dzwonić. Okazało się, że to klocki. Pierwszy raz się z czymś takim spotkałem, ale gość stwierdził, że może być luz na sworzniach zacisku albo, że te blaszki montażowe są już wyrobione. Nie ma to żadnego wpływu na bezpieczeństwo, klocek nie trze o tarczę, auto hamuje normalnie, tylko ten dźwięk...

Offline srbastek

• Giełda
« Odpowiedź #20 dnia: 17 Styczeń 2017, 15:22:55 »
W końcu ogarnięty mechanik i okazało się że górne mocowanie macpherson jest nie dokręcone. Na razie dokręcił śruby i mówił że słuchać. Jak coś to do wymiany górny element.

sebooogo

• Gość
Re: [i30 GD] przednie zawieszenie
« Odpowiedź #21 dnia: 17 Styczeń 2017, 22:13:10 »
Cytat: "cinek1"
Witam czy w naszych modelach po 2012 wystepuje problem zawieszenia a mianowicie odbojnikow? Czy ktos mial je na gwarancji klejone moze?

Miałem w firmowym modelu taki objaw i po podklejeniu ich przez serwis przejechał kolejne 130tys km.

Offline MarianH

• HKP
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 31 Grudzień 2019, 18:34:58 »
Witam
Wiem że stary temat ale może komuś pomoże za nim odda auto do mechanika. ;-)
Też niedawno miałem stuki dochodzące z okolic bagażnika i próbowałem regulować odbojniki, bagażnik-plastikowe skrzynki też sprawdziłem. Przyczyną stuków przy małych prędkościach i na nierównym terenie okazała się niedokręcona śruba drążka stabilizatora po jednej stronie auta z tyłu...
Najlepiej wjechać na kanał jedna osoba buja samochodem a druga w kanale słucha skąd dochodzi stukanie/hałas.
Śruba która była niedokręcona to 1011AC, stabilizator ma numer 55530A.

Offline sprajt86

• HKP
  • **
« Odpowiedź #23 dnia: 04 Luty 2020, 20:43:12 »
Czy mógłby mi powiedzieć jak podkleić te odbojniki? Stare zdjęcia nie ładują się

Offline Przemek7

• HKP
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 13 Luty 2020, 08:32:50 »
Jakie łączniki stabilizatora macie sprawdzone? Valeo, trw, delphi, oryginał? Jekie ceny, jaki przebieg?

Offline weuek

• Giełda
« Odpowiedź #25 dnia: 13 Luty 2020, 08:37:15 »
Największe znaczenie dla ich trwałości ma to jak/gdzie jeździsz. Krawężniki wykończą każdy łącznik.

Ja w zawieszeniu wyznaję lemfordera, tylko że dzisiaj to się wszystko pomieszało i ZF może zapakować tam cokolwiek z tej listy:

https://aftermarket.zf.com/us/en/aftermarket-portal/about-zf-aftermarket/about-us/our-brands/

Czyli pudełko może być lemforder, a w środku trw.