Autor Wątek: [Sonata NF] Tempomat nie działa  (Przeczytany 49800 razy)

Offline Kacper280

• Giełda
[Sonata NF] Tempomat nie działa
« Odpowiedź #45 dnia: 23 Czerwiec 2015, 20:32:57 »
Odświeżam....
Taśma/zwijak wymieniona wraz z poduszka i kierownicą obsługującą tempomat oraz  radio - W dalszym ciągu nie działa
Ktoś coś?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #46 dnia: 23 Czerwiec 2015, 21:44:56 »
Trzeba sprawdzić czy jest instalacja która łączy kierownicę z ECU. Jeśli okaże się że jej nie ma to trzeba będzie dorobić przewody.

Offline Kacper280

• Giełda
« Odpowiedź #47 dnia: 24 Czerwiec 2015, 13:04:32 »
Witam,
Poniżej foto...
Wychodzi na to że nie mam przewodów tempomatu  :oops:
Ze zdjęcia w/w poście nie mogę namierzyć kostki  :oops: (foto w poniżej)
Przewody mam pociągną od kierownicy do kostki i z kostki do ECU czy jak ??  :-P
(Proszę o podanie -rozrysowanie- króty pin do którego :)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ded1f84988e18d3e.html

I co z tym sterowaniem radia z poziomu kierownicy  przyczyny szukać przy kostce od radia?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #48 dnia: 24 Czerwiec 2015, 20:19:05 »
Jak korzystasz z fotosika to zamiast podawać linków wklej miniaturki lepiej to wygląda.

Cytat: "Kacper280"
Ze zdjęcia w/w poście nie mogę namierzyć kostki  :oops: (foto w poniżej)

Przewody mam pociągnąć od kierownicy do kostki i z kostki do ECU czy jak?

Nie najkrótszą drogą od kierownicy do ECU tak jak tutaj http://www.i30ownersclub.com/forum/index.php?topic=12574.0

Offline Kacper280

• Giełda
« Odpowiedź #49 dnia: 24 Czerwiec 2015, 20:42:18 »
Dzięki  kosmos2011, za rady :) dotyczące fotosika  :mrgreen:
A co do przewodów to wolę Twoje polskie tłumaczenie niż eng forum  :-P
Pozdrawiam i czekam z niecierpliwością na to "CDN"

Podsumowując przeciągam 3 przewody z kierownicy do ECU ponieważ prawdopodobnie nie ma instalacji w kostce a nawet jeżeli jest to lepiej bezpośrednio, tak? dobrze rozumiem? (w kostce według wytycznych są dwa piny a co z trzecim pinem?)
He he jakieś oznaczenie który do którego ?  :-P

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #50 dnia: 24 Czerwiec 2015, 22:06:00 »
Proszę o podanie -rozrysowanie- który pin do którego

He he jakieś oznaczenie który do którego ?

Do pinu 3 w zwijaczu idzie napięcie z bezpieczników muszę poszukać od którego.

Idzie ze skrzynki bezpieczników (z bezpiecznika 27 10A) ze złącza I/P-A z pinu 8.

Offline Kacper280

• Giełda
« Odpowiedź #51 dnia: 24 Czerwiec 2015, 22:26:49 »
...
No oki w sobotę walka :)
Dam znać jak zadziała  lub nie :mrgreen:  - jak coś  będzie  "wypas" znając życie i moje szczęście będzie lipa  :oops:
2 przewody ze zwijacza do ECU i jeden ze zwijacza do kostki obok skrzynki bezpieczników

PS
7 przycisków do tempomatu a 3 piny  8-)

Przepraszam za męczarnie ale jak już walczyć to do końca - Co z tym sterowaniem radia??

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #52 dnia: 25 Czerwiec 2015, 00:14:49 »
7 przycisków do tempomatu a 3 piny

Tak ma być, ale siedem przycisków to jest razem tempomat+audio.

Interesuje mnie jeszcze wtyczka M30-3, która wchodzi od dołu w zwijacz które piny są zajęte.

Co do sterowania radiem na zdjęciu widzę że masz radio wymienione czy ono obsługuje sterowanie bo pewnie trzeba będzie dokupić dodatkowy moduł.

http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=6165&postdays=0&postorder=asc&start=0

Offline Kacper280

• Giełda
« Odpowiedź #53 dnia: 25 Czerwiec 2015, 00:15:55 »
No jeszcze po lewej stronie jest Mode i strzałki góra / dół :-)
Poniżej foto przewodów od dołu taśmy:

PS
Jeżeli (jutro) sprawdzę bo w sumię nie zaglądałam pod zabezpieczenie przewodów ECU i okaże się ze przewody są w pinie 58 i 59 to wystarczy że do niebieskiej kostki puszce przewody i obowiązkowo jeden przewód do bezpiecznikow - tak sobie głośno myślę sorry za zasmiecanie :-P

Tak radio wymienione na alpine iva-d106r - navi,  BT itp

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #54 dnia: 25 Czerwiec 2015, 19:06:45 »
Podłączenie sterowania z kierownicy do radia Alpine

Do sterowania z kierownicy audio są wyprowadzone przewody ze zwijacza czy masz teraz podświetlenie przycisków?

Pamiętaj przewody ktróre będziesz dokładał powinny mieć przekrój 0,5 mm2 nie mylić ze średnicą 0,5mm.

[ Dodano: 2015-06-25, 19:32 ]
To są pdf-y z instalacją elektryczną w NF 2006 nawet kolory przewodów się zgadzają.

Rozmieszczenie pinów w kostkach CC http://spoti.pl/dokument/11466/cc

Rozmieszczenie kostek w samochodzie CL http://spoti.pl/dokument/11467/cl

Rozmieszczenie wiązek w samochodzie HL http://spoti.pl/dokument/11468/hl

Ogólne informacje GI http://spoti.pl/dokument/11469/gi

Schemat instalacji elektrycznej w samochodzie SD http://spoti.pl/dokument/11465/sd

Offline Kacper280

• Giełda
« Odpowiedź #55 dnia: 25 Czerwiec 2015, 21:03:23 »
AUDIO:
Musze pokombinować z kostką przewody poprzypinać lub kupić jakiś moduł,
Nie mam podświetlonych przycisków
Ceny kosmiczne adapterów :) Kombinować z kablami czy wydawać :) ?

Tempomat:
Podpiąłem kabel kostki ze zwijacza pin 3 do kostki ze skrzynką bezpieczników pin 8 (były tam już 2 przewody)
Dwa kolejne przewody  puściłem do komory silnika chciałem podpiąć ale nie mogłem się dobrać do kostki(wtyczki) ECU nie wiem jaką ją rozebrać żeby nie uszkodzić i "zarobić kabel"
Kostka niebieska w narożniku prawym ze zdjęcia ma tylko przewód  2 a 4 brak:)
W dalszym ciągu lipka :)

[ Dodano: 2015-06-29, 22:02 ]
Audio prawie ogarnięte :) na chwilę obecną działa tylko vol + i - i MODE (po przepinałem przewody: rozciąłem wejście na interfejs do sterowania kierownicy sa tam 2 przewody które podpiąłem pod piny odpowiedzialne za sterowanie w kostce ISO i do tego masa i śmiga :)

Do końca tygodnia może załatwię podświetlenie przycisków bo również piny puste w radiu lub coś jest nie tak w instalacji :)

Taki mały SPAMIK:
Będę miał do sprzedania stację multimedialną Alpine IVA-d106r - jakieś propozycje mile widziane :) Sprzedaję bo znudziło mi się wysuwane chcę radio na 2DIN do tego również mam moduł BT dedykowany Alpine i moduł z nawigacja AUDIOMEDIA NAV108E wszystko działa z w/w stacją.
TEMPOMAT:
W dalszym ciągu walka podejdę do tego po zabiegu z Audio,
Zastanawia mnie tylko czy czasem oprócz tych 3 przewodów nie potrzeba jakiegoś modułu czy tam sterownika do tempomatu?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #56 dnia: 29 Czerwiec 2015, 22:13:22 »
Zastanawia mnie tylko czy czasem oprócz tych 3 przewodów nie potrzeba jakiegoś modułu czy tam sterownika do tempomatu?

W Twoim aucie jest elektroniczna przepustnica więc nie ma zewnętrznych modułów ani serwo mechanizmów.

Jak coś dopisujesz do posta który jest ostatnim w temacie to przeczytaj post#4 http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=5386 wtedy post będzie się wyświetlał jako nieprzeczytany i każdy przeczyta to co dopisałeś.

Offline Kacper280

• Giełda
« Odpowiedź #57 dnia: 06 Lipiec 2015, 21:24:23 »
Witam ponownie,
Wróciłem :)

Sterownie z kierownicy działa (zmiana radia które posiadało 2 przewody Key A i GDN zostały podpięte we wtyczkę M09 pin 6 i 18 + radio posiada opcję konfiguracji przycisków)  - dzięki Użytkownikowi kosmos2011

Tempomat działa dzięki Użytkownikowi kosmos2011

Męczy mnie jeszcze jedno :)

Podświetlenie przycisków z kierownicy  :!:  (nie wiem czy powinny świecić czy nie) za które odpowiadają piny 5 i 19 we wtyczce M09(audio) jak i M30-3(zwijacz) są podpięte sprawdzałem obwód i wszystko gra.

W mojej kostce od radia jest tylko jeden przewód pomarańczowy stykający się z pinem z kostki M09 (przewód niebieski) i w radiu opisany jest jako +12V zasilanie podświetlenia przycisków z obwodu świateł pojazdu a brakuje przewodu (-) brak pinu (biało czarny) - Czy ten przewód mam podpiąć pod masę (czarny) ?? i nic więcej ??? Czy kombinować z przepięciami w/w przewodów???
troszkę dziś pokombinowałem i bezpieczniki popaliłem więc wolę się upewnić czy mają świecić czy nie ma ją świecić w kierownicy.

STOZIO

• Gość
Tempomat nie działa
« Odpowiedź #58 dnia: 12 Lipiec 2015, 20:34:22 »
Witam ,mam zamiar zamontować tempomat w  Sonacie 2.0 diesel po lifcie,jednak komputer ecu mam pod akumulatorem, a skrzynka z bezpiecznikami ma kostki z drugiej strony , czyli inaczej niż w modelu sprzed liftu. W związku z tym czy można zamontować tempomat wg schematu dla sonaty sprzed liftu ?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #59 dnia: 13 Lipiec 2015, 19:18:18 »
Najpierw sprawdź zgodność ECU.