Forum > i40 VF
[i40 VF] Ile pali wam srednio w miescie CRDI ?
Jacek72:
Też uważam że masz jakiś problem z DPF em. Zacznij od tego, bo uważam że spalanie masz za wysokie. Zapchany DPF często się wypala, co znacząco podnosi spalanie.
scin10:
Ok dzięki za wskazówki sprawdzę najpierw filtr i DPF
Venom:
miasto to teraz jakieś 6,5- 6,8 . Przed mapą było tak około 6
Venom:
--- Cytat: "scin10" ---Witam. Zakupiłem niedawno Hyundaia i40 z 2013r kombi 1,7 diesel 136km automat. Mam pytanko czy spalanie w mieście 10l w trasie 7l przy spokojnej jeździe max 2000obrotów jest normalne czy trochę za duże? pozdrawiam
--- Koniec cytatu ---
prawdę mówiąc to te 2000 obrotów to poziom optymalny a jazda poniżej tych 1800-2000 to męczarnia dla silnika . Mi pali mniej gdy jeżdzę 2000 w górę niż poniżej tego poziomu obrotów.
scin10:
Faktycznie chyba przez DPF mam takie spalanie. Byłem w serwisie i sprawdzili właściwości i parametry DPF, jest zapchany. W kompie pokazało, że ostatnie wypalanie było po 34km od poprzedniego. Nie wiem jak kontrolować to wypalanie w automacie. Na pasku spalanie cały czas pokazuje wartości jak dojeżdżam do świateł, obroty nie falują. Wypaliłem go na razie komputerowo, parametry wróciły do normy, powiedzieli, że mam pojeździć tydzień i obserwować spalanie i olej. Po tygodniu znowu sprawdzą parametry. Dzisiaj zrobiłem 70km miasto troche poza i spalanie pokazuje 7,2 a nie jak wcześniej 10,5. Pewnie na długo takie wypalanie nie wystarczy i trzeba będzie regenerować lub wyciąć.
Nawigacja
[#] Następna strona