Forum > i40 VF
[i40 VF] Ile pali wam srednio w miescie CRDI ?
freaknet:
Mnie gdzies 7 l. I to obojetne czy go krece do 3000 obrotow, czy zmieniam bieg juz przy 1800 obrotow. 7l to wynik jazdy tylko w miescie. Jak pojezdze do tego troche autostrada to schodze na 6,5 l. Dodam jeszcze ze mam manualna skrzynie biegow.
Patrzac na podane w katalogu srednie zuzycie paliwa w miescie 5,9l, to odbiega to troche mocno od normy!
bomen:
Ja bym powiedział, że jest całkiem nieźle :)
"Obecnie cykl "miejski" znany jako ECE składa się z czterech następujących po sobie dwustusekundowych, jednakowych cyklów o nazwie ECE-15. mają one odzwierciedlać miejską jazdę w dużym mieście europejskim. Każdy ECE-15 odbywa się (na rolkach hamowni) na trasie 4052 m ze średnią prędkością 18,7 km/h i maksymalną 50 km/h. Od roku 2000 początek tego poczwórnego cyklu pomiarowego następuje gdy silnik samochodu jest całkowicie zimny."
Czyli test ten w żaden sposób nie bierze pod uwagę np. stania w korku czy też oporów powietrza. I to pomijając fakt, że auto do takiego testu jest specjalnie przygotowywane (mocno rozrzedzony olej, wąskie opony o niskim oporze toczenia itp)
Mi benzyna zamiast deklarowanych 9 spala 13 - no ale ja stoję we wrocławskich korkach :(
sut72:
--- Cytat: "freaknet" ---Mnie gdzies 7 l. I to obojetne czy go krece do 3000 obrotow, czy zmieniam bieg juz przy 1800 obrotow. 7l to wynik jazdy tylko w miescie. Jak pojezdze do tego troche autostrada to schodze na 6,5 l. Dodam jeszcze ze mam manualna skrzynie biegow.
Patrzac na podane w katalogu srednie zuzycie paliwa w miescie 5,9l, to odbiega to troche mocno od normy!
--- Koniec cytatu ---
Pięknie, takie spalanie, to marzenie...
Jak zasysa bliżej 15 niż 10, to może dopiero przyprawić o stres. I to bez korków. Wg danych klekot 2,0 powinien wykazać poniżej 8 na setę, więc różnica bliska 100% wzrostu jest, łagodnie mówiąc, imponująca... :evil:
aaawww:
7.5 w mieście i 5.5 na trasie.
i40:
6.3 w mieście (komputer) =7.0 (liczone "na piechotę)
trasa (150-160 km/h) j.w.
Nawigacja
[#] Następna strona