Autor Wątek: [i40 VF] Lista problemow I40  (Przeczytany 182849 razy)

Offline nort

• HKP
  • **
[i40 VF] Lista problemow I40
« Odpowiedź #165 dnia: 16 Czerwiec 2016, 14:18:06 »
Mam wszystkie pod kolor. Jak mi wymieniali ostatnio na gwarancji to zamawiali też pod kolor. Więc chyba jest to norma, a Tobie ktoś kiedyś zamontował czarne bo brakło grantowych.
pozdr

Offline mati83

• Giełda
« Odpowiedź #166 dnia: 16 Czerwiec 2016, 14:20:12 »
No właśnie. Ja jestem drugim właścicielem, ale koleś w ASO twierdzi, że powinny być czarne i że ten na pewno ktoś pomalował i nie podlega gwarancji (!). Przejadę się do niego... Dzięki wielkie!!

samro59

• Gość
czujniki
« Odpowiedź #167 dnia: 19 Czerwiec 2016, 15:07:07 »
Hi. Mam w I40 czujniki tylko z tyłu. Fabryczne. Auto czarne, perła  srebrem nakrapiana a i czujniki czarne ale nie perła. Czujniki nie są malowane.  Oryginalnie czujniki nie są malowane. Każde ASO po swojemu interpretuje gwarancje. Proponuje, jak możesz - odwiedź innego dealera tak jakbyś był pierwszy raz w tej sprawie.

Offline mati83

• Giełda
« Odpowiedź #168 dnia: 23 Czerwiec 2016, 07:52:31 »
W poniedziałek jadę do innego ASO, zobaczymy jak oni to zinterpretują. Pytanie, czy jeżeli nie zgadzam się z ich zdaniem odnośnie naprawy gwarancyjnej, mogę się gdzieś odwoływać? Jeśli tak to do kogo?

samro59

• Gość
« Odpowiedź #169 dnia: 23 Czerwiec 2016, 23:15:22 »
Zawsze skargę do głównego dealera na Polskę i do producenta oczywiście ze skanem ksiązki.

Offline Venom

• Giełda
« Odpowiedź #170 dnia: 07 Lipiec 2016, 14:05:57 »
w moim I40 irytuje mnie nadwrażliwość wspomagania i podatność na boczny wiatr . Zapewne to drugie wynika z pierwszego. Czy ktoś coś z tym robił ? Czy da się coś z tym zrobić ? Czy trzeba się do tego przyzwyczaić ?

Offline waszek_rmc

• Giełda
« Odpowiedź #171 dnia: 22 Luty 2017, 08:23:21 »
Witam, jako to jest z tym 1.7 crdi? Czy Hyundai przyznał się do jakieś wady? Chodzi o ubytki płynu, czy to objaw ktory pojawia się na szczęście podczas GW, wymiana silnika załatwia sprawę? Czy mamy więcej takich przypadków? Wcześniej słychac było tylko, ze dzieje się to w Optimie.

Denny4

• Gość
« Odpowiedź #172 dnia: 22 Luty 2017, 09:14:42 »
Z tego co mi wiadomo nie ma żadnej awarii.
Jest tylko akcja serwisowa polegająca na wymianie zbiorniczka wyrównawczego płynu na większy (pojemniejszy).
Ale tylko tam gdzie się klient skarżył że ubywa mu płynu.
Wymiana silnika to sporadyczne przypadki nie będące regułą.

Dodam tylko że klienci którzy kilkukrotnie zgłaszali błąd świateł adaptacyjnych kontrolka AFLS objęci są programem wymiany całych lamp.
Niestety tylko tej z której GDS zarejestrował błędy.
Tak więc po czterech latach wymieniają Ci tylko ten reflektor który sypie błędami  :-|

Offline waszek_rmc

• Giełda
« Odpowiedź #173 dnia: 22 Luty 2017, 11:06:33 »
A jak to jest z gwarancja auta zakupionego z zagranicy? Albo z akcjami serwisowymi, które nie zostały w takim przypadku wykonane?
Przykladowo kupuję jeszcze z GW i nagle okazuje się, ze ubywa płynu... Czy mam gdzie walczyć ?

Denny4

• Gość
« Odpowiedź #174 dnia: 23 Luty 2017, 10:55:06 »
To bardzo proste.
Gwarancja obowiązuje w całej Europie.
Trzeba tylko pilnować przeglądów bo niektóre kraje mają inny harmonogram serwisowy niż reszta.
Przysługuje Ci prawo do pełnej ochrony gwarancyjnej z włączeniem wszystkich akcji serwisowych.
Oczywiście Polskie ASO bardzo często wypina się tłumacząc że tutaj (Polska) gwarancja nie obowiązuje.
Bardzo prostym i skutecznym rozwiązaniem jest żądanie przedstawienia na piśmie powodu odmowy świadczenia usługi gwarancyjnej.
Jeżeli znajdzie się kozak co takie uzasadnienie napisze, wystarczy wysłać je do HMP i po otrzymaniu odpowiedzi umówić się na naprawę gwarancyją.  :mrgreen:
W 95% wystarczy prośba o uzasadnienie i zabierają się za naprawę bez dalszej dyskusji.

Offline mati83

• Giełda
« Odpowiedź #175 dnia: 23 Marzec 2017, 20:28:25 »
Cytat: "Denny4"
Bardzo prostym i skutecznym rozwiązaniem jest żądanie przedstawienia na piśmie powodu odmowy świadczenia usługi gwarancyjnej.
Jeżeli znajdzie się kozak co takie uzasadnienie napisze, wystarczy wysłać je do HMP i po otrzymaniu odpowiedzi umówić się na naprawę gwarancyją. :mrgreen:
W 95% wystarczy prośba o uzasadnienie i zabierają się za naprawę bez dalszej dyskusji.

Dokładnie tak było u mnie. Nie chcieli mi wymienić czujnika parkowania, bo twierdzili, że gwarancja u aut sprowadzonych obowiązuje tylko w razie awarii unieruchamiającej auto. Po mojej prośbie o uzasadnienie pisemne... wymienili czujnik bez problemu... ;)

Offline malin23

• HKP
  • **
« Odpowiedź #176 dnia: 26 Marzec 2017, 19:05:38 »
Witam.
Mam właśnie ten sam problem, kupiłem auto z Niemiec mam jeszcze 2 lata gwarancji producenta mam? bo z tego co widzę nie mam ani jednej pieczątki że auto było serwisowane a książeczki serwisowej też brak.
Jest jakaś szansa aby mieć jeszcze te 2 lata gwarancję i z niej skorzystać?

Offline gameosx

• HKP
  • **
« Odpowiedź #177 dnia: 29 Marzec 2017, 15:08:06 »
@malin23 - niestety jak nie masz dokładnie wypełnionej książeczki serwisowej to nie masz już gwarancji (a przynajmniej nie u Stawowego w Rybniku)

Offline malin23

• HKP
  • **
« Odpowiedź #178 dnia: 29 Marzec 2017, 17:01:28 »
No to samo mi w Rybniku powiedzieli. Szukam dalej...

Offline Alhazar

• HKP
  • **
« Odpowiedź #179 dnia: 12 Kwiecień 2017, 23:29:32 »
Z bazą serwisową jest bardzo kiepsko. Gdy kupiłem i40 to książka była czysta, ale na szczęście otrzymałem kopie faktur z serwisów i tam musiałem uzupełniać wpisy. Najpierw wizyta na śląsku, później wysyłka książki do stolicy. Bez tych wpisów temat gwarancji byłby pozamiatany.