Autor Wątek: Silnik od Coupe II 2.0 do Accent'a 1.3?  (Przeczytany 21375 razy)

IgoReCzeK

• Gość
Silnik od Coupe II 2.0 do Accent'a 1.3?
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Czerwiec 2009, 14:35:11 »
Cytat: "kml"
Cytat: "rufuz"
Czyli zamiast 1.6 16 V 114 KM silnik od Mitsubishi Eclipse 2.0 Turbo 213KM

Ja odnosze wrażenie, że przełożenie silnika to jest NIC w porównaniu do jaj jakie bedą ze skrzynią i sprzęgłem no i hamulcach.

Witam. Nie wiem dlaczego, ale ja jakoś tego nie widzę. :-/ No chyba, że to ma być samochód 1/4 mili, ale trakcja będzie kiepska. :roll: Taka Elantra do codziennej jazdy przy mocy przekraczającej 200KM wygnie się w banana za 6 miesięcy i taki będzie finał. Pomijam fakt skrzyni i sprzęgła, bo przy tym rozwiązaniu z silnikiem od Eclipsa, to jeśli nie wejdzie całość ( silnik ze skrzynią ) do komory silnikowej to takie przymiarki należy taktować jako koncert życzeń albo "sen szaleńca". ;-) Pozdrawiam Igor.

rufuz

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 04 Czerwiec 2009, 15:52:28 »
nie nie ja tylko taki miałem plan ale zrezygnowałem z niego po przeczytaniu wielu opinii i wypowiedzi oraz konsultacji z firma tuningową, która odradziła mi swap. Kurde szkoda bo myslałem że bedzie nieco wiecej pod maska. Ale coz. Wiem ze lepiej jest po prostu kupic eclipsa. No ale eclipse to coupe i nie hyundai he he he
Wprawdzie mam rozporki z przodu i z tylu ale montowalem je raczej po to aby z nowym twardym zawieszeniem brac ostrzej zakrety. Widzialem na koreanskim sklepie takie katowe usztywnienia pod przednie nadkola ale to juz tak jako ciekawostka.
http://www.kspec.com/img/item/2160_l.jpg

A jak na przyklad sa wzmacniane takie auta ?
http://www.lantraweb.net/zavody/lantra_99/2005_tt_07_553.jpg

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 04 Czerwiec 2009, 17:49:41 »
Cytat: "rufuz"
A jak na przyklad sa wzmacniane takie auta ?
 http://www.lantraweb.net/...5_tt_07_553.jpg

Mają po prostu wspawaną we wnętrzu klatkę z rurek do której montowane są elementy usztywniające płytę podłogową. Nie jest to wygodne rozwiązanie, bo aby klatka zachowała swoją sztywność jedna z rur biegnie między słupkami na wysokości, gdzie zaczyna się szyba w drzwiach i trzeba się trochę gimnastykować, by wsiąść do samochodu. Na co dzień rozwiązanie nie do przyjęcia, no chyba, że się jest bardzo dużym fanem motoryzacji. :mrgreen:

rufuz

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 04 Czerwiec 2009, 20:22:41 »
aaa teraz jasne. To trzeba by klatkę zrobić + swap. To wyjaśnia dlaczego sport motorowy kosztuje tyle kasy. To pewnie "buda" ma swoja wytrzymałość i jakby taka elantrą 213 KM bez klatki jeździć ostro po 200km/h i wiecej to buda sie rozleci.

dyzio007

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 04 Czerwiec 2009, 23:19:16 »
silnik z eclipsa wchodzi do ponego to i do elantry by wszedł....

kml

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 05 Czerwiec 2009, 07:54:37 »
silnik z eclipsa wchodzi do ponego to i do elantry by wszedł....

Jak to już pięknie kiedyś BartBartez napisał "na tylną kanapę" :> Samo przełożenie silnika to nic w porównaniu z resztą...

BartBartez

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 05 Czerwiec 2009, 09:48:34 »
rufuz, te wzmocnienia przodu auta usztywniają pięknie sam przód.
Co za tym idzie przednia część nadwozia nie będzie "pracować". W tym wypadku obawiałbym się o środkową część karoserii. Niestety ale bez klatki nie da się wyeliminować ugięć karoserii. Można je tylko "przenieść" w inne miejsce, a wtedy ta siła może sobie znaleźć słaby punkt i kicha.

dyzio007

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 05 Czerwiec 2009, 15:14:48 »
mialem takiego ponego i przy komplecie czesci i odpowiednim zapleczy mechanicznym oraz wiedzy z elektryki do zrobienia w tydzien moze nawet nie

kml

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 05 Czerwiec 2009, 20:18:44 »
Cytat: "dyzio007"
mialem takiego ponego i przy komplecie czesci i odpowiednim zapleczy mechanicznym oraz wiedzy z elektryki do zrobienia w tydzien moze nawet nie

A jak sądzisz ile osób może to samodzielnie zrobić? :) Prawie nikt, zatem koszty którego trzeba ponieść na czyjąś robocizne zabijają pomysł w zarodku.

rufuz

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 05 Czerwiec 2009, 20:56:57 »
eeee to pewnie sama klatka waży ze 30 - 40 kg. He he he to jak podliczyć koszty swap+klatka hmmmm trochę wyjdzie. A i pewnie klatkę trzeba by zrobić na zmówienie. He he he to więcej niż kosztuje same auto. No ale jak to kiedyś ktoś napisał, profesjonalny, dobry tuning to luksus.

dyzio007

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 06 Czerwiec 2009, 02:54:38 »
jesli mamy komys placic to moze faktycznie wyjsc sumka :roll:

kml

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 06 Czerwiec 2009, 07:00:41 »
rufuz, waga klatki to jedno a jej wspawanie w samochód to drugie. Do tego trzeba wybebeszyć dosłownie wszystko do gołej blachy.

jesli mamy komys placic to moze faktycznie wyjsc sumka

Mało powiedziane :)

łysyyy

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 08 Czerwiec 2009, 19:02:16 »
Skrzynia oczywiście była przełożona razem z silnikiem, zawieszenie mocniejsze i hamulce przerobione. Klatki żadnej nie wspawał, Hyundai jeździ już z pół roku i jakoś się nie rozleciał...

kml

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 08 Czerwiec 2009, 22:25:23 »
łysyyy, zobaczymy co będzie dalej :) Pogadaj z kumplem może by jakieś foty dał :)

Jakkolwiek byśmy tutaj nie rozmyślali to zawsze dla kogoś kto nie ma możliwości i wiedzy co by samemu dłubać cena będzie nie do przejścia. Jeżeli Twój znajomy zrobił to w 2 tygodnie to albo jest rewelacyjny albo druciaż :)

Wiem, że w wAw jeździ lanos 2,5 V6 z motorem od omegi i jest zrobiony cudnie, pod maską pełna kultura ale człowiek podobnież około roku go dłubał sobie. Gdyby mnie bylo na to stać to może bym się pokusił na coś takiego bo bardzo lubię budę w moim samochodzie bo jest ładna jednak wolałbym się skupić na szukaniu takiego silnikia który by nie powodował konieczności cięcią i spawania w trakcie montażu.

dyzio007

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 08 Czerwiec 2009, 22:51:48 »
przekladka do ponego czy lantry wiaze sie tylko albo az jak kto woli z delikatnym podcieiciem lewej podluznicy zeby zrobic miejce dla kola pasowego,