Forum > Lantra
[Lantra J2] Pomoc w wyborze producenta elementów kierowniczy
kosmos2011:
--- Cytat: "Zbyszek" ---a zajmuję się zawodową tą branżą
--- Koniec cytatu ---
Niepotrzebnie się ujawniłeś teraz wszyscy będą pisać do Ciebie o opinie na temat części. :lol:
To ja pierwszy : uszczelka pokrywy zaworów H+B Jakoparts (po dwóch latach znów cieknie) czy Elring.
Zbyszek:
Dawna jakość elementów "miękkiego" zawieszenia z JC Auto to już przeszłość (stare dane). Firma posiadała też w sprzedaży elementy znanych producentów. Co kto woli. Dobra część nie będzie najtańsza. Jeśli chodzi o brand CTR to kupisz graty np. w IC lub Saga Auto lub od sprzedawców na popularnym portalu aukcyjnym.
Zbyszek:
kosmos2011, jedynie o opinie a Ci, którzy mnie znają wiedzą o tym. Nie zajmuję się handlem na forum i nie mam na to czasu. Co do Twojego pytania to Erling ostatecznie bądź Ajusa lub OE.
BartBartez:
OEM w IC jest nawet tańsze niż CTR ;-) i takie też montowałem.
--- Cytat: "kosmos2011" ---uszczelka pokrywy zaworów H+B Jakoparts (po dwóch latach znów cieknie) czy Elring.
--- Koniec cytatu ---
Z mojego doświadczenia niektóre konstrukcje pokrywy zaworów (czyli prawie wszystkie) Hyundaiowe prędzej czy później i tak będą przeciekać.
Złośnik:
A ja z doświadczenia powiem, że jeśli ktoś będzie przesadzał i zamiast wymieniać uszczelkę będzie próbował dokręcać i dokręcać pokrywę w celu uszczelnienia na starej uszczelce to skończy się to obrobieniem otworów w głowicy w które wkręcają się śruby pokrywy. A że śruby przechodzą przez metalowe tuleje osadzone w otworach pokrywy to naciskają one na krawędzie otworów w głowicy i je wyżłobiają. Za każdym takim razem powstaje luz między górą tulei i otworem w pokrywie i może dojść nawet do sytuacji gdzie śruby dokręci się nawet minimalnym momentem a plastikowa pokrywa nie wytrzyma i będzie pękała. Także - oszczędności na bok bo pokrywę dostaniesz w miarę tanio ale głowicę już nie.
Nawigacja