Autor Wątek: Dziwne terkotanie czy to dyferencjał ?  (Przeczytany 64892 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

stan;

• Gość
Dziwne terkotanie czy to dyferencjał ?
« Odpowiedź #60 dnia: 11 Sierpień 2013, 21:46:19 »
Szanowni koledzy obiecałem wam odpisać jeżeli tylko wymienię reduktor ,który sam pojechałem kupić i sam by zobaczyć co kupuję bo mój po wyjęciu był tak wybity i miał takie luzy że szok, mam naprawdę cicho ale złożyło się na to wymiana sprzęgła  bo były luzy na piaście tarczy i reduktor i jeszcze jedno jestem pierwszym właścicielem u nas i okazało się że u niemca miał reduktor i skrzynia zalany olej gęsty jak do ciężarówki i o tym też wszystkich przestrzegam .Pozdrawiam was i powodzenia

[ Dodano: 2013-08-11, 22:08 ]
jak wiedziałem że to reduktor ,chciałem mieć trochę ciszy i pomyślałem że odpięcie wału to dobry pomysł niestety przy szybkości 60 \90 km auto dostawało turbulencji więc zamontowałem wał i pokręciłem nim osiowo miał duży luz poszarpałem za półoś przy reduktorze też miała luz i to diagnoza a ponieważ nikt nie wiedział gdzie mogę zrobić remont więc szukałem jak najlepszej używki

lukasgo

• Gość
« Odpowiedź #61 dnia: 11 Sierpień 2013, 23:43:59 »
stan;,  czyli po wymianie sprzęgło+ reduktor nastała u Ciebie kompletna cisza?  ;-)   Jaki masz przebieg auta?

Czekam na info od ASO Hyundaia, mają od zeszłego tygodnia jakiegoś Tucsona ze znanym nam problemem na warsztacie, dadzą znać, co  było winne w tym przypadku. Jeżeli tu też będzie reduktor to chyba też go wymienię... szkoda tylko, ze znów 1k zł odleci :-/

stan;

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 13 Sierpień 2013, 21:04:57 »
Moje autko ma przejechane 160 tyś. koledzy jeżeli chcecie kupić reduktor bez oglądania to lepiej szukać kogoś kto naprawi wam ten co macie , z   reduktora wychodzą dwa krucioki z frezami jeden wchodzi do skrzyni a na drugi wchodzi półoś i nie mają mieć żadnych luzów .

lukasgo

• Gość
« Odpowiedź #63 dnia: 16 Wrzesień 2013, 19:41:01 »
Witam ponownie!

Właśnie wracam do mechanika. Miałem wymienić przedni dyferencjał, ale po jego demontażu okazało się, że jest ok i problem leży w mechanizmie różnicowym skrzyni.

Na chwilę obecną porzucam sprawę terkotania - zdaniem ASO Hyundaia  te skrzynie tak mogą ulegać zużyciu i głośniej pracować, lecz nie wpływa to na ewentualne unieruchomienie samochodu - podobno może terkotać  i tyle. Robili jednego Tucsana z takim problemem, zdemontowali i poskładali skrzynie, niwelując luzy. Niestety dźwięk jedynie trochę przycichł i zdaniem mechaników "skóra niewarta jest wyprawki". Sprzęgło mam nowe, dyferencjał, wał i jego krzyżaki ok, półosie ok.

W dziale giełda dodaje ogłoszenie - mam do sprzedania dyfer przód i wał napędowy - części kupione w Częstochowie, bez luzów - gdyby ktoś był zainteresowany  --> priv.

1szejker

• Gość
« Odpowiedź #64 dnia: 10 Kwiecień 2014, 08:29:22 »
A czy problem 'terkotania" dotyczy tylko wersji 4WD?
Czy może w wersji 4WD częściej to występuje?
Niech wypowiedzą się koledzy z 2WD, czy oni też się z tym borykają.
Choć podejrzewam że rodzaj napędu nie ma tu znaczenia.

beniovski2

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 18 Kwiecień 2014, 08:14:12 »
Cytat: "1szejker"
A czy problem 'terkotania" dotyczy tylko wersji 4WD?
Czy może w wersji 4WD częściej to występuje?
Niech wypowiedzą się koledzy z 2WD, czy oni też się z tym borykają.
Choć podejrzewam że rodzaj napędu nie ma tu znaczenia.

Witam, miałem taki sam problem, mam Tuscona z 4WD, ale to nie wina napędu tylnego, sprawcą było sprzęgło (dwumasy nie mam) sprężyny w tarczy sprzęgła. Po wymianie tarczy wszystko wróciło do normy.

y4r3k

• Gość
« Odpowiedź #66 dnia: 24 Kwiecień 2014, 23:20:24 »
Jeśli to faktycznie sprężyny w tarczy sprzęgła... to by oznaczało, że to problem czysto kosmetyczny (???)

Offline wladekx

• HKP
  • **
« Odpowiedź #67 dnia: 04 Maj 2014, 10:15:00 »
Witam!
Nie bardzo bym się zgodził iż jest to problem czysto kosmetyczny. Jeżeli bowiem są uszkodzone sprężyny w tarczy sprzęgła to należy ją wymienić a to już jest jakiś koszt, zazwyczaj niemały (zalezy czy wymieniamy samemu, w jakim zakładzie, itd.). Przy okazji ja wymieniłbym również docisk, łożysko dociskowe co zwiększa koszty o zakup dodatkowych części. Wymiana sprzegła ze wzgledu na naped 4x4 i gabaryty jest czasochłonna, trudna i kosztowna.  
Z tego co się orientuję to powodem "dziwnych wibracji i terkotów" może być również skrzynia lub reduktor-rozdzielacz, dlatego do każdego przypadku powinno się podchodzić indywidualnie. A wymiana, naprawa na "nosa" może być dość kosztowna.
Pozdrawiam!
Władysław

Jaro74

• Gość
« Odpowiedź #68 dnia: 05 Maj 2014, 10:36:28 »
KOSZT WYMIANY SPRZĘGŁA (tarcza, docisk, łożysko), wszystko nowe i pachnące ;) - to ok. 430zł. brutto W tej cenie kupiłem Valeo, ale i Sachs jest za takie pieniądze na iparts.pl....... Robocizna  ok. 250-300zł.

Cytat: "wladekx"
Witam!
Nie bardzo bym się zgodził iż jest to problem czysto kosmetyczny. Jeżeli bowiem są uszkodzone sprężyny w tarczy sprzęgła to należy ją wymienić a to już jest jakiś koszt, zazwyczaj niemały (zalezy czy wymieniamy samemu, w jakim zakładzie, itd.). Przy okazji ja wymieniłbym również docisk, łożysko dociskowe co zwiększa koszty o zakup dodatkowych części. Wymiana sprzegła ze wzgledu na naped 4x4 i gabaryty jest czasochłonna, trudna i kosztowna.  
Z tego co się orientuję to powodem "dziwnych wibracji i terkotów" może być również skrzynia lub reduktor-rozdzielacz, dlatego do każdego przypadku powinno się podchodzić indywidualnie. A wymiana, naprawa na "nosa" może być dość kosztowna.
Pozdrawiam!
Władysław

Lepki

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 31 Maj 2014, 21:13:06 »
Cytat: "Jaro74"
KOSZT WYMIANY SPRZĘGŁA (tarcza, docisk, łożysko), wszystko nowe i pachnące ;) - to ok. 430zł. brutto W tej cenie kupiłem Valeo, ale i Sachs jest za takie pieniądze na iparts.pl....... Robocizna  ok. 250-300zł. Jaro74

No właśnie.
Poradźcie dobrzy ludzie, bo sprzęgło mi się kończy, a za miesiąc trasa do Włoch.
Cena podobna - brać Valeo czy Sachs ?

Czy każdy olej o tych parametrach MTF 75W/85 GL-4, można wlać do tej skrzyni ?

langer80

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 01 Czerwiec 2014, 13:05:55 »
stefan811, witaj jestem użytkownikiem hultaja 2.0 CRDI 4WD 2005r. I mam ten sam problem objawy co ty w swoim.Serwis jak i mój mechanik zdiagnozowali skrzynie rozdzielcza .Jak możesz to napisz mi jak i gdzie to naprawiles lub wymieniles  pozdro.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #71 dnia: 01 Czerwiec 2014, 21:40:26 »

Jaro74

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: 02 Czerwiec 2014, 13:06:06 »
Cytat: "Lepki"
KOSZT WYMIANY SPRZĘGŁA (tarcza, docisk, łożysko), wszystko nowe i pachnące ;) - to ok. 430zł. brutto W tej cenie kupiłem Valeo, ale i Sachs jest za takie pieniądze na iparts.pl....... Robocizna  ok. 250-300zł. Jaro74

No właśnie.
Poradźcie dobrzy ludzie, bo sprzęgło mi się kończy, a za miesiąc trasa do Włoch.
Cena podobna - brać Valeo czy Sachs ?

Czy każdy olej o tych parametrach MTF 75W/85 GL-4, można wlać do tej skrzyni ?

Hej. Myślę, że zarówno Sachs jak i Valeo będzie OK. Ja osobiście założyłem to drugie, ponieważ takie akurat "było na stanie". Obie marki są OK, to nie żadne firmy "krzak".   Od momentu wymiany mojego sprzęgła minął rok, przejechałem ok. 15tys.km i ciągle jest ok (odpukać).

Sprzęgło robił mi zaprzyjaźniony mechanik w Wolsztynie. Pzdr

Lepki

• Gość
« Odpowiedź #73 dnia: 13 Czerwiec 2014, 11:05:12 »

Hej. Myślę, że zarówno Sachs jak i Valeo będzie OK. Ja osobiście założyłem to drugie, ponieważ takie akurat "było na stanie". Obie marki są OK, to nie żadne firmy "krzak".   Od momentu wymiany mojego sprzęgła minął rok, przejechałem ok. 15tys.km i ciągle jest ok (odpukać).

Sprzęgło robił mi zaprzyjaźniony mechanik w Wolsztynie. Pzdr

Kupiłem komplet Valeo, mechanik założył i jak na razie odpukać, po terkotaniu ani śladu.
Liczę na to, że tak już pozostanie  :-D

MERLIN

• Gość
« Odpowiedź #74 dnia: 14 Czerwiec 2014, 13:47:55 »
Cieszę się ze rokminiliście ten problem -  terkotania 8-)  ,ja mam przejechane 125 tyś, to pewnie za niedługo będę korzystał z waszych porad i informacji.