Autor Wątek: [tucson]Czujnik przyspieszenia poprzecznego  (Przeczytany 12761 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pitu90

• Gość
[tucson]Czujnik przyspieszenia poprzecznego
« dnia: 14 Marzec 2013, 10:36:44 »
Witam Orientuje się ktoś może gdzie w Tucsonie jest czujnik przyspieszenia poprzecznego ?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 14 Marzec 2013, 16:49:22 »

pitu90

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Marzec 2013, 20:33:22 »
kosmos2011 wielki plus w twoja stronę, dzięki bardzo:)

warpap

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Marzec 2013, 16:37:07 »
Pitu90 - w czym Twój problem z tym czujnikiem? U mnie przy 140 km/h wyłącza się ABS/TCS i sygnalizuje awarię napędu 4x4. Na kompie "błąd czujnika przyspieszenia poprzecznego". Na szczęscie znalazłem w okolicy gościa co miał dwa takie czujniki. Wymieniałem i wio 140.... Błąd. Wymiana drugiego i wio....Błąd.
Jeszcze ABS włącza się przy hamowaniu przy małej prędkości (ok 5km/h). Irytujące przy dojeżdżaniu do świateł  :-(  Co to może być?

pitu90

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Marzec 2013, 16:44:27 »
u mnie cały czas świeca kontrolki TCS i ABS byłem sprawdzić błąd na komputerze 2 razy raz pojechałem wykasowali mi błędy i kazali kawałek się przejechać jak wróciłem błąd nadał się pojawił "czujnik przyspieszenia bocznego" jestem na jutro umówiony do mechanika maja zobaczyć czy trzeba wymienić, będę pewnie szukał używanego chodź zobaczymy jaka powiedzą mi cenę za nowy/.

warpap

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Marzec 2013, 16:47:55 »
Nowy w serwisie..........1200,00pln. Masakra.
Jak palą się lampki ABS/TCS to ABS nie działa!. Kasuję to wyłączeniem silnika. Znika :).

pitu90

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Marzec 2013, 21:51:20 »
tak tylko ja wyłączę silnik, odpalę to faktycznie nie świeci się ale po przejechaniu 500m znowu się zapala. 1200zł ? to muszę szukać używanego...

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Marzec 2013, 22:21:41 »
Może warto by było jeszcze obejrzeć czy części od ABS-u nie są uszkodzone. http://hyundaiklub.pl/forum/archiwum/viewtopic.php?t=2355

warpap

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Marzec 2013, 11:12:13 »
Dzięki za wskazanie archiwum. Będę badał te pierścienie. Lampka ABS/TCS włącza się po ok 10km przy prędkości "miejskiej". Przy 140 km/h (jeśli wcześniej nie zapaliła się ABS/TCS) to razem z ABS/TCS zapala się "uszkodzenie napędu 4x4"

pitu90

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Marzec 2013, 11:02:29 »
czujnik wymieniony na używkę i dalej to samo;/  pytanie co dalej robić?

EDIT:
Panowie poczytałem trochę różne fora i trochę poszperałem przy aucie, mianowicie wypiąłem wiązkę kabli od modułu ABS i przeczyściłem kostkę środkiem to układów elektrycznych i co sie stało ? ABS i TCS działa kontrolki już się nie świecą, zobaczymy jeszcze jak długo ale mam nadzieje ze już będę miał spokój z tym ABS.

warpap

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Maj 2013, 14:04:46 »
Jak szukasz to znajdziesz :-) Wykręciłem czujnik ABSu, pokręciłem ośką i zobaczyłem popękany pierścień czujnika ABSu. Wymiana (używana półoś) i jak ręką odjął!!!
A o demontażu przegubu można książki pisać. Nie pomogła nawet prasa o nacisku 30T!! Trzeba było grzać i ...........łożysko poooszłoooooooooo....

slawals

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Sierpień 2013, 21:16:41 »
Te same objawy, pęknięty pierścień na ok 2mm. Wymiana przegłubu tylko, że wyciśnięcie go z piasty to 45 ton, mechanik zdziwiony.