Autor Wątek: Zapach benzyny w kabinie - uszkodzony EVAP?  (Przeczytany 8959 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bobi17

• Gość
Zapach benzyny w kabinie - uszkodzony EVAP?
« dnia: 09 Lipiec 2008, 21:47:04 »
Witam.

Od pewnego czasu sporadycznie pojawia się w kabinie zapach benzyny. Jak mi się zdaje nie dochodzi on spod tylej kanapy (filtr paliwa). Nie jestem też w stanie powiązać tego z warunkami eksploatacji pojazdu (np. gwałtowne dodanie gazu, jazda po wzniosie lub upadzie itp.) - nie ma reguły. Zastanawiam się, czy może to być powiązane ze świeceniem się lampki "check engine"?

Może ktoś z szanownych kolegów miał podobny problem?

Pozdrawiam.

wlad

• Gość
[Accent LC] Zapach benzyny w kabinie - uszkodzony EVAP?
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Lipiec 2008, 22:38:47 »
u mnie w tamtym roku przez 3 dni smierdzialo w kabinie i obok auta[atos] benzyna.sprawdzalem wszystko ,ale nie doszedlem do niczego-zadnych wyciekow.po wspomnianych 3 dniach problem zniknal i do tej pory sie nie pojawil.

Cendra

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Lipiec 2008, 23:18:01 »
Sprawdź dokładnie wydech, mojemu kumplowi padł ten elastyczny łącznik i śmierdziało w kabinie benzyną, po wymianie problem nie występuję ;-)

Vex

• Gość
Re: Zapach benzyny w kabinie - Accent 2000
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Lipiec 2008, 23:24:47 »
Cytat: "bobi17"
Witam.

Od pewnego czasu sporadycznie pojawia się w kabinie zapach benzyny. Jak mi się zdaje nie dochodzi on spod tylej kanapy (filtr paliwa). Nie jestem też w stanie powiązać tego z warunkami eksploatacji pojazdu (np. gwałtowne dodanie gazu, jazda po wzniosie lub upadzie itp.) - nie ma reguły. Zastanawiam się, czy może to być powiązane ze świeceniem się lampki "check engine"?

Może ktoś z szanownych kolegów miał podobny problem?

Pozdrawiam.

Filtr paliwa to jest pod maska, pod tylnia kanapa mozesz znalesc co najwyzej pompe paliwa. Pozostaje dokladnie sprawdzic.

e-gen

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Lipiec 2008, 23:26:27 »
W Accencie II filtr jest pod tylną kanapą.

Vex

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Lipiec 2008, 23:37:38 »
Nie zwrocilem uwagi, swoja droga pomyslowe rozwiazanie.

Hants

• Gość
Re: Zapach benzyny w kabinie - Accent 2000
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Lipiec 2008, 05:18:37 »
Cytat: "bobi17"
czy może to być powiązane ze świeceniem się lampki "check engine"?

Moze i to calkiem powaznie. Gumowe przewody paliwowe parcieja.. Gwatowny spadek cisnienia w ukladzie (jesli masz wtrysk). Przejrzyj sobie dokladnie silnik - pewnie znajdziesz cos nienormalnego. Obstawialbym lacznik elastyczny wydechu - dziury moga oklamywac sonde lambda, a to na bank zapala 'check engine'

Vex

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Lipiec 2008, 17:43:29 »
Lacznik elastyczny wydechu dostarczal by mniej wygluszony dzwiek co jest odrazu odwczuwalne dla ucha.

bobi17

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Lipiec 2008, 11:16:44 »
Dzięki za zainteresowanie i sugestie. Jeśli poznam przyczynę problemu - dam znać.

Pozdrawiam serdecznie.

e-gen

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 23 Lipiec 2008, 13:11:16 »
Sprawdź system recyrkulacji par paliwa tzw. EVAP --> na hmaservice.com znajdzie schematy;

w każdym razie za lewym tylnym kołem znajduje sią plastikowy, prostokątny pojemnik o pojemności ok. 2 L do którego trafiają opary/skroplone paliwo tzw. EVAP canister.
Oczywiście paliwo które trafia do EVAP canister nie jest tam magazynowane na stałe lecz trafia do zbiornika paliwa.

Ważnymi elementami układu jest:
- zawór PCV
- elektrozawór PCSV (Purge Control Solenoid Valve), który powinien mieć rezystencje na poziomie 26 Ohm
- drożność układu podciśnieniowego (wszelkie dziurki w kolektorze dolotowym należy sprawdzić pod kątem drożności ;) )

Problemy z EVAP powodują problemy z zapalaniem, obrotami biegu jałowego, zamuleniem przy wkręcaniu się na obroty. Bardzo ważny układ ale niedoceniany :idea:

zielu_lodz

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Czerwiec 2009, 16:07:31 »
Zauważyłem że mój Accent II, śmierdzi paliwkiem. Zapach czuć na zewnątrz pojazdu z tyłu, czasami w kabinie.

I to raczej wtedy gdy go odpalam zimnego. Czy to może być spowodowane odpalaniem na tzw. ssaniu ? obroty są wyższe gorsze spalanie? I nie wiem czy to normalne? chyba czuć z EVAP?

Czy powyżej opisany problem został rozwiązany? :)

e-gen

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Czerwiec 2009, 22:54:11 »
Cytat: "zielu_lodz"
Zauważyłem że mój Accent II, śmierdzi paliwkiem. Zapach czuć na zewnątrz pojazdu z tyłu, czasami w kabinie.

I to raczej wtedy gdy go odpalam zimnego. Czy to może być spowodowane odpalaniem na tzw. ssaniu ? obroty są wyższe gorsze spalanie? I nie wiem czy to normalne? chyba czuć z EVAP?

Czy powyżej opisany problem został rozwiązany? :)

ten plastikowy pojemnik za lewym tylnym kołem może być pęknięty - sprawdź

zielu_lodz

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Czerwiec 2009, 22:07:10 »
Nie widziałem żeby był pęknięty. a oglądałem dokładnie; przez jakiś czas nie śmierdziało, dzisiaj słońce rano przyszło i znowu jak się nagrzał to czuć paliwo :/

[edit]
Problem rozwiązany. Był bardzo minimalny wyciek na szybko złączce przy filtrze paliwa. Filtr znajduje się pod tylna kanapą i dodatkowo nie szczelność była przy tej klapce domykającej.

Uszczelniowe + wymiana filtru i buja.

Gdyby ktoś miał jeszcze taki problem to należy sprawdzić oring w tych szybko złączkach do filtru, ponieważ to również może być przyczyną minimalnego wycieku no i zapachu...