Autor Wątek: mechanizm otwierania szyby  (Przeczytany 3979 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pawelts

• Gość
mechanizm otwierania szyby
« dnia: 15 Marzec 2009, 10:03:47 »
Witam nie działa mechanizm otwierania szyby kierowcy, chciałem sprawdzić co sie stało bo myślałem że szyba jakoś opadała z windy , ale okazała się że urwana jest linka na której to wszystko chodzi, i tutaj pytanie, czy ktoś bawił sie w wymianę tej linki ? czy raczej wymieniacie całe mechanizm? wiecie gdzie można dostać taka linkę ? czy np linka hamulcowa do roweru by pasowała? z góry dzięki

dudek85

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Marzec 2009, 13:34:15 »
ja tez am z tym problem;/przepalił mi się silniczek od elektrycznej szyby i poplątały mi się linki w mechanizmie;/ i pogięły.. nie wiem jak je zwinąć na nowo żeby dobrze chodziło..bo teraz zamiast silniczka mam korbkę;d bo dało się zmienić ponieważ elektryczne szyby były dokładane..czy ktos wie jak to ma chodzić chodzi mi o położenie linek w mechanizmie.

hytm

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Marzec 2009, 02:28:31 »
witam ja mam ciut inny problem, szyba mi sie otwiera, niestety przy zamykaniu przekrzywia sie, zamyka sie nierowno i musze recznie podciagac jedna strone, co moze byc przyczyna? moze ktos juz sie z tym spotkał?

pawelt

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Marzec 2009, 08:21:56 »
Ja miałem podobnie.
U mnie przyczyną było to, że jedna z prowadnic szyby zbyt mocno ją trzymała.

Trzeba rozkręcić drzwi i sprawdzić dokładnie co jest nie tak.

A co do linki, to gdy mi zardzewiała i pękła, to kupiłem cały używany mechanizm za 150zł. Samej linki nigdzie nie znalazłem, a i wymiana mogła by być dość kłopotliwa.

IgoReCzeK

• Gość
Re: mechanizm otwierania szyby
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Marzec 2009, 09:21:49 »
Cytat: "pawelts"
czy raczej wymieniacie całe mechanizm? wiecie gdzie można dostać taka linkę ? czy np linka hamulcowa do roweru by pasowała? z góry dzięki

Witam. Bawił się i to z pozytywnym efektem. Wykorzystałem do tego linkę rowerową, ale nie hamulcową, bo jest za gruba lecz linkę od tylnej przerzutki. Tutaj z racji mojego rowerowego hobby polecam linki w granicach 10 złotych, nie tańsze, dlaczego? Na lince trzeba zacisnąć element oporowy (jeśli linka będzie z kiepskiej chińskiej stali, to Ci szybko pęknie), który później jest jedynym elementem napędowym uchwytu do szyby. Wykorzystałem do tego celu 2 nakrętki o niewielkiej średnicy zaciśnięte jedna za drugą. Jest niewielki problem z naciągnięciem linki ale do pokonania.
hytm, przyczyną Twoich problemów może być skorodowana prowadnica, która nie jest w stanie utrzymać szyby w prawidłowym położeniu. Po zdjęciu tapicerki z drzwi będziesz wszystko wiedział, czy się po prostu poluzowała, czy jest tak jak ja sugeruję. Nowa prowadnica kosztowała w granicach 50 PLN, więc jesli masz czas można poszukać coś używanego w dobrym stanie. Pozdrawiam Igor.

pawelts

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Marzec 2009, 20:25:53 »
IgoReCzeK wielkie dzięki właśnie o to mi chodziło, zastanawiam sie jak zrobiłeś to z tymi nakrętkami ale liczę na to że jak to wszytko rozkręcę i zobaczę co i jak to mnie olśni i coś wymyśle :) dzięki wielkie raz jeszcze!!

pepe1974

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Marzec 2009, 12:10:42 »
Witam. Ja miałem ten sam problem kilka dni temu pękła mi linka w mechanizmie,więc się zabrałem do wymiany linki.Kupiłem dwie linki o dł ok.2 m każda, koszt 8 zł jedną o średnicy 1,6mm i 2 mm, ta pierwsza była za sztywna problem z nawinięciem na wałek od silniczka a ta druga za gruba,strasznie się zdenerwowałem więc pojechałem na szrot, kosztował mnie cały mechanizm 50 zł oczywiście po lekkich targach :mrgreen: .Ja zadowolony i szrociak :-D .
Pozdrawiam.

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Marzec 2009, 20:44:09 »
Cytat: "pawelts"
zastanawiam sie jak zrobiłeś to z tymi nakrętkami

Witam ponownie. Nanizałem je jak koraliki podczas wymiany linki. Później ją naciągnąłem nawijając odpowiednio na bębenek i na koniec zacisnąłem nakrętki w imadle, w miejscu gdzie powinny się znajdować wraz z prowadnicą od szyby ( góra-dół-środek – jak sobie wybierzesz ). ;-) Niech tylko czasem Cię nie podkusi przeciąć nakrętki! Nie będzie się później trzymała ( linka będzie przesuwała się góra - dół, a szyba pod swym oporem nie będzie napędzana ). Pozdrawiam Igor.

hytm

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Marzec 2009, 23:34:07 »
dobrałem się do tego, szyba nie trzyma sie prowadnicy, ( u mnie jest mocowana w takim plastiku) widac ze ktos to na sylikon kiedys przykleił, niestety z jednej strony sie to nie trzyma, nie wiem czy to jest problemem zamykania mojej szyby czy tylko następstwem innego problemu. Dzięki Igor, pozdrawiam

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Marzec 2009, 00:37:17 »
Cytat: "hytm"
szyba nie trzyma sie prowadnicy, ( u mnie jest mocowana w takim plastiku) widac ze ktos to na sylikon kiedys przykleił

Szyba jest fabrycznie mocowana czarnym silikonem do tego plastykowego elementu, on natomiast jest mocowany z tego co pamiętam 2 śrubami do prowadnicy podnoszącej i opuszczającej szybę. Jeśli szyba jest niestabilna na tym plastykowym uchwycie, to będzie zapierać się w uszczelce i nie domykać. :-/ Z tego co wiem, to można dostać taki czarny silikon i skleić szybę ponownie. Czas schnięcia jednak to około 24 godziny. Miałem ten problem z szybą przy tylnych drzwiach w Accencie, po prostu się urwała z tego plastykowego uchwytu. Jak masz dostęp do wnętrza drzwi, to zobacz czy prowadnice nie są skorodowane. Korozja ma to do siebie, że prowadnice puchną i zaciskają uszczelkę, przez co szyba w niej ma większy opór przy przesuwaniu i uchwyt może się oberwać przy opuszczaniu szyby.

hytm

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Marzec 2009, 00:36:03 »
ja slyszalem o patencie z dentka. naciaga sie ja w dwie osoby, wklada w ten plastikowy element razem z szyba i puszcza dentke, ponoc zaden klej tak nie trzyma. jak tylko zrobi sie cieplo to wymontuje cala szybe i cos pokombinuje, niestety nie mam garazu wiec jestem uzalezniony od pogody. pozdrawiam