Forum > Santa Fe SM

[Santa Fe SM] Regulacja hamulca ręcznego - naciąganie linki

<< < (3/4) > >>

zdzwod123:
witam mozecie mi podpowiedzieć jak dojść do hamulca ręcznego w kabinie auta chciałbym podciągnąć linkę bo za wysoki ma skok w santa fe 2,0crdi 2005r 112KM

volcan:
Trzeba zdjąć górną osłonę tunelu środkowego (tego z podłokietnikiem).

Odkręcasz dwa wkręty z przodu - po bokach tunelu (przed przednim pojemnikiem na napoje oraz uchwytem na monety), potem otwierasz podłokietnik i delikatnie wyrywasz czarną część (tą z regulacją świateł itd.) z zaczepów. Ja zaczynam od otworu na rygiel schowka (normalnie palec wkładam i pociągam).

Musisz oczywiście uważać na kable (od regulacji wysokości świateł oraz podgrzewanych foteli, jeżeli je masz) - wypina się je klasycznie - wtyczka z wciskaną zawleczką. Ja mam skrzynię automatyczną, więc nie miałem problemu z mieszkiem dźwigni zmiany biegów - nie wiem jak wygląda sprawa zdjęcia mieszka z dźwigni w wersji ze skrzynią manualną (przypuszczam, że góra mieszka będzie zaciskana opaską na przetłoczeniu w gałce i zdejmiesz to dość łatwo).

Regulacja ręcznego jest pod schowkiem podłokietnika. Jeżeli nie uda Ci się ruszyć śrub regulacyjnych - pozostanie regulacja przy kołach (też ponoć da się tam podciągnąć). U mnie nie dało się poruszyć tych śrub, więc zostawiłem tak, jak jest a mechanik przy wymianie tylnych klocków poprawił właśnie przy kołach.

Zdjęcie zapożyczone z allegro - w przedniej części czarnej, górnej nakładki na tunel widać otwory na wkręty - te, które musisz w pierwszym kroku odkręcić.

zdzwod123:
serdecznie dziękuję jutro zabieram się za robote .Pozdrawiam

volcan:

--- Cytat: "felkner" ---Tak a powiedzcie jak się to ma w przypadku 4 WD . My czyli osoby posiadające napęd 4 WD posiadamy z tyłu tarcze z kolcami a nie bębny ze szczękami . Klocki nowe - układ odpowietrzony a słabo trzyma .  :roll:
--- Koniec cytatu ---

Ręczny przecież jest na szczękach i bębnie - z tyłu jest tarczobęben - hamulec zasadniczy owszem - jest tarczowy, ale na środku tarczy jest jeszcze malutki bęben ze szczękami do realizowania funkcji hamulca ręcznego.

Aka:
Witam
Mam problem z hamulcem ręcznym: działa doskonale blokując staczanie się samochodu do przodu, natomiast nie działa wcale podczas staczania się do tyłu. Eszystko oczyszczone, przedmuchane, wyregulowane, itd - nic nie pomaga. Co to może być?!

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej