Autor Wątek: [Accent X3] Wymiana klamki wewnętrznej  (Przeczytany 10512 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

NoiR

• Gość
[Accent X3] Wymiana klamki wewnętrznej
« dnia: 13 Marzec 2013, 09:23:23 »
Witam!

Chciałbym się Was poradzić na temat wymiany klamki wewnętrznej od strony kierowcy w Accencie X3. Otóż nową i oryginalną klamke juz kupiłem. Muszę wymienić, ponieważ starą jak dokręcał niegdzyś mój ojciec- dokręcił za mocno i popękała. Jakiś czas dało z tym radę, ale teraz jest już taka że się w końcu rozleci. Sama zamówiona klamka nie wygląda na nic strasznego. Nie mam przy klamce w aucie żadnej elektroniki typu otwierane szyby itd., natomiast sama klamka trzyma sie na jednej śrubie i nie wygląda to skomplikowanie. Stąd chciałbym prosić o rady czy to jest szybka robota- wystarczy odkręcić samą klamkę, pozakładać wszystko odpowiednio i po sprawie, czy też trzeba ściągać coś więcej w drzwiach i się do nich dobierać.

Dzieki za rady :)

dario

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Marzec 2013, 17:06:59 »
Wystarczy odkręcić wkręt,ściągnąć zabezpieczenie cięgna,wyciągnąć cięgno i założyć nową klamkę w odwrotnej kolejności.Podczas wyciągania klamki trzeba ją delikatnie podciągnąć do tyłu. ;-)

radi91

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 14 Marzec 2013, 18:59:55 »
Klamka nie trzyma się na samej śrubce, jest ona na zatrzasku, który wchodzi w drzwi. :) Jeżeli była już kiedyś ściągana to nie będzie problemu.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 14 Marzec 2013, 23:47:52 »
Film w części przedstawia jak zamocowana jest klamka wewnętrzna. Proszę oglądać tylko od 4:45 do 5:55 i od 7:41 do 8:25.

NoiR

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Marzec 2013, 23:19:09 »
Wielkie dzięki wszystkim za odpowiedzi! :)

Chciałbym dopytać o ten filmik- osoba na filmie raczej chce wymienić klamke zewnętrzną lub dobrać się do zamka, gdyż rozebrała wszystko: zewnętrzną klamkę, zamki, bok drzwi. No ogólnie to rozgrzebał facet drzwi. Oczywiście w moim przypadku chcąc wymienic tylko wewnętrzną pękniętą klamkę nie będę musiał rozbierać tego wszystkiego a jedynie odkręcić samą klamkę tak? Dopytuje ponieważ ten filmik mnie troszkę zaniepokoił.

Napewno była już wcześniej rozbierana gdyż przy dokręcaniu ojciec przesadził. Od razu informuję, że nie mam obecnie możliwości skontaktowania się z ojcem w tej sprawie.

radi91

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 15 Marzec 2013, 23:26:48 »
Jeżeli chcesz wymienić tylko wewnętrzną klamke to należy tylko odmrecic jedną śrubkę, na której trzyma się klamka, odłączyć metalowy "drut" od zamka i po problemie.

NoiR

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Marzec 2013, 09:12:21 »
Spoko, dzięki :) Jak znajdę chwilę i to zrobię to dam znać.

lamel1

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Listopad 2013, 20:31:40 »
Witam, mam problem z wyjściem swojej klamki wewnetrzej w accent'cie lc. Odkrecam srobke , lewa strona w sumie trochę puszcza ale prawa zaklinowana. Ni chce nic robić na siłę i nir wiem czy jest na to jakiś patent czy muszę odkręcić boczek. Nie wiem zresztą jak to zrobić. Dodam że mam elektryczne szyby i lusterka

Offline kosmos2011

• Giełda

lamel1

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 01 Listopad 2013, 23:10:36 »
Dzięki wielkie ;) Ide do garażu, zobaczymy czy tym razem się dogadamy ze sobą ;) Tak w ogóle to potrzebuje lewa wewnetrzna klamke wlasnie, urwal sie taki plastik ze strony kierowcy a teraz przekladam z tylu od pasażera. Jak ktoś z Krakowa miałby takie coś to chętnie kupię ;D

[ Dodano: 2013-11-02, 15:19 ]
Klamka zamieniona. Nie miało to nic wspólnego z delikatnym sciąganiem, użycie wielkiego sróbokręta z latarką typu "młotek" było niezbędne, ale wszystko siedzi na swoim miejscu ;) Dzięki jeszcze raz ;)