Forum > Sonata
Sonata - automatyczne skrzynie biegów
IgoReCzeK:
Sonata (EF) 2002-2005 wyposażona jest w automatyczną 4 biegową skrzynię biegów (D) i jeden bieg wsteczny (R), którą obsługuje się jedynie poprzez dźwignię ( z przyciskiem na szczycie ) umieszczoną między fotelami kierowcy i pasażera. Dostępne położenia dźwigni zmiany biegów to: P R N D oraz zmiana sekwencyjna [+] [-]. Jak widać na poniższych fotografiach po przesunięciu dźwigni w prawą stronę przy pozycji D uzyskujemy możliwość ręcznej zmiany biegów zarówno na wyższe jak i na niższe, bez możliwości jej przeciążenia ( komputer odpowiedzialny za sprawdzanie momentu obrotowego skutecznie koryguje ewentualne błędy popełniane przez kierowcę nie pozwalając przy zbyt małej prędkości wrzucić 3 lub 4 biegu lub samodzielnie zmniejsza bieg przy zmniejszającej się prędkości samochodu ).
BartBartez:
A da rade jeździć do odcięcia???
IgoReCzeK:
Witam ponownie. Nie wiem jak w innych modelach skrzyń się to odbywa, ale w mojej Sonacie odbywa się to tak, że przy wciśniętym pedale gazu do podłogi samochód przyśpiesza do 6000rpm na danym biegu i następuje zmiana biegu na wyższy ( sprawdziłem empirycznie to na biegu 1, 2, 3 i na każdym jest tak samo ). Nie sprawdzałem co dzieje się przy 6000rpm na 4 biegu, bo może włącza się jakiś dopalacz i samochód zaczyna szybować? :mrgreen: Pozdrawiam Igor.
Dodano: 2008-07-09 o godz. 17:32
Może nie wyraziłem się zbyt jasno w każdym bądź razie skrzynią biegów można sterować dowolnie zarówno wrzucając kolejne biegi jak i je redukując. Jest tylko zabezpieczenie elektroniczne, by jej nie przeciążyć. Nie da się wrzucić 4 biegu jadąc kilkanaście kilometrów na godzinę, a przy zdjętej nodze z pedału gazu przy pewnych prędkościach komputer sam redukuje biegi z 4 na 3 lub z 3 na 2. Skrzynia pozwala ruszyć samochodem z 1 biegu jak i z 2 przy ręcznym sterowaniu, co jest szczególną zaletą w okresie zimowego oblodzenia jezdni.
BartBartez:
Czyli sekwencyjna zmiana daje tylko tyle, że można sobie ręcznie zredukować bieg???
A do góry i taka sama przełączy?
Roman_d:
Sekwencyjna przydaje się zimą. Wrzucasz na 2 i możesz spokojnie ruszać. Przynajmniej teoretycznie. Jeszcze nie mam za dużego doświadczenia z tymi skrzyniami więc się nie wypowiadam za dużo :D
Nawigacja
[#] Następna strona