Autor Wątek: [Getz] świece żarowe  (Przeczytany 9721 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

marekityle

• Gość
świece żarowe
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Marzec 2009, 20:40:22 »
W tej sytuacji ja obstawiam na któryś z czujników temperatury (paliwo, powietrze silnik) skoro ciepły silnik pracuje normalnie, tylko :-? zastanawia mnie, dlaczego w takiej sytuacji nie świeci się kontrolka CHECK (sygnalizacja usterki układu sterowania wtryskiem)

kiboo

• Gość
świece żarowe
« Odpowiedź #16 dnia: 23 Marzec 2009, 20:47:03 »
Cytat: "marekityle"
W tej sytuacji ja obstawiam na któryś z czujników temperatury (paliwo, powietrze silnik) skoro ciepły silnik pracuje normalnie, tylko :-? zastanawia mnie, dlaczego w takiej sytuacji nie świeci się kontrolka CHECK (sygnalizacja usterki układu sterowania wtryskiem)

Zapomiałem,
w czasie jazdy gdy na przykład stoję na światłach to spada na 800 i ,,rzuca silnikiem"a za chwilę na następnych na 1000 w czasie jazdy słychać ten skok obrotów <co?> :-(
Szukam <pomocy>
W środę komputer.

marekityle

• Gość
świece żarowe
« Odpowiedź #17 dnia: 23 Marzec 2009, 21:17:01 »
kiboo,
Nie chce krakać, ale zapytam :oops:
Jak długo jesteś właścicielem tego autka i jaki ono ma przebieg?
Niestety nowoczesnego Diesla dużo łatwiej zarżnąć niż benzynę a naprawy są wyjątkowo kosztowne

poczytaj
10 przykazań Diesla

kiboo

• Gość
świece żarowe
« Odpowiedź #18 dnia: 24 Marzec 2009, 08:43:07 »
Gatzka mam od grudnia , 120 tyś.
Ale dzisiaj rano zimno śiniegu napadało cały samochód oblodzony i niespodzianka ;
odpalam -krótki czas nagrzewania siwiec odpalił ,,normalnie" orbroty na 1000 :-D juz nie wiem co to jest acha wczoraj tak z nudów powyciągalem wszystkie bezpieczniki itp .na zasadzie przetarcia styków odłączyłem aku .
W cuda :roll: <glupek2> nie wierze ale może cos nie stykało poczekam zobacze ale i tak środa komp.

Przykazania juz wczesniej znałem ,jedno złamałem PALIWO na stacji ,,po drodze" <glupek2>

marekityle

• Gość
świece żarowe
« Odpowiedź #19 dnia: 24 Marzec 2009, 15:02:43 »
Cytat: "kiboo"
powyciągalem wszystkie bezpieczniki itp .na zasadzie przetarcia styków odłączyłem aku
to na 99% komp nic nie pokaże chyba że usterka się powtórzy, odpinając aku najprawdopodobniej skasowałeś wszystkie błędy

kiboo

• Gość
świece żarowe
« Odpowiedź #20 dnia: 25 Marzec 2009, 07:25:57 »
Witam

powyciągalem wszystkie bezpieczniki itp .na zasadzie przetarcia styków odłączyłem aku
to na 99% komp nic nie pokaże chyba że usterka się powtórzy, odpinając aku najprawdopodobniej skasowałeś wszystkie błędy

Dzisiaj dalej wszystko jest OK .Odpala normalnie . :-D

30.03.2009
Zaobserwowałem taką zależność :
1.jak odpalę z troszkę wieksza ilościa,, gazu"to jest wszystko ok(obroty nie spadają na 800 po zdjeciu nogi z gazu utrzymują się na 1000)
2.jak odpalę bez dodatkowego gazu to spadają obroty na 800 i ,,skacze silnik"
 <glupek2> nie mam pojęcia o co chodzi mechanik też .

kiboo

• Gość
świece żarowe
« Odpowiedź #21 dnia: 30 Marzec 2009, 19:46:36 »
Witam
30.03.2009

<glupek2> nie mam pojęcia o co chodzi mechanik też straszy mnie wtryskami :cry: .
Jak miałem jechać na komp to silnik palił normalnie :shock:

marekityle

• Gość
świece żarowe
« Odpowiedź #22 dnia: 30 Marzec 2009, 21:23:56 »
jak odpalę bez dodatkowego gazu
:shock: :o
ja się jeszcze osobiście nie spotkałem z Dieslem który w zimie odpaliłby bez wciśnięcia gazu (tak do ok. 1/3) które powoduje zwiększenie dawki i przyspieszenie kontu wtrysku paliwa co w Dieslach które używałem i nadal używam umożliwia rozruch !! (nie chce mi się w to wierzyć żeby w nowych było inaczej ale mogę się mylić :-? )

wlad

• Gość
świece żarowe
« Odpowiedź #23 dnia: 31 Marzec 2009, 08:29:39 »
ja się jeszcze osobiście nie spotkałem z Dieslem który w zimie odpaliłby bez wciśnięcia gazu (tak do ok. 1/3)

we wszystkich nowoczesnych dieslach wszystkim steruje komputer i nie ma potrzeby dotykania pedalu gazu[takze w hyundai'u].

kiboo

• Gość
świece żarowe
« Odpowiedź #24 dnia: 02 Kwiecień 2009, 14:37:42 »
Witam
MAREKITYLE powiedział;
W tej sytuacji ja obstawiam na któryś z czujników temperatury (paliwo, powietrze silnik) skoro ciepły silnik pracuje normalnie, tylko zastanawia mnie, dlaczego w takiej sytuacji nie świeci się kontrolka CHECK (sygnalizacja usterki układu sterowania wtryskiem)Wracam z komputera
dwa błędy
113
118
 czujnik temp zew i wew.
Skasowane , narazie jest ok do nastepnej wariacji silnika potem jeszcze raz komp.Jak sie powtórzą to czujnik do wymiany.
Gdzieś widziałem objasnienia błędów nie wiecie gdzie moge ja odnaleźć ?

elektryk92

• Gość
świece żarowe
« Odpowiedź #25 dnia: 02 Kwiecień 2009, 15:15:45 »
A czy w przypadku nierównej pracy dymi jak "Stefan Batory"?

W moim silniku przy tego typu kłopotach (też myślałem że żarowe) do wymiany poszedł EGR. Można by to sprawdzić,

Pzdr
Grzesiek

kiboo

• Gość
świece żarowe
« Odpowiedź #26 dnia: 02 Kwiecień 2009, 17:20:44 »
Cytat: "elektryk92"
A czy w przypadku nierównej pracy dymi jak "Stefan Batory"?

W moim silniku przy tego typu kłopotach (też myślałem że żarowe) do wymiany poszedł EGR. Można by to sprawdzić,

Pzdr
Grzesiek

Tak ,przy nierównej pracy kopci trochę mocniej niż ,,na luzie"
Odczyt :EGR 5% a po przygazowaniu skoczył do 95 %(co to EGR <glupek2> )
Na razie pali normalnie zobaczę rano.
Dzieki
Pozdrowienia z Kaszub
06.04.2009 Dalej odpala tal jak wyżej opisałem :-x

kiboo

• Gość
świece żarowe
« Odpowiedź #27 dnia: 20 Maj 2009, 12:15:09 »
Dalej walczę z tymi obrotami i tak mi sie nasuwa mysl przepływomierz powietrza?

kiboo

• Gość
świece żarowe
« Odpowiedź #28 dnia: 16 Czerwiec 2009, 20:58:40 »
Koniec walki z obrotami!!!! :-D
Wymieniony czujnik temp.płynu chłodzącego.
Kontrolka świec żarowych pali się 2-3 sekundy odpala normalnie(obroty ,,na luzie"nie spadają i są stałe)
Koszt
1 wymiana świec( nie potrzebna)-portfel zabolało :-/ :-x
2kupno czujnika i wymiana (strzał w dziesiątkę) ,na Allegro za czujnik chcieli 50zł i 79zł-
 orginał i nówka z serwisu w Słupsku 87zł!!!!!!!!!!
sam wymieniłem trochę słabe dojście ale się dało
Wnioski:
-zmieniam mechanika rodzinnego
-szukać rozwiązań samemu :!:
Tak na koniec dla tych co walczyli ze mną <piwo>