Forum > Santa Fe SM

[Santa Fe SM] gaśnie

<< < (2/2)

tjswitka:
a w jakiś domowy sposób można sprawdzić wtryski albo zapchało sie siteczko w regulatorze ciśnienia paliwa na listwie

barzuc:
Domowy sposób - odpalanie zimnego silnika albo obciążenie silnika i zobaczyć czy kopci na czarno albo na niebiesko - dopuszczalne tylko "białe" spaliny póki silnik się nie rozgrzeje choć trochę - potem nie powinno być ich widać (pomijam kwestię mrozu - wtedy zawsze widać ale parę wodną ;) ). Ja innego nie znam.

Sprawdź przede wszystkim też to co napisał stolek6 - czy sitko w zbiorniku nie jest zawalone i czy pompa w zbiorniku działa prawidłowo. To raczej nie powinno być kosztowne (samo sprawdzenie).

Najbardziej wiarygodne z najtańszych - podłączenie do kompa. Co by nie było - wg mnie każda diagnostyka lepsza i tańsza niż kolejne naprawy "w ciemno".

A może świece żarowe (czy jak te części się fachowo nie nazywają w Twoim przypadku) już się kompletnie skończyły? To też można podobno łatwo pomierzyć.

Dareq36:
Witam.
Miałem podobny problem , też mi gasł podczas jazdy i też po chwili można było silnik odpalić . Ale z każdym następnym zgaśnięciem "ta chwila" była dłuższa...aż do całkowitego "NIC".( nie zapalała się u mnie kontrolka ). Przyczyną był walnięty czujnik położenia wałka rozrządu. Natomiast kolo miał podobny problem ( Lantra - też silnik 2.0 crdi ) i u niego problemem były wtryski. Miał także problemy przy zapalaniu na zimnym silniku i była mała różnica , bo gdy np. przełączał na luz ...czuć było że nie pali na wszystkich cylindrach.
W moim przypadku usterkę stwierdzono po podłączeniu do kompa , natomiast u kumpla komp nic nie pokazywał - zrobił test "przelewowy" i wszystko było jasne.
Co do świec żarowych ....to raczej problem był by odczuwalny przy niskiej temperaturze, natomiast przy ciepłym silniku nie powinno to mieć wpływu na jego prace - gaśnięcie.
 Tylko przyczyn gaśnięcia może być dużo więcej ...( tak jak piszą wyżej ).
pozdro

tjswitka:
sprawdzałem pompe z zbiornika daje mi 6bar ale niemiałem jak sprawdzić na listwie , nie kopci jedy gdy jest zimny na bialo ale to przez chwile a potem jest ok sprawdzałem świece żarowe to mam jedną walniętom i szujniki na listwie jeden nic niepokazywał ( czujnik cisnienia nie regulator) do momentu gdy przez nieuwage mi spadł . Posprawdzałem co mogłem miernikiem złorzyłem pierwsze odpalenie dosyc długo krecił zanim odpalił , koleje 3 do 4 sec i odpalił ale dzisjaj za dziesiontym razem niechciał mi odpalic

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej