Autor Wątek: [Accent MC] Spadające obroty silnika.  (Przeczytany 19572 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Akwarysta6

• Gość
[Accent MC] Spadające obroty silnika.
« dnia: 03 Marzec 2013, 10:52:38 »
Witam, mam Accenta 1.4 z 2007 roku i od pewnego czasu mam pewien problem. Gdy zapalam auto po dłuższym postoju (po nocy np.), to po włączeniu silnika, po kilkunastu sekundach zaczynają spadać obroty silnika, silnik się dławi i w silniku słychać jakieś stuki, puki, tak jakby nie paliły wszystkie cylindry. Po 2 lub 3 takich spadkach obrotów, silnik zaczyna pracować normalnie i wszystko jest ok. Tak się dzieje, gdy samochód stoi z włączonym silnikiem, natomiast gdy po włączeniu silnika od razu ruszymy autem, to samochód nie ma mocy, szarpie, dławi się, miga check engine i po chwili wszystko jest ok i jedzie się dalej. Proszę o pomoc z moim problemem. Na kompie nie wychodzą żadne błędy i mechanicy ręce rozkładają. Pozdrawiam.

[ Komentarz dodany przez: Zbyszek: 2013-03-03, 11:38 ]
Tagowanie.

Hants

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Marzec 2013, 13:08:45 »
to może być cokolwiek..

Filtry: paliwa i powietrza, świece, kable, cewka, wtryski, walnieta przepustnica, silnik krokowy, zdychająca pompa paliwa, potężnie rozładowane aku, woda w cylindrze, leniwe krasnoludki...

Sprawdzić, zidentyfikować, wymienić...

k.jarek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Marzec 2013, 12:29:41 »
Mam takie same objawy w Getz 1.3 po nocy odpala za pierwszym razem i za parę sekund obroty spadają nie można wyjechać z garażu, przegaruję go trochę i jak się troszkę zagrzeje wszystko gra. Później pracuje bez zarzutu, nie przerywa i moc jest w porządku. Ciekawi mnie czy zdiagnozowałeś ten problem bo u mnie rozkładają mechanicy ręce. A takie porady jak Hands-a to bani nie po to człowiek się pyta żeby usłyszeć że ma osunąć usterkę i będzie ok.

Offline albert

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Marzec 2013, 13:30:53 »
W moim Getz'e były podobne objawy. Komputer nic nie wykazywał. Okazało się, że winna była przepustnica i po jej regeneracji ( tak to określił mechanik ) wszystko wróciło do normy. Dobry mechanik i diagnosta, to pewność sukcesu.

k.jarek

• Gość
Re: [Accent MC] Spadające obroty silnika.
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Marzec 2013, 06:59:00 »
Mam takie spostrzeżenia, że gdy się odpali zimny silnik to pracuje na ssaniu i za jakieś parę sekund wydaje się że to ssanie się wyłącza i dlatego nie wchodzi na obroty później gdy się trochę silnik zagrzeje wszystko jest ok. Nie wiem czy jest jakiś czujnik od tego ssania czy coś innego.

Akwarysta6

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 18 Marzec 2013, 07:41:05 »
Byłem ostatnio u innego mechanika. Na kompie wyszło wypadanie zapłonu na 3 i4 cylindrze. Stwierdził, że to wina kabli, które wymienił. Efekt- nic to nie dało. Dalej szukam przyczyny powyższego zachowania. Pozdrawiam.

sasek94

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Marzec 2013, 18:34:56 »
Cewka:)
U mnie był problem z wypadaniem zapłonu na 3i 4 cylindrze. Zmieniłem cewke i jest ok.

Akwarysta6

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Marzec 2013, 21:24:51 »
W tej chwili po wymianie kabli zapłonowych zniknęły błędy, ale gdy zapalam auto po postoju, to dalej obroty spadają i słychać strzelanie w kolektorze. Mój mechanik mówi, że to może być jaki czujnik w kolektorze i chce się temu bliżej przyjrzeć.

sasek94

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Marzec 2013, 21:33:28 »
Zaraz po wymianie i wykasowaniu błędy znikają. Powracają po 500km zwykle ( około).

Akwarysta6

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Kwiecień 2013, 07:00:45 »
Witam, jak na razie mój problem nie rozwiązany. Kable wymienione, błędów nie ma, a samochód dalej na zimnym silniku strzela w kolektor i się dusi. Mechanik stwierdził, że może to być czujnik położenia wału lub jakiś czujnik ciśnienia czegoś tam, który jest w kolektorze, ale nie ma pewności. Teraz jest taki problem, że okazało się, iż nie ma zamienników w/w czujników, a głupotą jest kupowanie oryginału, jak nie wiadomo, czy to na pewno pomoże. Poradźcie, co zrobić. Może ktoś orientuje się, czy można gdzieś kupić zamienniki tych czujników? Pozdrawiam.

Offline Zbyszek

• Administrator
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Kwiecień 2013, 15:28:24 »
Popytaj w Inter Carsie. Kilka jakichś czujników mają. Musisz tylko dokładnie wiedzieć jakie.

Akwarysta6

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 07 Kwiecień 2013, 18:39:54 »
No właśnie w inter carsie tego czujnika nie mają, bo mechanik już sprawdzał. Są inne, ale tego czujnika ciśnienia kolektora ssącego nie ma w zamienniku, a kupować oryginał, jak nie ma pewności, czy to ten czujnik jest zepsuty, to troche bez sensu jest.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Kwiecień 2013, 18:51:23 »
Oryginał to KEFICO 39300-38110 dla pewności sprawdz jeszcze na obudowie czujnika.

Tutaj http://allegro.pl/hyundai-czujnik-kolektora-sensor-map- możesz kupić Kefico z gwarancją działania za 55 pln z przesyłką, albo poszukać na szrocie gdyż był montowany w różnych modelach benzynowych.

Znalazłem jeszcze zmiennik ERA550394B co dziwne w MI który jest częścią IC http://www.motointegrator.pl/produkty/427530-czujnik.

Akwarysta6

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Kwiecień 2013, 19:16:12 »
Dzięki bardzo za pomoc.

Offline Zbyszek

• Administrator
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Kwiecień 2013, 20:01:14 »
W IC też jest dostępny pod tym numerem.