Autor Wątek: [Santa Fe SM] Podgrzewane siedzenia  (Przeczytany 26684 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

icepol

• Gość
[Santa Fe SM] Podgrzewane siedzenia
« dnia: 25 Luty 2013, 00:25:26 »
Witam

Po wciśnięciu guzka zapala się kontrolka ale tak naprawdę to w tyłek wcale nie jest ciepło.
Czy jest jakiś czujnik dostosowujący temperaturę fotela do temperatury panującej w kabinie? No i jak sprawdzić czy to co podgrzewa siedzenie jest sprawne i czy da się to wymienić?

pozdrawiam

ed. dodanie opisu do tematu. tekla

jaclwapl

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Luty 2013, 09:16:42 »
na 100% nie jest ciepło? może nie czujesz... zanim ciepło przebije się przez ubranie to trzeba wysiadać:) U mnie rozgrzewa się tak z 3-5 min jak jadę. Zrób prosty test. Włącz podgrzewanie w zimnym samochodzie i dotknij (przyciśnij ręką dość mocno) siedzenia... powinno być czuć różnicę. oczywiście nie włączaj ogrzewania kabiny.
Pod siedzeniem jest kostka od podgrzewania.. może się wypięła albo coś... podgrzewanie to bardzo prosty mechanizm więc łatwo będzie zdiagnozować usterkę.

Offline zkit

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Luty 2013, 21:01:16 »
Aby sprawdzić siedzenia czy grzeją trzeba najpierw na nie usiąść, gdy nie ma obciążenia to nie grzeją. Można też sprawdzić kostki od włączania siedzeń. Lekko je trzeba podważyć i zobaczyć czy która się nie wypięła. Ja tak miałem. Po podpięciu kostki wszystko działa do dziś.

icepol

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Luty 2013, 22:40:08 »
siedzenia zimne nawet gdy siedzę a kostki wyglądają na nie naruszone. Jak już ruszać to które bo są tam jakieś w zółtym pancerzu i w czarnym i jakieś 2 drobne izolowane taśmą izolacyjna

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Luty 2013, 23:17:50 »
Sprawdż najpierw bezpiecznik nr 6 15A.Czy działa podświetlenie włączników ?

Masa

JKowalski

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Wrzesień 2014, 20:38:54 »
Cytat: "kosmos2011"
O których kabelkach piszesz.

[url=http://images66.fotosik.pl/171/204bdf393a73fac2m.png]Obrazek[/URL][url=http://images69.fotosik.pl/171/cee10c6af550962dm.png]Obrazek[/URL]

Sęk w tym, że mam dodatkowy kabelek wyprowadzony razem z kablem Airbagu natomiast nie mam kabla takiego który faktycznie jest do podgrzewania jak wynika z drugiej fotki,

Offline ololysy

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 15 Wrzesień 2014, 13:50:48 »
Ja w swoim wozidle nie mam grzania foteli...Czy można coś takiego dorobić? Zima już tuż tuż a w tyłek przy skórach będzie zimno...

Offline vanhelsing

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 15 Wrzesień 2014, 14:19:07 »
Można takie uniwersalne akcesoryjne maty grzewcze kupić w sklepach po około 100zł. Kładzie się toto na siedzeniu i podłącza do gniazdka zapalniczki. Działa. Minusem jest wygląd. Ale przy odrobinie wysiłku można by chyba upchnąć taką matę pod obiciem i podłączyć do instalacji. Wydaje mi się że to najprostsze rozwiązanie.

[ Dodano: 2014-09-15, 15:31 ]
Z ciekawości sprawdziłem i mam te wszystkie przewody z białą kostką pod siedzeniami a pod deską kostkę oznaczoną na zdjęciu I/P-E ale nie mam przycisków do włączenia na środkowym tunelu. Nie ma też kostek do podłączenia w tunelu. Czyli nic z tego nie będzie?

Offline ololysy

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Wrzesień 2014, 12:34:23 »
Kosmos 2011 Jesteś kosmiczną kopalnią wiedzy i wiadomości!. Szacun...

Speedy112

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Wrzesień 2014, 18:19:08 »
Nikt koledze nie napisał ,że siedzenia nie grzeją jeśli temperatura przekracza 20`C + - 3,5`C czyli nie zadziałają jeśli na dworze mamy 16.5`C

Offline ololysy

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Wrzesień 2014, 20:23:23 »
A tak na marginesie...co myślicie o matach oferowanych na alledrogo? Jest fajny na oko zestaw na dwa fotele, siedzisko i oparcie. kosztuje ok. 300 zeta. Warto?

DriverOpolskie

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Wrzesień 2014, 20:47:03 »
Cytat: "Speedy112"
Nikt koledze nie napisał ,że siedzenia nie grzeją jeśli temperatura przekracza 20`C + - 3,5`C czyli nie zadziałają jeśli na dworze mamy 16.5`C

U mnie grzeje nawet w upał. Jak żona wkłada swoje "pazury" w okolice lewarka, zawsze zahaczy tipsem o któryś z włączników. Mówiłem żeby spiłowała, bo kiedyś doprowadzi do nieszczęścia i nas wypali. Już kilkakrotnie myślałem, że popuściłem i tak mi goraco, dopiero po chwili zauważyłem świecącą kontrolkę.

Offline ololysy

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Październik 2014, 16:13:08 »
Macie pomysł skąd wziąć napięcie do dodatkowego ogrzewania foteli? Sprawdzałem swoje i oprócz zasilania airbagów nie ma żadnych kabli...

Offline vanhelsing

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Październik 2014, 21:10:30 »
ololysy-może podciągnąć z gniazda 12v?