Autor Wątek: [Santa Fe SM] Alarm  (Przeczytany 25766 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

szteo

• Gość
[Santa Fe SM] Alarm
« dnia: 21 Luty 2013, 14:03:23 »
Witam mam pytanie na jakiej zasadzie działa alarm w moim aucie. Dziś zamknąłem go pilotem gdy otworzyłem kluczykiem nic się nie stało.Powyższe czynności powtórzyłem  po wyjściu ze sklepu i odezwał się alarm.
I jeszcze jedno czy można tak go ustawić że przy zamykaniu i otwieraniu będzie krotki sygnał?

jaclwapl

• Gość
[Santa Fe SM] Alarm
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Luty 2013, 23:08:43 »
Ustawić sygnału się nie da. Alarm włącza się poprzez naciśnięcie pilota (zamknięcie drzwi). Po tej czynności każde otwarcie klapy, drzwi i chyba nawet wlewu kończy się alarmem. Rozbroić alarm można przez otwarcie samochodu z pilota (i tylko tak). Alarm nie uzbroi się jak masz np. niedomknięte drzwi. Dziwne jest to, że się uzbroi i zaraz zacznie wyć jak zamkniesz go z pilota przy otwartej masce... nie testowałem innych konfiguracji ale jak Ci się chce to możesz sam sprawdzić i podzielić się wiedzą, ja wolę nie denerwować żony wyciem pod oknem dla zabawy... ups... dla dokonywania bardzo istotnych pomiarów konfiguracyjnych:)

maciekw

• Gość
[Santa Fe SM] Alarm
« Odpowiedź #2 dnia: 24 Luty 2013, 12:02:31 »
u mnie alarm w ogóle się nie uzbrajał, gdy nie miałem dociśniętej krańcówki od maski (czyli gdy była otwarta). Możliwe, że Twój alarm się uzbraja po kilku sekundach dopiero, a może po prostu nie domknąłeś drzwi, maski lub bagażnika - jeżeli jedna krańcówka nie jest zamknięta to alarm się nie uzbraja.
Sprawdź krańcówki drzwi i klapy (na zasadzie czy zapala się światło w środku po otwarciu i gaśnie po zamknięciu). Maskę sprawdzisz tak, że po jej otwarciu znajdziesz krańcówkę nad atrapą po stronie pasażera. Wciśnij ją, zamknij pilotem samochód (drzwi i klapa powinny być zamknięte) i puść krańcówkę. Powinno zacząć wyć.

szteo

• Gość
[Santa Fe SM] Alarm
« Odpowiedź #3 dnia: 26 Luty 2013, 09:47:56 »
A co jeśli zamknę go kluczykiem nie pilotem alarm i immobilizer  się uzbroi czy nie?

Offline albert

• Giełda
[Santa Fe SM] Alarm
« Odpowiedź #4 dnia: 26 Luty 2013, 10:11:56 »
Immo działa przy zamykaniu kluczykiem, ale alarm nie. Alarm trzeba uzbroić z pilota. U mnie, gdy nie domknę szyby lub zostawię otwarte drzwi, alarm po nacisnięciu pilota uzbroi się, ale po kilku sekundach zacznie wyć.
W pierwszym poście napisałeś, że zamknąłeś samochód pilotem, a otworzyłeś z kluczyka. Mam podejrzenia, że naciskając pilota przy zamykaniu, nie zwróciłeś uwagi, czy alarm zadziałał, czy błysnęły kierunkowskazy. Chwyciłeś za klamkę? Ja przy zamykaniu pilotem zwracam na to uwagę, bo czasami zdarza się, że sygnał z pilota nie dociera do centralki i muszę jeszcze raz nacisnąć pilota.

szteo

• Gość
[Santa Fe SM] Alarm
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Luty 2013, 11:06:59 »
nie no patrze na kierunkowskazy u mnie też czasami trzeba dwa razy nacisnąć żeby załapał

Miłek25

• Gość
[Santa Fe SM] Alarm
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Luty 2013, 16:16:32 »
Wymień baterie w pilocie i będzie część problemu z głowy z podwójnym przyciskaniem:)

Offline albert

• Giełda
[Santa Fe SM] Alarm
« Odpowiedź #7 dnia: 26 Luty 2013, 16:30:25 »
W moim przypadku wymiana baterii nic nie polepszyła, dalej czasami trzeba nacisnąć drugi raz. Po prostu zależy to od tego, z której strony samochodu stoję i jak blisko. Są miejsca, z których sygnał z pilota nie dociera do centralki, przeważnie jak jestem bardzo blisko i z tyłu. A baterie są bardzo dobre, pilot działa przez szybę z ósmego piętra.

Miłek25

• Gość
[Santa Fe SM] Alarm
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Luty 2013, 17:21:01 »
W moim wypadku pomogła wymiana baterii:)

maciekw

• Gość
[Santa Fe SM] Alarm
« Odpowiedź #9 dnia: 26 Luty 2013, 20:37:28 »
Nie wiem, czy to w jakiś sposób pomoże, chociaż na logikę niekoniecznie, ale można spróbować zakodować jeszcze raz piloty.

felkner

• Gość
[Santa Fe SM] Alarm
« Odpowiedź #10 dnia: 27 Luty 2013, 09:43:03 »

Offline albert

• Giełda
[Santa Fe SM] Alarm
« Odpowiedź #11 dnia: 27 Luty 2013, 11:06:03 »
Tak prawdę mówiąc, to pytanie było o zasadę działania alarmu, a zeszło na baterie i guziki.  :roll:

qsal

• Gość
[Santa Fe SM] Alarm
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Marzec 2013, 14:24:48 »
Cytat: "felkner"
Ja podejrzewam że mogły się wygnieść gumki w pilotach . Nowe obudowy z gumkami koszt 34,99 zł + wysyłka .Trzeba też patrzeć gdzie w pilocie jest umiejscowiona bateria bo czasami w tylnej części obudowy pilota a czasami w elektronice . Elektronika do dokupienia za 149,99 zł i możliwość zaprogramowania (obudowa pilota wraz z kompletną elektroniką gotową do zakodowania
do samochodów marki HYUNDAI. 433MHZ) . Wszystko oczywiście nowe nie używane. Ja u siebie robiłem wymianę baterii nie pomogło wymiana guzików wylutowanie i wlutowanie nowych w firmie zajmującej się elektroniką koszt 2 piloty (4 guziki) 40 zł . Poprawiło się ale teraz z kolei gumki się wygniotły i będę wymieniał obudowy z gumkami tylko elektronikę będę przekładał ze starych .

A gdzie można dokupić tą elektronikę za 149,99 zł ??
Wiem że obudowy da się znaleźć na allegro tu nie ma problemu.

felkner

• Gość
[Santa Fe SM] Alarm
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Marzec 2013, 18:20:31 »

Offline kosmos2011

• Giełda
[Santa Fe SM] Alarm
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Marzec 2013, 22:54:35 »
Cytat: "felkner"
Poszło PW

Napisz dla wszystkich może kiedyś się przyda oczywiście jeśli to nie tajemnica :mrgreen: