Autor Wątek: [Accent X3] Kolektor wydechowy Hyundai Accent x3  (Przeczytany 15959 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

BKK

• Gość
[Accent X3] Kolektor wydechowy Hyundai Accent x3
« Odpowiedź #15 dnia: 10 Listopad 2015, 10:32:07 »
Sondy w tej chwili mam dwie. Jedną jeszcze w kolektorze, a drugą dostałem razem z portkami. Różnią się umiejscowieniem,bo w tej chwili mam dość blisko głowicy, a tamta jest dość daleko. Te sondy nie są zamienne? bo liczyłem, że po prostu uda mi się przepiąć lub wymienić i sprawa się rozwiąże.

alien125

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 10 Listopad 2015, 12:10:25 »
X3 po lifcie zyskał też inny sterownik silnika, więc pewnie są inne kalkulacje dla układu wydechowego(zmodyfikowanego układu wydechowego). Inne umiejscowienie lambdy będzie powodowało przekłamanie w odczytach itp. itd.
Jak duży wpływ na codzienną eksploatację będzie to miało? Nie wiem.

Offline niebieskiultras

• Giełda
« Odpowiedź #17 dnia: 11 Listopad 2015, 08:14:09 »
Możesz zyskać albo stracic mianowicie błędy z sondy moga spowodowac wzrost spalania i możesz stracić na mocy lub spalanie na tym samym poziomie lub mniejszym i wzrost mocy . Zawsze jak będzie problem z sonda możesz wstawic emulator :)

SebaSRS

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 05 Maj 2016, 14:05:21 »
Przepraszam, że odświeżam wątek, ale szukając kolektor doszedłem do pewnych wniosków.

Accenty do 1997roku w silnikach 1.3 i 1.5 miały montowany kolektor z dolnym odejściem na 3 śruby - mocowany do dwururki. Różnic między 1.3 a 1.5 nie zaobserwowałem.

Accenty od 1997 roku miały kolektor mocowany bezpośrednio do katalizatora na 5 śrub. Różnic między 1.3 a 1.5 nie ma.

Więc szukając kolektor należy bardziej patrzeć na datę produkcji, niż na silnik.

Dodam, że kolektory mocowane na 5 szpilek/śrub są dość trudno dostępne i droższe od tych mocowanych na 3 śruby. Kolektory do accentów <97 można kupić już za 30-50zł, tak ceny kolektorów z mocowaniem na 5 śrub są wyższe i zaczynają się od ok 80zł do nawet 150 :shock:

I może komuś się przyda - uszczelka kolektor-katalizator (mocowanie na 5 śrub), z bosala ma numer katalogowy bos256-212.